Το Προσφυγικό Σωματείο «ο ΚΑΡΑΒΑΣ» ιδρύθηκε το 1987 με αμετάθετο στόχο την επιστροφή όλων των Καραβιωτών στη γενέθλια γη του Καραβά.

Το Σωματείο «Ο Καραβάς», από της ιδρύσεως του στις 20 Ιανουαρίου 1987 και μέχρι σήμερα, έχει γίνει η έπαλξη του κάθε Καραβιώτη. Ενσαρκώνει όλους τους πόθους και τους καημούς του και στεγάζει επάξια όλα όσα συνθέτουν τη ζωή του κάθε Καραβιώτη. Και όλα αυτά χάρις στη δυναμική δράση και τις αποτελεσματικές προσπάθειες όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων που το υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Το Προσφυγικό Σωματείο «ο ΚΑΡΑΒΑΣ» από της ιδρύσεως του έχει αναπτύξει πολύμορφη και δυναμική δραστηριότητα σε τρεις βασικούς τομείς: τον εθνικό, τον πολιτιστικό και τον κοινωνικό.

Το εθνικό θέμα αποτελεί το βασικότερο προσανατολισμό της δράσης του Σωματείου. Όλες οι εκδηλώσεις – εθνικές, πολιτιστικές και κοινωνικές- βασικό στόχο έχουν τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κωμόπολής μας και την ενίσχυση του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

Το Σωματείο, που αντιπροσωπεύει όλες ανεξαίρετα τις ιδεολογικές αποχρώσεις των Καραβιωτών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Καραβιωτών, των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων. Αμετάθετη θέση του Σωματείου «Ο Καραβάς», είναι η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και η εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων εγκατάστασης, ελευθερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Ο δεύτερος προσανατολισμός του Σωματείου μας είναι ο πολιτιστικός τομέας. Ο Χορός του Λεμονιού, οι χριστουγεννιάτικες παιδικές εκδηλώσεις, οι εκδηλώσεις για τους απόφοιτους Καραβιώτες, οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον κατεχόμενο Καραβά είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις αυτές που σμίγουν τους Καραβιώτες στην προσφυγιά και τους δίνουν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα της επιστροφής.

Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της συλλογικής προσφοράς των Διοικητικών Συμβουλίων του Σωματείου «Ο Καραβάς», των Δημοτικών Συμβουλίων Καραβά και όλων των Καραβιωτών στην προσφυγιά είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, μιας προσπάθειας που άρχισε το 1989, και ολοκληρώθηκε μέσα στο 2001. Το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών σήμερα, στεγάζει τον Δήμο Καραβά, το Σωματείο «Ο Καραβάς» και άλλους Καραβιώτικους φορείς και έχει μετατραπεί σε ένα χώρο «σύμβολο» για κάθε Καραβιώτη. Έχει γίνει ένας χώρος που τρέφει τη μνήμη, τον νου και τη ψυχή και ενδυναμώνει τη θέληση των Καραβιωτών για αγώνα και επιστροφή.

Ο τρίτος προσανατολισμός του Σωματείου είναι η κοινωνική προσφορά. Οι εκδηλώσεις προς τιμή των συνταξιούχων Καραβιωτών, η ηθική και η οικονομική στήριξη δυσπραγούντων Καραβιωτών, η φιλοξενία παιδιών κτλ είναι μερικά μόνο δείγματα της κοινωνικής δράσης του Σωματείου.

Με στόχο τον κοινό αγώνα για επιστροφή, το Σωματείο συνεργάζεται τόσο με τον Δήμο Καραβά, καθώς και τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα των Καραβιωτών. Ταυτόχρονα, το Σωματείο αναπτύσσει τις σχέσεις του με τους αδελφοποιημένους Δήμους από την Ελλάδα και με τους απόδημους Καραβιώτες μέσω των σωματείων τους που είναι, το Σωματείο «Λάμπουσα» Νέας Υόρκης, ο «Σύνδεσμος Λαπήθου-Καραβά και Περιχώρων» Λονδίνου και η «Λάμπουσα» Μελβούρνης Αυστραλίας.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “Ο ΚΑΡΑΒΑΣ”

Κατάλογος Μελών Δ.Σ. Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ»  Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2023
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΣΗ 
1 Χριστόφορος Χριστοδουλίδης Πρόεδρος
2 Κώστας Πατέρας Πρώην Πρόεδρος
3 Ανδρέας Ν. Χαραλάμπους A’ Αντιπρόεδρος
4 Λάμπρος Μαούρης Β’ Αντιπρόεδρος
5 Δημήτρης Χατζησάββας Γ’ Αντιπρόεδρος
6 Ανδρέας Πατέρας Γενικός Γραμματέας
7 Χαράλαμπος Χαραλάμπους Βοηθός  Γεν. Γραμματέας
8 Ελένη Αντωνίου Σιακόλα Οργανωτικός Γραμματέα
9 Ανδρούλα Κοζάκου Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας
10 Λουκής Ιακωβίδης Ταμίας
11 Αντώνης Τσέντας Βοηθός Ταμίας
                                  ΜΕΛΗ        
1 Ελένη Δημοσθένους Μέλος
2 Έλενα Διγενή Αχιλλέως Μέλος
3 Ανδρέας Ε. Χαραλάμπους Μέλος
4 Άννα Κοζάκου Κακουλλή Μέλος
5 Μαρία Καράσαββα Μέλος
6 Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Μέλος
7 Αννίτα Κίσιη Μανέντζου Μέλος
8 Νεόφυτος Νεοφύτου Μέλος
9 Σωτήρα Ποταμίτου Μέλος
10 Αλέξης Σιακόλας Μέλος
11 Χριστόφορος Τσαγγαρίδης Μέλος
12 Νούλα Φραγκούδη Μέλος
13 Σούλα Χαριλάου Μέλος
14 Τάσος Χατζηστεφάνου Μέλος
15 Φραγκίσκος Χατζηφραγκίσκου Μέλος

ΑΡΘΡΟ 1: ΙΔΡΥΣΗ, ΟΝΟΜΑ, ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟY
ΑΡΘΡΟ 2: ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 3: ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 4: ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΟΡΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΜΕΛΩΝ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 5: ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 6: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 7: ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΞΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 8: ΕΚΛΟΓΗ, ΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 9: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 10: ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 11: ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 12: ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
ΑΡΘΡΟ 13: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 14: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΑΡΘΡΟ 15: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟY


ΑΡΘΡΟ 1: ΙΔΡΥΣΗ, ΟΝΟΜΑ, ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟY

Ιδρύεται Σωματείο με ονομασία «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ»
Έδρα του Σωματείου θα είναι η Λευκωσία


ΑΡΘΡΟ 2: ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Οι σκοποί του Σωματείου είναι:

(α) Η συνένωση όλων των Καραβιωτών, ανεξάρτητα από την κομματική ή ιδεολογική τοποθέτησή τους, και η διατήρηση μεταξύ τους άσβεστης της επιθυμίας για επιστροφή στον Καραβά.

(β) Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ όλων των Καραβιωτών και όλων των Κυπρίων, ιδιαίτερα των προσφύγων, η εξύψωση του φρονήματός τους και η καλλιέργεια πνεύματος αγωνιστικότητας, ενότητας, συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης.

(γ) Η ανεπιφύλαχτη και με κάθε μέσο ενίσχυση του αγώνα και των δικαίων του Κυπριακού λαού για τον τερματισμό της τούρκικης κατοχής και η ασφαλής επιστροφή των Καραβιωτών και όλων των προσφύγων στα σπίτια και τη γη τους κάτω από συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

(δ) Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καραβά και των περιχώρων του


ΑΡΘΡΟ 3: ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τα μέσα για επίτευξη των σκοπών του Σωματείου περιλαμβάνουν:

(α) Τη στενήσυνεργασία με τους όπου γης απόδημους Καραβιώτες και τις οργανώσεις τους, όπως και με άλλα Σωματεία και συναφείς οργανώσεις, ιδιαίτερα προσφυγικές και δη της επαρχίας Κερύνειας, για προώθηση των σκοπών του Σωματείου.

(β) Τη διοργάνωση από το Σωματείο τελετών και εκδηλώσεων καλλιτεχνικών, πολιτιστικών, διαφωτιστικών, αθλητικών και άλλων για τη γνωριμία των μελών του, τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ τους, την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και συναδέλφωσης.

(γ) Τηνέκδοση καικυκλοφορίαεντύπων, σκοπόςτων οποίων θα είναι:η ενημέρωση των μελών, του λαού και του κράτους σχετικά με τη ζωή των Καραβιωτών, τόσο στον τόπο καταγωγής τους, όσο και στους σημερινούς τόπους διαβίωσής τους, η παρουσίαση των απόψεων των μελών του Σωματείου και η παροχή πληροφοριών σ’ αυτά.

(δ) Τη φιλανθρωπία και την ηθική και υλική βοήθεια προςτα δυσπραγούντα μέλη του Σωματείου και την ανάληψη προσπαθειών εντός και εκτός Κύπρου για προώθηση και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ταμέλη του Σωματείου.

(ε) Τη δημιουργία και συντήρηση εντευκτηρίου για ευκολότερη συγκέντρωση, επικοινωνία και γνωριμία των μελών του Σωματείου.


ΑΡΘΡΟ 4: ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, ΟΡΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Α. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ

Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από γραπτή αίτησή τους, άτομα που γεννήθηκαν, κατάγονται ή κατοικούσαν μέχρι την Τούρκικη εισβολή στον Καραβά ή τα περίχωρά του:Μότιδες, Φτέρυχα, Παλιόσοφο, Ελιά, όπως και οι σύζυγοι και τα παιδιά τους.

 • Καλούμενοι στο Καταστατικό “Καραβιώτες”.

Μπορούν επίσης να εγγραφούν ως Αρωγά Μέλη και άτομα που δεν κατάγονται από τον Καραβά, τα οποία διάκεινται φιλικά προς τους σκοπούς του Σωματείου.
Τα Αρωγά Μέλη εγγράφονται με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από γραπτή αίτησή τους σε ξεχωριστό Μητρώο και δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται, έχουν όμως όλα τα άλλα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των άλλων μελών.

(β) Τα Μέλη και τα Αρωγά Μέλη του Σωματείου χωρίζονται σε ενεργά και μη ενεργά.Ενεργά είναι τα μέλη που έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους.Μη ενεργά είναι τα μέλη που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

 • Σημειώνεται ότι κανένας δεν μπορεί να εγγραφεί μέλος του Σωματείου, αν δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ
Κάθε μέλος του Σωματείου που έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του προς το Σωματείο δικαιούται:

(α) Να λαμβάνει προσωπικά μέρος στις Γενικές, Τακτικές ή Έκτακτες Συνελεύσεις.Να ελέγχει στις πιο πάνω περιπτώσεις το Διοικητικό Συμβούλιο και να εκφέρει ελεύθερα τη γνώμη του πάνω σε κάθε θέμα που έχει σχέση με τους σκοπούς και τα συμφέροντα του Σωματείου.

(β) Να εκλέγει και να εκλέγεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού αυτού.

(γ) Να ζητά την υποστήριξη του Σωματείου για κάθε θέμα που περιλαμβάνεταιστους σκοπούς.

(δ) Να αποχωρήσει από το Σωματείο οποτεδήποτε το θελήσει, κατόπιν γραπτής ειδοποίησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Γ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Κάθε μέλος του Σωματείου υποχρεούται:

(α) Να τηρεί τις πρόνοιες του Καταστατικού και να προωθεί τους σκοπούς του Σωματείου.

(β) Να συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

(γ) Να πληρώνει τις συνδρομές του.

Δ. ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΛΩΝ

(α) Πειθαρχικές Κυρώσεις
Μέλος που συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν ταιριάζει με τους σκοπούς του Σωματείου, όπως απαριθμούνται στο καταστατικό και /ή διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, που τείνει να προσβάλει το Σωματείο ή τα μέλη του ή που αποτελεί αυτό καθαυτό ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις ως κατωτέρω, τις οποίες το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει ανάλογα με την περίπτωση:
Ι.Επιτίμηση
ΙΙ.Αποβολή μέχρι και 6 μήνες
Κάθε μέλος που υπόκειται σε κυρώσεις ειδοποιείται γραπτώς από το Διοικητικό Συμβούλιο και έχει το δικαίωμα προσφυγής εναντίον τέτοιων αποφάσεων ενώπιον της αμέσως επόμενης συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου.Η προσφυγή υποβάλλεται γραπτώς μέσα σε δύο εβδομάδες από την κοινοποίηση της απόφασης αυτής και επιδίδεται στον Πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος οφείλει να παρουσιάσει την προσφυγή αυτή στην αμέσως επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου η απόφαση είναι τελεσίδικος.

(β) Διαγραφή Μελών
Μέλος του Σωματείου διαγράφεται από αυτό όταν
Ι. Για 3 συνεχή χρόνια δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Σωματείο, ή
ΙΙ. Αντιστρατεύεται και καταπολεμεί τους σκοπούς του Σωματείου και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου, ή
ΙΙΙ. Επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, ή σκόπιμα προκαλεί οχληρία ή διατάραξη των σχέσεων των μελών του Σωματείου και εφ’ όσον προηγουμένως προειδοποιηθεί γραπτώς από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν έχει συμμορφωθεί.
Οποιαδήποτε διαγραφή για οποιοδήποτε από τους πιο πάνω λόγους αποφασίζεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και κοινοποιείται στο μέλος γραπτώς.
Οποιοδήποτε μέλος του Σωματείου διαγραφεί μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση αυτή στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

 • Μέλος που διαγράφηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες της παραγράφου Δ(β) του άρθρου αυτού, έχει δικαίωμα ύστερα από τρία χρόνια να ζητήσει επανεγγραφή του στο Σωματείο από το Διοικητικό Συμβούλιο.Οποιαδήποτε τέτοια επανεγγραφή πρέπει να αποφασίζεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 5: ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Οι πόροι του Σωματείου είναι τακτικοί και έκτακτοι.

(α) Τακτικοί

Ι. Το δικαίωμα εγγραφής το οποίο ορίζεται σε 2 Λ.Κ.
ΙΙ. Η ετήσια συνδρομή που ορίζεται σε 3 Λ.Κ. και η οποία είναι πληρωτέα κάθε χρόνο

 •  Το ύψος της συνδρομής μπορεί να αναπροσαρμοστεί κατόπιναπόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου με απόλυτη πλειοψηφία.

(β) Έκτακτοι
Ι. Διάφορες εισφορές, δωρεές, κληροδοτήματα από μέλη και φίλους του Σωματείου, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, γιορτές και εράνους και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα που αποκτά νόμιμα το Σωματείο, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των σκοπών και επιδιώξεών του.
ΙΙ. Εισφορές και βοηθήματα από ιδρύματα ή κρατικές υπηρεσίες.

 • Εννοείται ότι σε περίπτωση δωρεών, εισφορών, κλπ. το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με απόφαση του να αποδώσει ηθικές αμοιβές και /ή άλλες παρόμοιες διακρίσεις στους προσφέροντες.

ΑΡΘΡΟ 6: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

(α) Τα κεφάλαια του Σωματείου μπορούν να χρησιμοποιούνται:
Ι. Για την πληρωμή των εξόδων ίδρυσης και διαχείρισης του Σωματείου.
ΙΙ. Για προώθηση των σκοπών του Σωματείου με βάση προϋπολογισμό που καταρτίζεται από το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο.

(β) Τα κεφάλαια του Σωματείουπουδενδιακινούνταιγια τους σκοπούς που αναφέρονται στο μέρος (α) του άρθρου αυτού μπορούν, ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να επενδύονται σε οποιεσδήποτε εύκολες ρευστοποιήσιμες αξίες, όπως είναι τα Κυβερνητικά χρεόγραφα ή να κατατίθενται στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Καραβά, ή σε άλλη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία ή σε τράπεζα.

(γ) Για οποιαδήποτε οικονομική ενέργεια (συμπεριλαμβανομένου και δανείου) του Σωματείου αξίας πάνω από 20,000 Λ.Κ. (είκοσι χιλιάδες λίρες) απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου.

(δ) Το ένα δέκατο των ενεργών μελών ή περισσότερα ενεργά μέλη του Σωματείου μπορούν με γραπτή αίτησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο να ζητήσουν να εξετάσουν τα βιβλία και τους λογαριασμούς του Σωματείου σε ημερομηνία αμοιβαία αποδεχτή.


ΑΡΘΡΟ 7: ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΓΞΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

(α) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου αποτελείται από είκοσι πέντε (25)μέλη.

(β) Ταμέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου το αργότερο σε επτά μέρες από την εκλογή τους συνέρχονται και εκλέγουν μεταξύ τους: Πρόεδρο Σωματείου, Α΄ Αντιπρόεδρο, Β΄ Αντιπρόεδρο, Γ΄ Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα, Βοηθό Οργανωτικό Γραμματέα, Ταμία, Βοηθό Ταμία και Δεκαπέντε (15) μέλη

 • Οι πρώτοι δέκα (10) αξιωματούχοι αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου
 • Κατά την εκλογή των αξιωματούχων της Εκτελεστικής Γραμματείας το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει πρόνοια ώστε ο Γ΄ Αντιπρόεδρος να προΐσταται του κλιμακίου ή του παραρτήματος του Σωματείου που εδρεύει στη Λεμεσό ή άλλη πόλη.Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε στην Εκτελεστική Γραμματεία να συμμετέχει τουλάχιστον ένας ακόμα αξιωματούχος από το κλιμάκιο ή παράρτημα.
 • Τα υπόλοιπα δεκαπέντε (15) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στελεχώνουν τις Επιτροπές του Σωματείου.

Β. ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

(α) ΤοΔιοικητικόΣυμβούλιοτουΣωματείουαποτελείται από είκοσι πέντε (25) μέλη.

(β) Ταμέλη τουΔιοικητικού Συμβουλίου το αργότερο σε επτά μέρες από την εκλογή τους συνέρχονται και εκλέγουν μεταξύ τους: Πρόεδρο Σωματείου, Α΄ Αντιπρόεδρο, Β΄ Αντιπρόεδρο, Γ΄ Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα, Βοηθό Οργανωτικό Γραμματέα, Ταμία, Βοηθό Ταμία και Δεκαπέντε (15) μέλη

 • Οι πρώτοι δέκα (10) αξιωματούχοι αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου
 • Κατά την εκλογή των αξιωματούχων της Εκτελεστικής Γραμματείας το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει πρόνοια ώστε ο Γ΄ Αντιπρόεδρος να προΐσταται του κλιμακίου ή του παραρτήματος του Σωματείου που εδρεύει στη Λεμεσό ή άλλη πόλη.Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε στην Εκτελεστική Γραμματεία να συμμετέχει τουλάχιστον ένας ακόμα αξιωματούχος από το κλιμάκιο ή παράρτημα.
 • Τα υπόλοιπα δεκαπέντε (15) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στελεχώνουν τις Επιτροπές του Σωματείου.

Γ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

(α) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και τα διορισμένα μέλη των επιτροπών αποτελούν μαζί το Συμβουλευτικό Σώμα του Σωματείου.

(β) Το Συμβουλευτικό Σώμα συγκαλείται ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

(γ) Αρμοδιότητα του Συμβουλευτικού Σώματος είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Δ. ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(α) Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται εκλογή τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής.

(β) Η Εξελεγκτική Επιτροπή ελέγχει τα βιβλία και τους λογαριασμούς του Ταμία και υποβάλλει σχετική έκθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο μία εβδομάδα πριν από τη Γενική Συνέλευση.Η έκθεση αυτή κατατίθεται από εκπρόσωπο της Εξελεγκτικής Επιτροπής στη Γενική Συνέλευση.

 • Εννοείται ότι τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής δεν μπορούν να είναιμέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

Ε. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΕΞΕΛΕΓΞΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλευτικού Σώματος του Σωματείου είναι τρία χρόνια και διαρκεί μέχρι τη διενέργεια των επόμενων εκλογών.Η θητεία της Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι τριετής. Όλα τα μέλη των πιο πάνω οργάνων του Σωματείου είναι επανεκλέξιμα, τηρουμένων των προνοιών του άρθρου 7ΣΤ του καταστατικού.

ΣΤ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ο εκάστοτε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μπορεί να προσφέρει συνεχείς υπηρεσίες διάρκειας μέχρι δύο πλήρεις θητείες του Διοικητικού Συμβουλίου.Το ίδιο πρόσωπο δικαιούται να επανεκλεγεί Πρόεδρος του Σωματείου μετά παρέλευση δύο θητειών Διοικητικού Συμβουλίου από την τελευταία προεδρεία του.Οι πρώην πρόεδροι του Σωματείου μπορούν, αν επιθυμούν, να θέσουν υποψηφιότητα για άλλη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου ή να συμμετέχουν τιμητικά ως υπεράριθμοι στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου.Κατά την τιμητική συμμετοχή τους οι πρώην πρόεδροι έχουν όλα τα δικαιώματα των μελών των οργάνων αυτών, αναλαμβάνουν καθήκοντα τα οποία ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη τους από τα πιο πάνω όργανα διοίκησης του Σωματείου.


ΑΡΘΡΟ 8: ΕΚΛΟΓΗ, ΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Α.ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(α) Η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται από την Τακτική Γενική Συνέλευση.

(β) Κάθε υποψήφιος πρέπει:

 • Να είναι ενεργό μέλος του Σωματείου.
 • Να έχει εγγραφεί στο Σωματείο έξι τουλάχιστον μήνες πριν από τις εκλογές.
 • Να προτείνει γραπτώς την υποψηφιότητά του προς το Διοικητικό Συμβούλιο δέκα μέρες πριν από τις εκλογές.
  Ο χρόνος και ο τόπος της υποβολής των υποψηφιοτήτων ορίζονται από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και γνωστοποιούνται στα μέλη όπως ορίζει το άρθρο 11Αα
  Η γραπτή πρόταση υποψηφιότητας μέλους απευθύνεται στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, αναφέρει τα πλήρη στοιχεία και τη διεύθυνση του μέλους και υπογράφεται από αυτό.
 • Εννοείται ότι, για τη σωστή και έγκαιρη παράδοση της γραπτής πρότασης υποψηφιότητας, υπεύθυνος είναι ο υποψήφιος.

(γ) Κατάλογος των υποψηφίων αναρτάται δύο τουλάχιστον μέρες πριν από τις εκλογές στην πινακίδα του Σωματείου και όλων των παραρτημάτων του.Αναρτάται επίσης στην είσοδο της αίθουσας που θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση.

(δ) Ενστάσεις από μέρους ενεργών μελών εναντίον υποψηφιοτήτων ή άλλων παραπόνων σχετικά με τις εκλογές υποβάλλονται προς το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο τις επιλαμβάνεται πριν από την διεξαγωγή των Εκλογών.
Για διευκόλυνση των εργασιών του Προεδρείου, το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο
Ι.Θέτει στη διάθεση του προεδρείου οποιαδήποτε έγγραφα / αρχεία και άλλα στοιχεία ζητήσει.
ΙΙ.Ετοιμάζει έκθεση προς το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης στην οποία παρουσιάζονται τα ελεγμένα στοιχεία κάθε υποψηφίου που απαιτούνται από το (β) πιο πάνω.

(ε) Η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών διακόπτεται με την έναρξη της Γενική Συνέλευσης.

(ζ) Οι υποψήφιοι παρευρίσκονται στην Τακτική Γενική Συνέλευση.

 • Εννοείται ότι σοβαροίλόγοι, πέραν της θέλησής τους μπορεί να μην επιτρέψουν σε υποψήφιους να παρευρεθούν στη Τακτική Γενική Συνέλευση.Σε τέτοια περίπτωση ο υποψήφιος υποχρεούται να εκθέσει γραπτώς τους λόγους απουσίας στο προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, ορίζοντας και αντιπρόσωπό του στις εκλογές, αν το επιθυμεί.
  Παράλειψη δικαιολόγησης της απουσίας υποψηφίου από τις εκλογές συνεπάγεται αυτόματα και αμετάκλητη απόρριψη της υποψηφιότητάς του.Το προεδρείο επιλαμβάνεται της κάθε δικαιολόγησης ξεχωριστά πριν την διεξαγωγή των εκλογών και έχει το δικαίωμα να δεχτεί τους λόγους απουσίας του υποψηφίου.Σε περίπτωση απόρριψης των δικαιολογιών του υποψηφίου, το προεδρείο εισηγείται στη Γενική Συνέλευση την απόρριψη των δικαιολογιών και της υποψηφιότητας του συγκεκριμένου υποψηφίου.Η απόφαση απόρριψης υποψηφιότητας από τη Γενική Συνέλευση είναι τελεσίδικη.

(η) Εάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από εικοσιπέντε, τότε γίνονται εκλογές με ψηφοδέλτιο και μυστική ψηφοφορία.

(θ) Εάν οι υποψήφιοι είναι είκοσι πέντε, τότε ανακηρύσσονται όλοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

(ι) Εάν οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από είκοσι πέντε, τότε θεωρούνται εκλεγμένοι και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ζητά από τους παρευρισκομένους υποψηφιότητες προς συμπλήρωση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

 • Εννοείται ότι σε περίπτωση που οι υποψηφιότητες από τους παρευρισκομένους υπερβαίνουν τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε γίνονται εκλογές μεταξύ αυτών και μόνο, μέχρι συμπληρώσεως του Διοικητικού Συμβουλίου.

(κ) Σε περίπτωση ψηφοφορίας:
Ι.Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεταιστην παρουσία των υποψηφίων ή εκπροσώπων τους.
ΙΙ.Τα ψηφοδέλτια είναι έγκυρα αν σε αυτά ψηφίζονται τουλάχιστον δεκατρείς υποψήφιοι.Ψηφοδέλτια με λιγότερους από δεκατρείς ή περισσότερους από είκοσι πέντε, είναι άκυρα.
ΙΙΙ.Οι είκοσι πέντε υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τους πιο πολλούς ψήφους εκλέγονται ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι δε υπόλοιποι είναι οι επιλαχόντες

Β. ΕΞΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο:

(α) Φροντίζει να εφαρμόζονται οι πρόνοιες και διατάξεις του καταστατικού και γενικά αντιπροσωπεύει το Σωματείο για την επίτευξη των σκοπών του.

(β) Διευθύνει τις εργασίες του Σωματείου και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του.

(γ) Συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον κάθε δύο μήνες και έκτακτα όταν προσκληθεί από τον πρόεδρο ή όταν το ζητήσουν γραπτώς πέντε τουλάχιστον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκθέτοντας το λόγο ή τους λόγους της αίτησής τους αυτής.

(δ) Εκτός αν υπάρχει σαφής αντίθετη πρόνοια στο καταστατικό αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα το ένα δεύτερο των μελών του.
Οι αποφάσεις παίρνονται με πλειοψηφία.Σε περίπτωση ισοψηφίας την αποφασιστική ψήφο έχει ο πρόεδρος ή, αν απουσιάζει, ο Α΄ αντιπρόεδρος ή, αν και αυτός απουσιάζει, ο Β΄ ή ο Γ΄ αντιπρόεδρος.

(ε) Το Διοικητικό Συμβούλιο κηρύσσει κενή τη θέση οποιουδήποτε μέλους του που έχει πεθάνει ή έχει παραιτηθεί ή έχει απουσιάσει χωρίς σοβαρή δικαιολογία είτε από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, είτε από έξι μη συνεχείς από σύνολο δώδεκα συνεδριών ή έχει παυθεί, όπως αναφέρεται πιο κάτω στο άρθρο αυτό και διορίζει στη θέση τον πρώτο επιλαχόντα.Αν αυτός αρνηθεί, διορίζεται αμέσως ο επόμενος, κ.ο.κ.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος επιλαχών το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διορίσει οποιοδήποτε ενεργό μέλος του Σωματείου, του οποίου η θητεία θα λήγει με τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

 • Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτών που έχουν διοριστεί με τον πιο πάνω τρόπο ξεπερνά το ένα τρίτο των εκλεγμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τότε συγκαλείται Έκτακτη Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

(στ) Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να διατηρεί κλιμάκια και να ιδρύει παραρτήματα του Σωματείου σε δήμους ή κοινότητες, στις οποίες αυτό κρίνει σκόπιμο.

(ζ) Η Εκτελεστική Γραμματεία είναι το εκτελεστικό όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου.Συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Σωματείου οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο και δρα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

(η) Εκτός αν προνοείται διαφορετικά από το καταστατικό αυτό, το Σωματείο θα δεσμεύεται γενικά από τις υπογραφές του προέδρου και του γενικού γραμματέα, όταν αυτοί υπογράφουν μαζί.

(θ) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή.

Γ.ΠΑΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(α) Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να παύσει οποιοδήποτε από τα μέλη του, αν το μέλος αυτό:
Ι. Συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν αρμόζει στους σκοπούς του Σωματείου, όπως αυτοί απαριθμούνται στο καταστατικό αυτό και/ή
ΙΙ. Διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα που τείνει να προσβάλει το Σωματείο, τα μέλη του ή αν αποτελεί αυτό καθαυτό ανεπίτρεπτη συμπεριφορά.

(β)Οποιαδήποτεπαύσηγιαοποιοδήποτεαπότουςπιοπάνωλόγους αποφασίζεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εξαιρουμένου του υπό παύση μέλους, και κοινοποιείται γραπτώς στο επηρεαζόμενο μέλος.


ΑΡΘΡΟ 9: ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

(α) Ο Πρόεδρος
Ι. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας και έχει την αποφασιστική ψήφο σε περιπτώσεις ισοψηφίας.
ΙΙ. Συγκαλεί σε συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία και ελέγχει τις παρουσίες των μελών.
ΙΙΙ. Συγκαλεί σε συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο όταν πέντε τουλάχιστον μέλη του το ζητήσουν γραπτώς σύμφωνα με τα άρθρα 4Δ και 8Βγ του καταστατικού.
ΙVΣυγκαλεί τις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις και τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις.
VΣυγκαλεί τις συνεδρίες του Συμβουλευτικού Σώματος.
VIΥπογράφει μαζί με το γενικό γραμματέα κάθε σημαντικό έγγραφο που αφορά το Σωματείο και γενικά όλα τα εξερχόμενα του Σωματείου, εκτός αν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά, όπως προνοείται στο Άρθρο 10 του Καταστατικού.
VIIΕκπροσωπεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα το Σωματείο στις σχέσεις του με τρίτους.

(β) Οι Αντιπρόεδροι
Οι αντιπρόεδροι του Σωματείου βοηθούν γενικά τον πρόεδρο στα καθήκοντα του που αναφέρονται στο καταστατικό αυτό και τον αναπληρώνουν όταν αυτός απουσιάζει.

 • Οι Α΄ και Β΄ αντιπρόεδροι έχουν την ευθύνη στο συντονισμό, προώθηση και επίλυση οργανωτικών και οικονομικών θεμάτων, όπως και καλλιτεχνικών – πολιτιστικών και αθλητικών θεμάτων.Ο Γ΄ αντιπρόεδρος έχει την ευθύνη του συντονισμού της δράσης του Σωματείου στη Λεμεσό ή άλλη πόλη, όπου το Σωματείο διαθέτει κλιμάκιο ή/και παράρτημα.
 • Εννοείται ότι σε περίπτωση απουσίας του προέδρου από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτική ή έκτακτη, την προεδρία αναλαμβάνει κατά σειρά ο Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ αντιπρόεδρος.
 • Εννοείται επίσης ότι η ίδια σειρά ακολουθείται στην περίπτωση ανάληψης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, όταν αυτός απουσιάζει.

(γ) Ο Γενικός Γραμματέας
Ι. Τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΙΙ. Είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της αλληλογραφίας του Σωματείου.
ΙΙΙ. Είναι υπεύθυνος για θέματα προβολής και δημοσιότητας του Σωματείου.
IVΕίναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των βιβλίων των πρακτικών των συνεδριών του Διοικητικού Συμβουλίου, του πιστοποιητικού εγγραφής και γενικά των αρχείων του Σωματείου.
VΕίναι υπεύθυνος για τη φύλαξη της σφραγίδας του Σωματείου με την οποία σφραγίζει όλα τα «εξερχόμενα» έγγραφα και επιστολές.
VIΥπογράφει μαζί με τον πρόεδρο όλα τα εξερχόμενα έγγραφα και τις επιστολές του Σωματείου και τηρεί αρχείο όλων των «εισερχομένων» και «εξερχομένων» εγγράφων και επιστολών.
VIIΕκπροσωπεί μαζί με τον πρόεδρο το Σωματείο, όπως προνοείται πιο πάνω στο άρθρο αυτό.

(δ) Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας
Βοηθά το Γενικό Γραμματέα στα καθήκοντά του που αναφέρονται στο καταστατικό αυτό και τον αναπληρώνει όταν απουσιάζει.Γενικά εκτελεί εργασίες που του αναθέτει ο γενικός γραμματέας ή το Διοικητικό Συμβούλιο.

(ε) Ο Ταμίας
Ι.Τηρεί τα λογιστικά βιβλία.
ΙΙ.Τηρεί το βιβλίο περιουσίας του Σωματείου.
ΙΙΙ.Εκτελεί όλες τις πληρωμές που έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και φυλάγει όλες τις σχετικές αποδείξεις σε ειδικό αρχείο.
ΙV.Είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα χρήματα του Σωματείου, όπως επίσης και για οποιουσδήποτε τίτλους ή άλλα έγγραφα ιδιοκτησίας της κινητήςκαι ακίνητης περιουσίας του Σωματείου.
V.Ύστερααπόαπόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανοίγει λογαριασμό ή λογαριασμούς στο όνομα του Σωματείου στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Καραβά και/ή σε τράπεζακαι/ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και υπογράφει με τον πρόεδρο και/ή τον Α΄, Β’ ή Γ΄ αντιπρόεδρο και/ή το γενικό γραμματέα, όπως θα καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, τις επιταγές που εκδίδει για πληρωμές και/ή άλλες πράξεις που αφορούν το Σωματείο, έναντι σχετικών αποδείξεων.
VI.Έχει υποχρέωση να καταθέτει, κατά προτίμηση στην Σ.Π.Ε. Καραβά, και/ή τράπεζα και/ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οποιοδήποτε ποσό πάνω από εκατό λίρες που βρίσκονται στην κατοχή του.
VII.Παρέχει πληροφορίες στο Διοικητικό Συμβούλιο για την οικονομική κατάσταση
του Σωματείου οποτεδήποτε του ζητηθεί ή κατά παραίτησή του ή στη Γενική Συνέλευση ή οποτεδήποτε η Γενική Συνέλευση το ζητήσει.Δίνει ακριβή λογαριασμό για όλες τις εισπράξεις και πληρωμές που έχουν γίνει από αυτόν, για το υπόλοιπο των χρημάτων που είναι στην κατοχή του και για οποιαδήποτε άλλη περιουσία του Σωματείου που του είναι εμπιστευμένη από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

(στ) Ο Βοηθός Ταμίας
Βοηθά τον ταμία στα καθήκοντά του που αναφέρονται στο καταστατικό αυτό και τον αναπληρώνει όταν αυτός απουσιάζει.Γενικά εκτελεί εργασίες που του αναθέτει ο ταμίας ή το Διοικητικό Συμβούλιο.

(ζ) Οργανωτικός Γραμματέας
Ι. Είναι υπεύθυνος για την προσέγγιση των Καραβιωτών για εγγραφή τους ως μέλη του Σωματείου, όπως και των φίλων του Σωματείου για εγγραφή τους ως αρωγών μελών.
ΙΙ. Τηρεί μητρώα των μελών και των αρωγών μελών του Σωματείου, τα οποία ενημερώνει ανελλιπώς.
ΙΙΙ. Διατηρεί με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου μηχανισμούς προσέγγισης των Καραβιωτών- μελών του Σωματείου και μη – όπου και να βρίσκονται εντός της ελεύθερης Κύπρου ή και στο εξωτερικό.
IV. Κατόπιν εντολής του Διοικητικού Συμβουλίου δραστηριοποιεί και κινητοποιεί τα μέλη του Σωματείου για σκοπούς και με τρόπους που εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.

(η) Ο Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας
Βοηθά τον οργανωτικό γραμματέα στα καθήκοντά του που αναφέρονται στο καταστατικό αυτό και τον αναπληρώνει όταν αυτός απουσιάζει.Γενικά εκτελεί εργασίες που του αναθέτει ο οργανωτικός γραμματέας ή το Διοικητικό Συμβούλιο.

(θ) Τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Φροντίζουν για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των επιτροπών τους.


ΑΡΘΡΟ 10: ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Το Σωματείο αντιπροσωπεύεται εξώδικα και/ή ενώπιον δικαστικών, διοικητικών και άλλων κυβερνητικών ή άλλων αρχών από το Διοικητικό Συμβούλιο.Το Διοικητικό Συμβούλιο σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί με απόφαση του να διορίσει ένα ή περισσότερα μέλη του, που θα αντιπροσωπεύουν το Σωματείο.Επιπλέον, σε ειδικές περιπτώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διορίσει για το σκοπό αυτό οποιοδήποτε τρίτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Σωματείου


ΑΡΘΡΟ 11: ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι το Ανώτατο Σώμα του Σωματείου.

Α. Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

(α) Η Τακτική Συνέλευση συγκαλείται κάθε τρία χρόνια, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, με γνωστοποίηση στον τύπο και/ή με επιστολή στα μέλη, ένα τουλάχιστον μήνα νωρίτερα.

(β) Η Τακτική Γενική Συνέλευση θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το ένα δεύτερο των ενεργών μελών.

(γ) Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για μισή ώρα, οπόταν αποτελούν απαρτία οσαδήποτε από τα ενεργά μέλη παρευρίσκονται.

(δ) Τα θέματα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης είναι τα εξής:
Ι. Απολογισμός πεπραγμένων το υαπερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, συζήτηση και έγκρισή τους.
ΙΙ.Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου.
ΙΙΙ.Ενημέρωση για την ταμιακή κατάσταση του Σωματείου και παρουσίαση καιέγκριση λογαριασμών της τριετίαςπου έληξε.
IV.Διάφορα.

(ε) Για τη διεξαγωγή των εργασιών της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης εκλέγεται από τα παριστάμενα ενεργά μέλη:

 • Προεδρείο από τρία μέχρι επτά μέλη, το οποίο διευθύνει τις εργασίες της.Το Προεδρείο περιλαμβάνει πρόεδρο, γραμματέα και μελή.
 • Εφορευτική Επιτροπή από τρία μέχρι επτά μέλη για την εποπτεία των εκλογών.
 • Εννοείται ότι τα μέλη του Προεδρείου και της Εφορευτικής Επιτροπής δεν δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εξαιρουμένων των πρώην προέδρων.

(στ) Η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται όπως προνοείται στο άρθρο 8Α του καταστατικού αυτού.
Η εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

(ζ) Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σε θέμα που δεν γράφτηκε στην πρόσκλησηείναι έγκυρη αν το θέμα εγγραφεί στα «διάφορα» και εφόσον έχει προταθεί γραπτώς προς το Διοικητικό Συμβούλιο προς συζήτηση δέκα τουλάχιστον μέρες πριν την Τακτική Γενική Συνέλευση.

Β. Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

(α) Η Ετήσια Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του έτους με γνωστοποίηση στον τύπο και/ή με επιστολή στα μέλη,ένα τουλάχιστον μήνα νωρίτερα.

(β) ΗΕτήσιαΓενικήΣυνέλευσηθεωρείταιότιβρίσκεται σε απαρτία όπως προνοείται σχετικά με την Τακτική Γενική Συνέλευση στο καταστατικό αυτό.

(γ) Τα θέματα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης είναι τα εξής:
Ι.Απολογισμός πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο, συζήτηση και έγκρισή τους.
ΙΙ.Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου.
ΙΙΙ.Ενημέρωση για την ταμιακή κατάσταση του Σωματείου και παρουσίαση και έγκριση λογαριασμών της χρονιάς που έληξε.
ΙV.Διάφορα.

(δ) Απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης σε θέμα που δεν γράφτηκε στην πρόσκληση είναι έγκυρη αν το θέμα εγγραφεί στα «διάφορα» και εφόσον έχει προταθεί γραπτώς προς το Διοικητικό Συμβούλιο προς συζήτηση δέκα τουλάχιστον μέρες πριν από την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Γ. ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

(α) Όλες οι Γενικές Συνελεύσεις, εκτός από την Τακτική και την Ετήσια Γενική Συνέλευση ονομάζονται Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις.

(β) Οι Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις συγκαλούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο:
Ι.Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο το κρίνει αναγκαίο, ή
ΙΙ.Όταν το ζητήσουν γραπτώς από το Διοικητικό Συμβούλιο το ένα πέμπτο των ενεργών μελών του Σωματείου για ορισμένο σκοπό που καθορίζεται σαφώς στην αίτηση, ή
ΙΙΙ.Όταν ο αριθμός των διορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ξεπεράσει το ένα τρίτο των εκλελεγμένων μελών του, για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με του άρθρο 8Βε’ του καταστατικού αυτού.

(γ) Οι Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις θεωρούνται ότι βρίσκονται σε απαρτία, όπως προνοείται σχετικά με την Τακτική Γενική Συνέλευση στο καταστατικό αυτό.


ΑΡΘΡΟ 12: ΠΕΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να ετοιμάσει και να θέσει σε ισχύ εσωτερικούς κανονισμούς σε ότι αφορά τις διάφορες δραστηριότητες του Σωματείου.


ΑΡΘΡΟ 13: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η σφραγίδα του Σωματείου είναι στρογγυλή και περικλείει περιφερειακά γραμμένες τις λέξεις: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ». Στο κέντρο του κύκλου απεικονίζεται το έμβλημα του Σωματείου.Το έμβλημα του Σωματείου είναι ένα κλαδί λεμονιάς με άνθη, φύλλα και λεμόνια, το οποίο σπάζει το συρματόπλεγμα, ενώ στο βάθος φαίνεται ο Πενταδάχτυλος.

 • Η σφραγίδα φυλάγεται από το Γενικό Γραμματέα και χρησιμοποιείται σε όλα τα επίσημα έγγραφα, αιτήσεις, αποδείξεις, κ.λ.π.

ΑΡΘΡΟ 14: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Το καταστατικό αυτό μπορεί να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί με απόφαση Γενικής Συνέλευσης (καταστατικής), με απλή πλειοψηφία των παρισταμένων ενεργών μελών.
Ειδικά οι σκοποί του Σωματείου δεν τροποποιούνται.


ΑΡΘΡΟ 15: ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟY

Η ύπαρξη του Σωματείου αυτού λήγει με την επιστροφή των μελών του στον Καραβά.Κατά την διάλυση του Σωματείου, η περιουσία του θα διατεθεί όπως προβλέπεται στον περί Σωματείων Νόμο, ή για σκοπούς που θα αποφασίσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα έχει την τελευταία πανηγυρική της συνεδρία μέσα στην Κωμόπολη του Καραβά.

Κατάλογος Μελών Δ.Σ. Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ»  Μάρτιος 2017 – Μάρτιος 2020
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΣΗ
1 Χριστόφορος Χριστοδουλίδης Πρόεδρος
2 Κώστας Πατέρας Πρώην Πρόεδρος
3 Φραγκίσκος Χατζηφραγκίσκου Α’ Αντιπρόεδρος
4 Ανδρέας Ν. Χαραλάμπους Β’ Αντιπρόεδρος
5 Δημήτρης Χατζησάββας Γ’ Αντιπρόεδρος
6 Ανδρέας Πατέρας Γενικός Γραμματέας
7 Μαρία Καρασάββα Βοηθός  Γεν. Γραμματέας
8 Ελένη Αντωνίου Σιακόλα Οργανωτικός Γραμματέα
9 Ανδρούλα Κοζάκου Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας
10 Λουκής Ιακωβίδης Ταμίας
ΜΕΛΗ
1 Σωτήρα Ποταμίτου Μέλος
2 Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Μέλος
3 Έλενα Διγενή Αχιλλέως Μέλος
4 Παναγιώτης Παναγή Μέλος
5 Παναγιώτης Πογιατζής Μέλος
6 Χριστόφορος Τσαγγαρίδης Μέλος
7 Νούλα Φραγκούδη Μέλος
8 Ανδρέας Ε. Χαραλάμπους Μέλος
9 Σούλα Χαριλάου Μέλος
10 Άννα Κοζάκου Κακουλλή Μέλος
11 Αννίτα Κίσιη Μανέντζου Μέλος
12 Ελένη Δημοσθένους Μέλος
13 Μαρία Τσιουρούτη Μέλος
14 Λουκία Μούγη Μέλος
15 Στέλιος Καρασάββας Μέλος
16 Νικόλας Κατσιόλας Επίτιμο Μέλος
17 Βασιλική Χριστοδουλίδου Επίτιμο Μέλος
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» 2014 – 2017
Πρόεδρος Κώστας Πατέρας
Πρώην Πρόεδρος Νίκος Χατζηστεφάνου
Α’ Αντιπρόεδρος Φραγκίσκος Χ”φραγκέσκου
Β’ Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Στυλιανού
Γ’ Αντιπρόεδρος Χριστόφορος Χριστοδουλίδης
Γεν. Γραμματέας Ανδρέας Πατέρας
Βοηθός Γεν. Γραμματέα Ελένη Αντωνίου Σιακόλα
Οργ. Γραμματέας Δέσπω Ευτυχίου
Βοηθός Οργ. Γραμματέα Σωτήρα Ποταμίτου
Ταμίας Λουκής Ιακωβίδης
Βοηθός Ταμίας Κωνσταντίνος Κων/νου
Μέλη Ελένη Διγενή Αχιλλέως
Μαρία Κλεάνθους
Γιάννης Λοϊζής
Παναγιώτης Μανώλη
Παναγιώτης Παναγή
Παναγιώτης Πογιατζής
Ντίνα Γεωργιάδου
Χριστόφορος Τσαγγαρίδης
Ανδρούλα Τσιουρούτη
Νούλα Φραγκούδη
Ανδρέας Ε. Χαραλάμπους
Ανδρέας Ν. Χαραλάμπους
Σούλα Χαριλάου
Δημήτρης Χατζησάββας
Τάσος Χατζηστεφάνου
Βασιλική Χριστοδούλου

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» 2005 – 2008
Πρόεδρος Κώστας Πατέρας
Πρώην Πρόεδρος Νίκος Χατζηστεφάνου
Α’ Αντιπρόεδρος Ανδρέας Χαραλάμπους
Β’ Αντιπρόεδρος Φραγκίσκος Χατζηφραγκέσκου
Γ’ Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Στυλιανού
Γεν. Γραμματέας Σούλα Χαριλάου
Βοηθός Γεν. Γραμματέα Χριστόφορος Τσαγγαρίδης
Οργ. Γραμματέας Δέσπω Ευτυχίου
Βοηθός Οργ. Γραμματέα Σωτήρα Ποταμίτου
Ταμίας Λουκής Ιακωβίδης
Βοηθός Ταμίας Κώστας Δημητρίου
Μέλη Ανδρούλα Χριστοφίδου
Βασιλική Χριστοδουλίδου
Ελένη Αντωνίου – Σιακόλα
Ελένη Διγενή Αχιλλέως
Ελένη Χριστοφίδου
Ιωάννης Λοϊζής
Καλλισθένη Λουκά – Κοσιάρη
Κατερίνα Παπαϊακώβου
Κλεονίκη Αναστασίου
Μαρία Κλεάνθους
Νικόλας Κατσιόλας
Νούλα Φραγκούδη
Στέλλα Ανδρονίκου
Σωτήρης Καλής
Χρίστος Κοζάκος

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» 2002 – 2005
Πρόεδρος Κώστας Πατέρας
Πρώην Πρόεδρος Νίκος Χατζηστεφάνου
Τηλέμαχος Κληρίδης
Α’ Αντιπρόεδρος Ανδρέας Χαραλάμπους
Β’ Αντιπρόεδρος Φραγκίσκος Χατζηφραγκέσκου
Γ’ Αντιπρόεδρος Ελένη Χριστοφίδου
Γεν. Γραμματέας Άννα Βιολάρη
Βοηθός Γεν. Γραμματέα Νούλλα Φραγκούδη
Οργ. Γραμματέας Δέσπω Ευτυχίου
Βοηθός Οργ. Γραμματέα Σωτήρα Ποταμίτου
Ταμίας Λουκής Ιακωβίδης
Βοηθός Ταμίας Κώστας Δημητρίου
Μέλη Μιχάλης Βασιλείου
Αντρούλλα Γεωργίου
Σωτήρης Καλλής
Νικόλας Κατσιόλας
Χρίστος Κοζάκος
Ελένη Κολιού – Κίρκου
Ιωάννης Λοϊζή
Καλλισθένη Λουκά Κοσιάρη
Αναστάσιος Παύλου
Σταύρος Παπαδημητρίου
Ελένη Σιακόλα – Αντωνίου
Αθανάσιος Χαραλάμπους
Μάριος Χατζηνικολάου
Βασιλική Χριστοδουλίδου
Χρίστοφορος Ταγγαρίδης