Η Σχολική Εφορεία Καραβά από την εκλογή της και τον καταρτισμό της σε σώμα έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο, τον αγώνα για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες. Προγραμμάτισε δραστηριότητες με σκοπό την επανασύνδεση των Καραβιωτών, την διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κοινότητας μας, την ανάδειξη της Καραβιώτικης καταγωγής την νέων μας την αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και την συστράτευση τους στον αγώνα μας για επιστροφή.

Η Σχολική Εφορεία επιφορτίζεται το επίπονο έργο του εντοπισμού των Καραβιωτών αποφοίτων από όλα τα Λύκεια της Ελεύθερης Κύπρου και την δημιουργία του ονομαστικού καταλόγου αποφοίτων. Τηρεί αρχείο με τα στοιχεία όλων των αποφοίτων (που έχουν δηλώσει καταγωγή των γονέων τους τον Καραβά) από το σχολικό έτος 1993/1994 μέχρι σήμερα.

Η κυριότερη εκδήλωση της Σχολικής Εφορείας γίνεται προς τιμή των Καραβιωτών αποφοίτων Λυκείων, που αποφοιτούν από τα Λύκεια της ελεύθερης Κύπρου και έχουν τον ένα ή και τους δύο γονείς με καταγωγή τον Καραβά. Η εκδήλωση αυτή γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς».

Άλλη σημαντική εκδήλωση της Σχολικής Εφορεία, είναι η εκδήλωση προς τιμήν των Αρίστων αποφοίτων Λυκείων που κατάγονται από Καραβά, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Καραβά και το Ίδρυμα Υποτροφιών Καραβά «Νίκος Κ. Σιακόλας». Κατά την εκδήλωση η Σχολική Εφορεία Καραβά απονέμει πλήρεις υποτροφίες και χορηγίες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε άριστους αποφοίτους. Οι υποτροφίες δίνονται από το Κληροδότημα που άφησε ο μ. Γεώργιος Τσίμον στην Σχολική Εφορεία Καραβά.

Πρoς εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους, προς τους πεσόντες ή αποθανόντες εκπαιδευτικούς, εφόρους, δωρητές και ευεργέτες, των Ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Κερύνειας, η Σχολική Εφορεία, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας και με τις άλλες Σχολικές Εφορείες της επαρχίας μας, τελεί θρησκευτικό μνημόσυνο. Κατά το μνημόσυνο, εκφωνείται επιμνημόσυνος λόγος από εκπρόσωπο των Σχολικών Εφορειών και ακολουθεί συνάντηση των Κερυνειωτών με μικρή δεξίωση στην αίθουσα της εκκλησίας.

Η συνεργασία με τον Δήμο και τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά είναι εξαιρετική και η συμπαράσταση τους αμέριστη. Ο εκάστοτε πρόεδρος και τα μέλη της Σχολικής μας Εφορείας παρευρίσκονται ή και συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, πολιτιστικές, κοινωνικές, εθνικές, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ή καταδίκης της εισβολής που πραγματοποιούνται από τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά.

Η Σχολική Εφορεία θα συνεχίσει το έργο που ανέλαβε και ιδιαίτερα της ανάδειξης της καταγωγής των νέων του Καραβά, καθώς και την ενίσχυση της αγωνιστικότητας και του πόθου της επιστροφής, μέχρι την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η επιστροφή στον αγαπημένο μας Καραβά υπό συνθήκες ασφαλείας ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.