Παρουσίαση εκδόσεων Δήμου Καραβά – 7.12.2022

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η παρουσίαση των εκδόσεων του Δήμου Καραβά «Ο Φερβολιτές του Καραβά» και «Καραβιώτικα Δρώμενα» τεύχος 14ο .

Παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ήταν ο εκπρόσωπος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κ. Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, η ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Μαρία Κασιώνη, ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΦ Συνταγματάρχης Βασίλειος Προδρομίδης, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, ο  τέως Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, Πρόεδροι και Μέλη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Πρόεδροι και Μέλη των οργανωμένων συνόλων Καραβά, μέλη της επιτροπής εκδόσεων του Δήμου και όλοι όσοι συνέβαλαν με κείμενα στις δυο εκδόσεις.

Ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου καλωσόρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στις δύο εκδόσεις του Δήμου.

Για το βιβλίο «Ο Φερβολιτές του Καραβά », ευχαρίστησε ιδιαίτερα την φιλόλογο- ερευνήτρια Πίτσα Χαρμαντά-Πρωτοπαπά για την έρευνα, συντονισμό και επιμέλεια του βιβλίου, όλες και όλους τους συνεργάτες που έγραψαν τα κείμενα, περίγραψαν τον τρόπο πλεξίματος του φερβολιτέ και βοήθησαν ποικιλότροπα στην έκδοση, τον  φωτογράφο  Άγι Αγησιλάου για την δωρεάν φωτογράφηση  κεντημάτων και των φάσεων του πλεξίματος του φερβολιτέ, την Αλεξάνδρα Χριστοδούλου – Χαραλάμπους  για τη σχεδίαση και επιμέλεια του βιβλίου και τον φωτογράφο Radomir (Misha) Cvetic  για τη φωτογράφηση κεντημάτων.

Για το δέκατο τέταρτο τεύχος της Ετήσιας Έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβιώτικα Δρώμενα», ευχαρίστησε τη συντονίστρια της έκδοσης Μάρω Χατζηστεφάνου που εργάστηκε άοκνα και συστηματικά για τέταρτη συνεχή χρονιά, συντονίζοντας την έκδοση και αυτού του τεύχους, τα μέλη της Επιτροπής Έκδοσης Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά  και Έμιλυ Καραΐσκου για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους, καθώς και όλες και όλους όσες και όσους έγραψαν τα κείμενα, πρόσφεραν φωτογραφικό υλικό και βοήθησαν ποικιλότροπα στην έκδοση.

Το βιβλίο «Ο Φερβολιτές του Καραβά», παρουσίασε ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης.  Αναφέρθηκε αρχικά στην δαντέλα φερβολιτέ η οποία συμπεριλαμβάνεται, από τον Νοέμβριο του 2016, στον Εθνικό κατάλογο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.  Στην συνέχεια παρουσίασε περιληπτικά τα κείμενα του βιβλίου, αλλά και το φωτογραφικό υλικό, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος κατασκευής του φερβολιτέ.  Ανέφερε επίσης ότι το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Grand Prix de la Francophonie της APPEL στην πόλη Bescarrosse της Γαλλίας, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Δήμο Καραβά.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ο Φερβολιτές», μια εξαιρετική παραγωγή του Δήμου Καραβά το 2016, σε σκηνοθεσίας Πέτρου Πετρίδη.

Ακολούθησε η παρουσίαση της δέκατης τέταρτης ετήσιας έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβιώτικα Δρώμενα 2021», από τον Ανδρέα Χαραλάμπους, Γραμματέα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.  Όπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους μέσα από τις 160 σελίδες της έκδοσης παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Δήμου και των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην Κύπρο και το εξωτερικό για τη χρονιά 2020 και δημοσιεύονται ιστορικές αναφορές και μελέτες, καθώς και αφιερώματα σε ανθρώπους του Καραβά. Η έκδοση διανθίζεται με φωτογραφικό υλικό, τόσο από τις εκδηλώσεις που έγιναν, όσο και από τον κατεχόμενο Δήμο Καραβά.

Στην συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι «Ύμνος στον Καραβά» σε στίχους Δημήτρη Κοζάκου και μουσική και τραγούδι Μάριου Χαραλαμπίδη.  Την καλλιτεχνική επεξεργασία έκαναν ο Γιάννης Παπαϊωάννου και Έμιλυ Καραΐσκου.

Τέλος, έγινε απονομή του βραβείου Grand prix de la Francophonie της APPEL στον Δήμο Καραβά, για το βιβλίο «Ο Φερβολιτές του Καραβά» και αναμνηστικών πλακετών στους συντελεστές των εκδόσεων.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν Καραβιώτικες δαντέλες φερβολιτέ που βρίσκονταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος.

Το εκδήλωση παρουσίασε η Δημοτική Σύμβουλος Καραβά, Χρυσάνθη Επιφανίου.