Μεγάλη ημέρα για τον κατεχόμενο Δήμο του Καραβά η Τετάρτη, 23 Ιουνίου. Ο εκτοπισμένος  Δήμος τιμήθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος με το Αριστείο του έτους 2021 για την ετήσια έκδοσή του τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» καθώς και για την συμβολή του στον αγώνα για επιστροφή και την προαγωγή των αξιών του Καραβά.

Η τιμητική διάκριση επιδόθηκε σε μια  ποιοτική εκδήλωση, κατά την οποία ο Δήμος Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών παρουσίασαν τον 13ο τεύχος των εκδόσεων του Δήμου Καραβά που φέρουν τον τίτλο «Καραβιώτικα Δρώμενα» και το βιβλίο «Μια ζωή περιπέτεια, Ημερολόγιο – Βιογραφία»  του Παντελή Ι. Μιχάλα,  έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δεξιώσεων του Royal Hall, στην Λευκωσία. Λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, παρευρέθηκαν σε αυτήν μόνο τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά, ο Αν. Διευθυντής της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυπριανός Λούης, ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ, κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης και οι συντελεστές των εκδόσεων, κάτω από την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμό, καλωσόρισμα  από το Δήμαρχο και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Καραβιωτών κ. Νίκο Χατζηστεφάνου,  ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των εκδόσεων για την ποιοτική τους εργασία, καθώς και τον ΕΠΟΚ για τη μεγάλη τιμητική διάκριση προς τον Δήμο Καραβά  για την έκδοση «Καραβιώτικα Δρώμενα».

Στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος Καραβά κ. Παναγιώτης Τσέντας παρέθεσε το ιστορικό της έκδοσης του βιβλίου «Μια ζωή περιπέτεια, Ημερολόγιο – Βιογραφία» του  Παντελή Ι. Μιχάλα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Π. Μιχάλας, αφανής Μικρασιάτης πρόσφυγας,  περιγράφει τις περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του. Ο κ. Π. Τσέντας χρηματοδότησε την έκδοση του ημερολογίου του Π. Μιχάλα  ο οποίος ήταν θείος του  και  την πρόσφερε στο Πολιτιστικό ίδρυμα Καραβιωτών στη μνήμη του θείου του Παντελή και Δέσποινας Μιχάλα και των γονέων του Γιάννη και Κικής Τσέντα.

Όπως και όλες οι άλλες εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, έτσι και η έκδοση αυτή, έγινε κατορθωτή με την ανιδιοτελή προσφορά και τις άοκνες προσπάθειες της βραβευμένης φιλολόγου-ερευνήτριας Καλλιόπης Χαρμαντά – Πρωτοπαπά, που ανάλαβε την επιμέλεια έκδοσης.

Ακολούθησε μια εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου από τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, ο οποίος εμβαθύνοντας στα κείμενα του Ημερολογίου, τόνισε  την σημασία, τα διδάγματα και τα μηνύματα που εξάγει ο αναγνώστης από το βιβλίο. Παραλλήλισε την πολύπαθη ζωή του Παντελή Μιχάλα  με την Οδύσσεια του κάθε ‘Έλληνα  και την προσπάθειά του να επιβιώσει, να δημιουργήσει και στο τέλος να επιτύχει αυτό που είχε τάξει σκοπό της ζωής του.

Η παρουσίαση της δέκατης τρίτης ετήσιας έκδοσης του Δήμου Καραβά, «Καραβιώτικα Δρώμενα», έγινε από την Καραβώτισσα Φιλόλογο, Ιστορικό Μαργαρίτα Χαραλάμπους – Τομασίδου.  Τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» περιγράφουν την δράση του Δήμου Καραβά και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην προσφυγιά, τη χρονιά που πέρασε. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν. Με ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα καλύπτουν μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα σε μια επιμελημένη έκδοση. Στην εμπεριστατωμένη παρουσίασή της η κ. Τομασίδου αναφέρθηκε  σε όλες τις ενότητες του τεύχους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα και την σημαντικότητα της καταγραφής και διάσωσης τόσο των πεπραγμένων του Δήμου στην προσφυγιά, όσο και των άλλων κειμένων που αναφέρονται σε ανθρώπους, ήθη, έθιμα και ιστορικά γεγονότα του Δήμου Καραβά.

Τιμητικό και  ιδιαίτερα συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν η απονομή του Αριστείου στο Δήμο Καραβά από τον Πρόεδρο της ΕΠΟΚ, κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη.  Ο κ. Ζαχαριάδης αφού αναφέρθηκε στην ποιοτική έκδοση του Δήμου Καραβά και επαίνεσε τον εκτοπισμένο Δήμο για την δράση του, κάλεσε τον Δήμαρχο για την απονομή του Αριστείου. Ο Δήμαρχος Καραβά κάλεσε με τη σειρά του στο βήμα όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Τέως και τον Πρώην Δήμαρχο Καραβά και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του 13ου τεύχους «Καραβιώτικα Δρώμενα». Υπογράμμισε με αυτό τον τρόπο τη συμβολή όλων σε τούτη την μεγάλη επιτυχία του Δήμου, η οποία επιτεύχθηκε με  την ενότητα, τη σύμπνοια, την συλλογικότητα την εργατικότητα, μα πάνω από όλα με την δύναμη της αγάπης για τον Καραβά.

Το όλο πρόγραμμα διανθίστηκε με δύο υπέροχα  μουσικά κομμάτια. Το ένα ήταν «Ο ξεριζωμός»,  απόσπασμα από συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, που απέδωσε με ανεπανάληπτη ευαισθησία η εξαίρετη τραγουδίστρια  Ηρώ Σαϊα. Το άλλο ήταν  «Υμνός του Καραβά», σε στίχους  και μουσική του υπέροχου Λεωνίδα Πιτσιλλίδη.

Τέλος έγινε η απονομή αναμνηστικών σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κυριάκος Χατζηνικολάου και Χρυσάνθη Επιφανίου.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε δείπνο στους παρευρισκόμενους.

Ο Δήμος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών  ευχαριστούν θερμά όλους όσους εργάστηκαν  για τις εκδόσεις:

Για το βιβλίο «Μια ζωή περιπέτεια», την φιλόλογο-ερευνήτρια Πίτσα Χαρμαντά-Πρωτοπαπά που είχε τον συντονισμό και  επιμελήθηκε τα κείμενα, όπως και τον πρώην Δήμαρχο Καραβά Πανίκο Τσέντα, που χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου.

Για το δέκατο τρίτο τεύχος της Ετήσιας Έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβιώτικα Δρώμενα», την συντονίστρια της έκδοσης Μάρω Χατζηστεφάνου και τα μέλη της Επιτροπής Έκδοσης Πίτσα Χαρμαντά-Πρωτοπαπά, Γιάννη Παπαϊωάννου, Ηρώ Κοσιάρη-Άσπρου  και Έμιλη Καραΐσκου για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους. Ευχαριστούν επίσης όλες και όλους τους συνεργάτες που έγραψαν τα κείμενα, καθώς και όσους πρόσφεραν φωτογραφικό υλικό και βοήθησαν ποικιλότροπα στην έκδοση.

Ευχαριστίες εκφράζουν και στους παρουσιαστές της εκδήλωσης Κυριάκο Χατζηνικολάου και Χρυσάνθη Επιφανίου, Δημοτικούς Συμβούλους, το προσωπικό του Δήμου Έμιλυ Καραΐσκου και Μαρία Κλεάνθους και όλους τους άλλους αφανείς ήρωες, για τη συμβολή τους στη εκδήλωση.