Το σωματείο «Λάμπουσα» ιδρύθηκε το 1937 στην περιοχή της Νέας Υόρκης από Καραβιώτες και Λαπηθιώτες μετανάστες. Μέσα στα πρώτα και ιδρυτικά μέλη του σωματείου περιλαμβάνονται οι Χρήστος Φόσκος και Π. Χρήστου από τη Λάπηθο και οι Αριστείδης Δημητρίου, Γιάννης Σπανός, Κώστας Νικήτας, Γρηγόρης Πλούσιος, Π. Σαρδάνης, Ιωσήφ Φιούρης, Ιωάννης Ζαννέτος και Γιώργος Παπούλιας από τον Καραβά.

Πρώτος πρόεδρος του σωματείου διετέλεσε ο κ. Φόσκος και ακολούθησαν οι Γ. Παπούλιας, Α. Δημητρίου, Γ.Ν. Λούτσιος, Γ. Χριστούδιας και ο σημερινός Πρόεδρος γνωστός επιχειρηματίας κ. Ευριπίδης Κόντος. Έδρα της «Λάμπουσας» είναι τώρα το Bergenfield της νέας Υερσέης (New Jersey), τόπος διαμονής πολλών Καραβιωτών. Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του σωματείου αποτελείται κυρίως από Καραβιώτες και φίλους του Καραβά. Πρόεδρος του σωματείου είναι ο Σταύρος Καμηλάρης από τον Άγιο Γεώργιο, σύζυγος της Μαρίας Παντέχη.

Σκοποί του σωματείου είναι μεταξύ άλλων:

  • Η διατήρηση και προβολή των Κυπριακών ηθών και εθίμων.
  • Η σύσφιξη κοινωνικών, πολιτιστικών και πνευματικών σχέσεων
    μεταξύ των μελών του σωματείου.
  • Η κατά δύναμη υλική υποστήριξη για την ανάπτυξη της παιδείας
    στον Καραβά, Λάπηθο και περίχωρα.
  • Η ηθική και υλική υποστήριξη μελών του σωματείου, αλλά και όλων των Κυπρίων, σε ώρα ανάγκης.

Μετά τα γεγονότα του 1974 και την κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα ο πρωταρχικός σκοπός του σωματείου, όπως και όλων των Κυπριακών σωματείων Αμερικής, είναι η διαφώτιση της Αμερικανικής κοινής γνώμης για την τραγωδία της Κύπρου την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκτοπισμό των 200,000 προσφύγων από τα σπίτια τους. Μαζί με άλλα σωματεία, η «Λάμπουσα» διοργάνωσε και έλαβε μέρος σε πολλές διαδηλώσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στη Washington. Επίσης διατηρεί σχέσεις με Αμερικάνους βουλευτές και γερουσιαστές και προσπαθεί να επηρεάζει τα μέλη του Αμερικανικού κογκρέσσου (βουλής) για να πιέσουν την Τουρκία για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Η «Λάμπουσα» διοργανώνει διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, όπως το κόψιμο της βασιλόπιτας και την παραδοσιακή εκδήλωση ο «Χορός του Λεμονιού» σε ανάμνηση της εκδήλωσης που γινόταν στον προσφιλή μας αξέχαστο Καραβά. Τα έσοδα από τις εκδηλώσεις αυτές διατίθενται για διάφορους φιλανθρωπικούς και εθνικούς σκοπούς. Παλαιότερα, το σωματείο «Λάμπουσα» βοήθησε χρηματικά, αλλά και ηθικά, για να κτιστεί το ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου στο κοιμητήριο Καραβά και δώρισε την καμπάνα για την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Σημαντικές δωρεές έγιναν στο σανατόριο Κυπερούντας, στο Ελληνικό ταμείο ανακούφισης θυμάτων της γερμανικής κατοχής, στα δημοτικά σχολεία Καραβά, στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και στην Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. Τον Μάρτιο του 1988, κάτω από την ηγεσία του ακούραστου προέδρου και αγωνιστή για τα εθνικά μας δίκαια κ. Κόντου, η Λάμπουσα διοργάνωσε μια καλλιτεχνική εκδήλωση και τα έσοδα, περίπου 6,000 δολάρια, διατέθηκαν σ’ ένα αντικαρκινικό κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου κατά καιρό νοσηλεύονται Ελληνόπουλα και Κυπριόπουλα που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Μέρος των εσόδων διατέθηκε για το CYPRUS CHILDREN’S FUND (Ταμείο Παιδιών Κύπρου), που βοηθά προσφυγόπουλα, θύματα της τουρκικής εισβολής.

Το ταμείο έχει επίσης συνεισφέρει στο ταμείο ανέγερσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στην Κύπρο.