Οι κάτοικοι του Καραβά σήμερα, βρίσκονται διασκορπισμένοι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και σε χώρες του εξωτερικού, όπως την Αμερική, τη Μ. Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, οι Καραβιώτες έχουν οργανωθεί σε συλλόγους και σωματεία με πολύ αξιόλογη δράση. Στην Κύπρο ιδρύθηκε το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς»,  στο Λονδίνο  ο «Σύνδεσμος Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων», στη Μελβούρνη το Σωματείο «Λάμπουσα» Μελβούρνης και στις ΗΠΑ λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα αιώνα το Σωματείο «Λάμπουσα» Αμερικής,  Όπου κι αν βρίσκονται οι Καραβιώτες διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Ο χαρακτηριστικός χορός του Λεμονιού του Καραβά εξακολουθεί να διοργανώνεται κάθε χρόνο στην έδρα των Σωματείων των Καραβιωτών.

Βασικός στόχος είναι η ελεύθερη επιστροφή στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων να είναι κατοχυρωμένα. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του Καραβά, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Όλα τα οργανωμένα σύνολα, ο Δήμος Καραβά, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, η Σχολική Εφορεία Καραβά, η Αθλητική Ένωση Καραβά «Λάμπουσα», η Νεολαία του Δήμου και οι Ναυτοπρόσκοποι του Καραβά, στεγάζονται στο ιδιόκτητο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μακριά από τη φυσική τους έδρα, κτίριο που ανέγειραν οι πρόσφυγες Καραβιώτες στο Στρόβολο.