Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4.5.22

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Στυλιανού Λινόπτερας, διοργάνωσαν με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.

Στον εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Η σκέψη όλων βρισκόταν στην κατεχόμενη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, όπου λειτουργούσε ο Παπά Ιάκωβος και έψαλλαν γνωστοί, καλλίφωνοι ψάλτες της ενορίας. Με κατάνυξη το εκκλησίασμα συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας και προσευχήθηκε για την απελευθέρωση της εκκλησίας, του Δήμου μας και όλης της κατεχόμενης γης μας.

Στο τέλος του εσπερινού και μετά τις ευχές από τον Μητροπολίτη Κερύνειας, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου σε σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο που χοροστάτησε και το ιερατείο για την τέλεση του εσπερινού στον προσφυγικό συνοικισμό της Λινόπετρας. Τόνισε ότι τέτοιες δραστηριότητες αναδεικνύουν την πλούσια θρησκευτική παράδοση του Καραβά, η οποία ενισχύει ηθικά και πνευματικά όλους, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας που βιώνουμε στις μέρες μας.

Αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό της εκκλησίας, αναφέροντας ότι η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά κτίστηκε και διακοσμήθηκε το 1804 από τον Πρωτοσύγγελλο Λαυρέντιο και τον γιο του Χατζηνικόλα, τον γνωστό πρόκριτο του Καραβά, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές του Ιουλίου 1821. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εικόνα της Αγίας Ειρήνης, καθώς και στην εικόνα των πέντε Αγίων, η οποία βρισκόταν στον ναό πριν την εισβολή. Στην εικόνα εκείνη εικονίζονται εκτός από την Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Γεώργιο, που είναι εκκλησίες του Καραβά, οι Άγιοι Προκόπιος, Ευτύχιος και Ελευθέριος, συμβολίζοντας την προκοπή, την ευτυχία και την ελευθερία που αποζητούσαν οι κτήτορες του ναού. «Γι αυτή την ελευθερία αγωνιζόμαστε και σήμερα», κατέληξε ο Δήμαρχος «και παρακαλούμε τον Θεό να βοηθήσει για την επιστροφή μας στα σπίτια και τη γη μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας, με προκοπή, ευτυχία και την πολυπόθητη ειρήνη».