Η Αθλητική Ένωση Καραβά ιδρύθηκε το 1957 με πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων του Καραβά, που είχαν κύριο και βασικό σκοπό τους την ίδρυση ενός καθαρά αθλητικού σωματείου, πάνω από κάθε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα.

Μ ε πρωτεργάτες τους Κώστα Πικραλλιδά, Αντρέα Κοζάκο, Κώστα Πατσάλη, Δημητράκη Ασπρή, Γίαννη Κούβακα και Κώστα Φλουρή συγκλήθηκε στις 2 Μαΐου 1957 στην Α’ Αστική (τότε Αρρεναγωγείο) η ιδρυτική συνέλευση του νέου σωματείου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Α.Ε.Κ». κατά τη συνέλευση στην οποία παρευρέθηκαν γύρω στα 50 άτομα, εκλέγηκε επίσης προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που το αποτέλεσαν οι Δημητράκης Ασπρής, Αντρέας Γ. Κοζάκος, Κώστας Πικραλλιδάς, Κώστας Πατσάλης, Κώστας Φλουρής, Γίαννης Κούβακας και Αντρέας Ιακωβίδης.

Στη συνέχεια στις 8 Σεπτεμβρίου 1957, συγκλήθηκε στο οίκημα του σωματείου (καφενείο Παρασκευά Σπανούδη, έναντι Α’ Συνεργατικού Παντοπωλείου) ευρύτερη γενική συνέλευση, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των δύο υφιστάμενων σωματείων της κωμόπολης, Ένωσης Νέων Καραβά «Ε.Ν.Κ» και αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ». Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την ίδρυση του νέου Σωματείου, απεφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων τους, τη διάλυση των δύο υφιστάμενων σωματείων και την παραχώρηση όλου του έμψυχου και άψυχου υλικού τους στην «Α.Ε.Κ», ενέκρινε το καταστατικό του νέου σωματείου που ένα από τα βασικά του άρθρα απαγόρευε ρητά την ανάμειξή του σε κομματικές καταστάσεις και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που το αποτέλεσαν οι Δημητράκης Ασπρής – Πρόεδρος – και Αντρέας Γ. Κοζάκος, Κώστας Πικραλλιδάς, Κώστας Φλουρής, Κυριάκος Κοζάκος και Γεώργιος Τσιαλής – Μέλη.

Σημαντικό και θετικό ρόλο στη συνένωση των δύο σωματείων διαδραμάτισε ο τότε τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α. στην Επαρχία Κερύνειας ο σταυραετός του Πενταδακτύλου, Κυριάκος Μάτσης.

Από την ίδρυσή της η ΑΕΚ πρωτοστατούσε σε κάθε αθλητική, πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Καραβά και της Επαρχίας Κερύνειας.

Καλλιέργησε τον αθλητισμό σε βάθος συστήνοντας τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, κλασικού αθλητισμού και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.