Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στην πόλη Suceava της Ρουμανίας – 24 – 26.6.2022

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά επισκέφθηκε την πόλη Suceava της Ρουμανίας μεταξύ 24 και 26 Ιουνίου 2022.  Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μάρω και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Μανώλη.  Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δήμαρχου της πόλης κ. Ion Lungu με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Νέου, πολιούχου Αγίου της Suceava και των εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες της Suceava» που την συνοδεύουν.

Η Suceava είναι πόλη της βορειοανατολικής Ρουμανίας στην περιοχή της Βουκοβίνας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Καραβά, Κύπρου.  Ολόκληρη η περιοχή είναι γνωστή για τα αγιογραφημένα μοναστήρια της – Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – και τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων της.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Νέου, δεκάδες χιλιάδες πιστοί κατέκλισαν τη Μονή του Αγίου Ιωάννη, που λειτουργεί ως καθεδρικός ναός της Αρχιεπισκοπής της Suceava, για να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου. Οι αντιπρόσωποι του Δήμου Καραβά παρέστησαν το πρωί στη θεία λειτουργία, και παρακολούθησαν από ειδική εξέδρα μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης και τις άλλες αντιπροσωπείες τις θρησκευτικές τελετές.  Είχε προηγηθεί μεγάλη λιτανεία στην πόλη την προηγούμενη ημέρα, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 150 χιλιάδες πιστοί.

Μετά τη θεία λειτουργία όλοι οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εκδηλώσεις για τις «Ημέρες της Suceava».  Ο Δήμαρχος Ion Lungu, αφού καλωσόρισε τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες και ειδικά την αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, κάλεσε τον Δήμαρχο Καραβά να προσφωνήσει τους Δημότες της Suceava.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Suceava ο Ν. Χατζηστεφάνου εξέφρασε την χαρά του για τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Καραβά στις εκδηλώσεις και εξήγησε ότι ο Καραβάς είναι κι’ αυτός ένας Χριστιανικός Ορθόδοξος Δήμος, στον οποίο γιορτάζεται ο Άγιος Ιωάννης την ίδια ημέρα.  Τόνισε την κοινή θρησκεία και παρατήρησε ότι οι δύο περιοχές έχουν τα ίδια έθιμα για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη, κοινή παράδοση και κοινά οράματα. Αναφέρθηκε στον Καραβά και τόνισε ότι είναι ένας Δήμος που κατέχεται από την Τουρκία από το 1974. Ευχαρίστησε τέλος τον Δήμαρχο της Suceava για τη συμπαράσταση και την ευκαιρία που έδωσε στην αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις.

Η καθιερωμένη υποδοχή των αντιπροσωπειών των αδελφοποιημένων με την Suceava πόλεων έγινε την επόμενη μέρα στο Δημαρχείο της Πόλης.  Ο Δήμαρχος Ion Lungu παρουσιάστηκε με το επίσημο διάδημα του Δήμου και συνοδευόταν από Δημοτικούς Συμβούλους καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.  Μεταξύ αυτών ήταν και η Alina Alinka Derla, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ο Σύμβουλος του Δήμαρχου καθώς και ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος και Σύμβουλος του Δήμαρχου Oridiu Milici, παλιοί γνώριμοι των Καραβιωτών.

Εκτός από την αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, παρόντες ήταν αντιπροσωπείες από τις πόλεις Chisinau, πρωτεύουσας της Μολδαβίας με επικεφαλής την Valentina Volontir, δημοφιλή λαϊκή τραγουδίστρια, την πόλη Soroca με επικεφαλής την Δήμαρχο Lilia Pilipetchi και την πόλη Sosnowiec της Πολωνίας με επικεφαλής τον Δημοτικό Σύμβουλο Grzegorz Mentel.

Ο Δήμαρχος της Suceava καλωσόρισε θερμά τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες και προσωπικά τα μέλη τους και έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στα έργα που προωθούνται σήμερα στην πόλη.  Πλείστα από τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δε Suceava εξελίσσεται σε μια υπερσύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.  Στην συνέχεια κάλεσε τους επικεφαλείς των αντιπροσωπειών να μιλήσουν για τους Δήμους τους.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Καραβά, αφού ευχαρίστησε θερμότατα τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Σύμβουλο της Suceava για την πρόσκληση και την ευκαιρία που έδωσε στην αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά να βρεθεί στην Suceava, αναφέρθηκε στον Καραβά και το Κυπριακό πρόβλημα.  Με μια εμπεριστατωμένη και στοχευμένη τοποθέτηση, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρόντες για τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, την ιστορία της μέσα από τους αιώνες, την ανεξαρτησία που απέκτησε και την Τούρκικη Εισβολή του 1974.  Αναφέρθηκε στις συνέπειες της εισβολής και κατέληξε με την λειτουργία του Δήμου Καραβά μετά τον εκτοπισμό του από την φυσική του έδρα.  Τόνισε τον πόθο της επιστροφής και έδωσε έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά που συνεχίζει ο κατεχόμενος Δήμος.  Τα μέλη της αποστολής διένειμαν  φυλλάδια για τον Καραβά μεταφρασμένα στα Ρουμάνικα, καθώς και το δίγλωσσο Λεύκωμα για τον Καραβά.

Η αντίδραση των παρόντων ήταν αυθόρμητη και συγκινητική.  Όλες και όλοι έσπευσαν να δείξουν την υποστήριξη τους στον κατεχόμενο Καραβά και ξέσπασαν σε ένα θερμό χειροκρότημα.  Ο Δήμαρχος Καραβά δώρισε στον Δήμαρχο της Suceava ένα σετ πετσετάκια φερβολιτέ του Καραβά και στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών ένα αναμνηστικό με τον χάρτη της Κύπρου και τον Καραβά χαραγμένο επάνω.  Ευχάριστη έκπληξη για την αντιπροσωπεία του Καραβά ήταν η διαπίστωση ότι μια νεαρή, μέλος της αντιπροσωπείας της Chisinau, επιβεβαίωσε την κατασκευή της δαντέλας φερβολιτέ στη Μολδαβία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πανευρωπαϊκή εξάπλωση του φερβολιτέ.

Τις υπόλοιπες ημέρες η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε σε αξιοθέατα της περιοχής που περιλαμβάνουν το Φρούριο (Citadel), το οποίο είναι πολύ καλά διατηρημένο, το μοναστήρι Dragomirna που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις για τις «Ημέρες της Suceava». Στις πιο πολλές από τις ξεναγήσεις, εκτός από την Σύμβουλο του Δημάρχου Alina Alinka Derla, την αντιπροσωπεία συνόδευαν οι παλιοί φίλοι του Καραβά Dan και Mariana Rodica Milici.  Το ζεύγος Milici είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Stefan cel Mare και γνώριμοι από την πρώτη επαφή με την UNESCO Ρουμανίας με τους οποίους έχει αναπτυχθεί μια βαθιά φιλία.

Κατά την επιστροφή από την Suceava προς Κύπρο, η αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά παρέμεινε για μια μέρα στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας Βουκουρέστι.  Στη διάρκεια της παραμονής στο Βουκουρέστι είχε φιλική συνάντηση με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία κ. Πέτρο Κέστορα, με τον οποίον είχαν μια φιλική συνομιλία για τρέχοντα θέματα και τις εξελίξεις του Κυπριακού.  Συναντήθηκαν επίσης με την γνωστή λάτρη των Ελληνικών γραμμάτων Έλενα Λάζαρ με την οποία συνδέονται με μεγάλη φιλία.  Η Έλενα Λάζαρ είναι ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια», ο οποίος εκδίδει αποκλειστικές μεταφράσεις νεοελληνικής λογοτεχνίας.  Με την Έλενα Λάζαρ είχαν μια εγκάρδια συνομιλία και συζητήσαν την προοπτική οργάνωσης κοινής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών στη Λευκωσία.