Μνημόσυνο Καραβιωτών στην προσφυγιά – 3.7.2022

Ο Δήμος Καραβά και τα οργανωμένα σύνολα των Καραβιωτών τέλεσαν για μια ακόμα χρονιά  το καθιερωμένο μνημόσυνο των Καραβιωτών στην προσφυγιά. Το μνημόσυνο έγινε την Κυριακή, 3 Ιουλίου, στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Συνοικισμό Στρόβολος 3.  Με κατάνυξη και συγκίνηση, οι Καραβιώτες μνημόνευσαν τους συνδημότες τους που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και όλους όσους πέθαναν στην προσφυγιά με τον πόθο του γυρισμού στον Καραβά. Μνημόνευσαν επίσης τους Καραβιώτες που εκτελέσθηκαν από τους Τούρκους κατακτητές τον Ιούλιο του 1821.

Στην επιμνημόσυνη ομιλία του ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Τελούμε σήμερα ακόμα ένα μνημόσυνο Καραβιωτών. Στον φιλόξενο τούτο ναό του Συνοικισμού Στρόβολος 3, Δήμος και Οργανωμένα Σύνολα του Καραβά μνημονεύουμε ξανά τους νεκρούς μας.

Όσους έχασαν την ζωή τους τες αποφράδες εκείνες ημέρες, όταν  οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι το πραξικόπημά, εισέβαλαν στην Κύπρο και μαινόμενοι σκότωσαν, ατίμασαν, ξεσπίτωσαν και ερήμωσαν τα σπίτια και τη γη μας. 

Μαζί με  αυτούς μνημονεύουμε όλους εκείνους τους συνδημότες μας που έφυγαν από τη ζωή στη προσφυγιά με τον πόθο του γυρισμού στον Καραβά. Φέρουμε στη μνήμη φίλους και γνωστούς, αλλά προπάντων τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, που έζησαν και δημιούργησαν  στην περιοχή μας, όμως δεν πέθαναν στη γη που τους γέννησε. Δεν τάφηκαν στο χώμα που πότισαν με τον ιδρώτα του μόχθου τους. 

Προσθέσαμε στο μνημόσυνο τους προγόνους μας που εκτέλεσαν οι Τούρκοι κατακτητές  τον Ιούλιο του 1821.

Προσευχόμαστε ξανά για την ανεύρεση των αγνοούμενων συνδημοτών μας, που για 48 τώρα χρόνια αναζητούμε σε κάθε γωνιά της μοιρασμένης πατρίδας μας».

Και πρόσθεσε:

«Και προσδοκούμε. Προσδοκούμε Ανάσταση.

Ανάσταση στη σκλαβωμένη γη μας, τις πόλεις, τα χωριά μας.

Την γη που αναβλύζει την ιστορία των προγόνων μας.

Την γη που μας ανήκει.  Ανήκει σε μας και στα παιδιά μας.

Διεκδικούμε να επιστρέψουμε ως οντότητες εκεί, όπου ανήκουμε.

Θα διεκδικούμε και θα εμμένουμε μέχρι να δικαιωθούμε.

Να γυρίσουμε στη γη μας σε συνθήκες Ελευθερίας,

μονιμότητας και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η προσταγή όλων όσων μνημονεύομε σήμερα.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.»