Υπογραφή Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ”

Πραγματοποιήθηκε σε μια σεμνή τελετή, τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών (ΠΙΚ) και του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ”.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο και σε αυτή προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυπριανός Λούης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, καθώς και οι νυν και πρώην πρόεδροι όλων των Σωμάτων του Καραβά που αποτελούν το Συντονιστικό Σώμα Καραβιωτών.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΠΙΚ, Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση για την υπογραφή σήμερα του Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Πολιτιστικού Ιδρύματός μας και του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ”. Μια ξεχωριστή ενέργεια στην προσφυγιά, από εκείνες που καθορίζουν σταθμούς στην πορεία του χρόνου για όλους μaς. Τέτοια, νιώθω, ότι είναι και η τωρινή στιγμή – η σημερινή μέρα – για εμάς τους Καραβιώτες. Ένας σταθμός καθοριστικός στην πορεία μας. Ένα ορόσημο ανασύνταξης και προοπτικής.

[…] Επιδίωξη μας ήταν και είναι να προβάλουμε στους γύρω μας την παράδοση και την κληρονομιά μας. Προσπαθούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είμαστε, τι αντιπροσωπεύουμε, τι επιδιώκουμε. Και κατ’ επέκταση, τι χάσαμε, ή τι θα χαθεί μαζί με όλα τα άλλα, αν δεν συνεργαστούμε, αν δεν αγωνιστούμε συλλογικά.
[…] Απώτερος σκοπός μας είναι η προώθηση του Εθνικού μας θέματος. Δεν κρύβουμε ότι στόχος μας είναι το συναπάντημα φίλων και συνοδοιπόρων, για να αγωνιστούμε μαζί για κοινά ιδανικά, για τα ίδια οράματα. Δεν κρύβουμε ότι το δικό μας όραμα ήταν και παραμένει η επιστροφή μας.

Σε αυτή μας την αναζήτηση βρήκαμε ευήκοον ούς από την κυρία Αλεξάνδρα Ζαμπά διακεκριμένη ποιήτρια και συγγραφέα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ”. Η Αλεξάνδρα Ζαμπά, άνθρωπος προοδευτικός και καλλιεργημένος ένιωσε την πίκρα μας στην προσφυγιά. Γνώρισε από κοντά τις επιδιώξεις μας, και – με την ευαισθησία που την διακρίνει – έπιασε τον σφυγμό μας. Συμπαραστάθηκε στο πρόβλημα μας, αγάπησε την παράδοσή μας, ύμνησε τις γυναίκες του Καραβά. Και πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην επιθυμία μας να συνεργαστούμε πολιτιστικά με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας.

Υπογράφουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής συνεργασίας, με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας, γιατί πράγματι μας ενώνουν πολλά. Όπως έχουμε καταγραμμένο στο κείμενο, η κοινή μας πολιτιστική καταγωγή και κληρονομιά ενώνει τους σκοπούς και τα οράματά μας στα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αρχές και στόχους. Κοινά είναι και για τους δύο μας τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης. Κοινή και η επιδίωξη για πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ναι! Θα προωθήσουμε την συνεργασία με πνεύμα συναντίληψης, συνεργασίας και συναδέλφωσης. Με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, θα αναλάβουμε ενέργειες και δράσεις για την πνευματική πρόοδο, τον πολιτισμό, το κοινό καλό και την ευημερία των συμπολιτών μας».

Η κ. Αλεξάνδρα Ζαμπά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ” τόνισε τη σημασία της υπογραφής του εν λόγω πρωτοκόλλου, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, αλλά και στον Δήμο Καραβά να δικτυωθεί και να συνεργαστεί και με άλλους πολιτιστικούς συνδέσμους στην Ιταλία.
Ακολούθησε ανταλλαγή ενθυμημάτων και δείπνο σε γειτονικό εστιατόριο.