Έκθεση φερβολιτέ του Δήμου Καραβά στη Γαλλία 28-29.10.2022

Ο Δήμος Καραβά πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση φερβολιτέ στην Γαλλία. Η έκθεση οργανώθηκε   στις 28 και 29 Οκτωβρίου  σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φερβολιτέ Γαλλίας (Association Francaise de Frivolite) στην πόλη Rouen της Νορμανδίας. Σκοπός της έκθεσης ήταν να προβάλει την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Καραβά και ολόκληρης της Κύπρου, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Εκτός από το καθαρά πολιτιστικό μέρος, ο Δήμος Καραβά είχε ετοιμάσει φιλμάκι και φυλλάδιο στα Γαλλικά που αναφέρεται στον φερβολιτέ του Καραβά, περιγράφει τον Καραβά, εξιστορεί την εισβολή, μιλά για την κατοχή και εξηγεί την σημερινή κατάσταση του Δήμου. Στόχος του Δήμου Καραβά είναι όπως, μέσα από την υλοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στο εξωτερικό, διαφωτίσει τον κόσμο για το θέμα της εισβολής και κατοχής που βιώνει η χώρα μας από το 1974 και να αναδείξει το γεγονός ότι ένα μέρος της κοινής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι σήμερα κατεχόμενο.

Για την οργάνωση της έκθεσης αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, που αποτελείτο από τον Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου και τις εκπαιδεύτριες φερβολιτέ Μαρούλα Γεωργιάδου και Καλλισθένη Λουκά, αναχώρησε στις 27 Οκτωβρίου 2022, για την Γαλλία. Την αντιπροσωπεία ενίσχυσε η κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan, Πολιτιστική Σύμβουλος, η οποία έφτασε στην Rouen την επόμενη ημέρα από την Λυών, όπου διαμένει  και ο κ. Χρίστος Κελογρηγόρης, Καραβιώτης κάτοικος Γαλλίας που βοήθησε εθελοντικά την αποστολή.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε μια πανέμορφη  μεσαιωνική εκκλησία  την Chapelle du Carmel  που έχει διαμορφωθεί  από τον τοπικό Δήμο Bois Guillaume ως εκθεσιακός χώρος. Η γοτθική αρχιτεκτονική της, τα υπέροχα βιτρό που την κοσμούν, το άπλετο φως και οι πανύψηλες αψίδες της, δημιουργούσαν ένα περιβάλλον μοναδικό, μέσα στο οποίο τοποθετήθηκαν τα εκθέματα.

Οι  αντιπρόσωποι του Καραβά είχαν μεταφέρει πάνω από 200 δείγματα κυπριακού φερβολιτέ τα οποία κατασκεύασαν Καραβιώτισσες τεχνίτριες. Ήταν  κυρίως παραδοσιακά κεντήματα, αλλά και πολλά μοντέρνα μοτίβα φερβολιτέ. Τα πιο πολλά  από αυτά ήσαν στερεωμένα πάνω σε  πλαίσια από τσόχα τα οποία τοποθετήθηκαν με καλαίσθητο τρόπο πάνω στα μόνιμα πλαίσια που υπήρχαν στον εκθεσιακό χώρο και διακόσμησαν μια ολόκληρη πλευρά της εκκλησίας. Με τα υπόλοιπα εκθέματα διακοσμήθηκαν τραπέζια δίπλα από τα πλαίσια. Ειδικές πινακίδες είχαν προβλεφθεί και εξηγούσαν τα δείγματα.

Οι Γαλλίδες και Γάλλοι – μέλη του Συνδέσμου Φερβολιτέ Γαλλίας διακόσμησαν την άλλη πλευρά της εκκλησίας, ενώ στο μέσο του εκθεσιακού χώρου τοποθετήθηκαν τραπέζια όπου κεντήτριες έκαναν επίδειξη της τέχνης τους.

Τα εγκαίνια της έκθεση έγιναν στις 28 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φερβολιτέ της Γαλλίας κ. Cedric Joublot.  Παρευρέθηκαν ο  Δήμαρχος της πόλης Quincampoix, κ. Eric Herbet, η Αντιδήμαρχος για πολιτιστικά θέματα της πόλης Bois Guillaume κ. Marie Mabille, εκπρόσωποι της Marguerite Pfender, που υπήρξε η καλύτερη τεχνίτρια της Γαλλίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου καλύτερων Τεχνιτριών Γαλλίας κ. Marielle Olivier, καθώς και τη διακεκριμένη συγγραφέας βιβλιων για τον φερβολιτέ κ. Pascale Provost.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο της  Quincampoix, κ. Eric Herbet, και ομιλία από την συγγραφέα κ. Pascale Provost για την Marguerite Pfender, μια εμβληματική μορφή της Γαλλικής χειροτεχνίας.

Μετά  πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου, ο οποίος, αφού εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι πραγματοποιείται η κοινή αυτή έκθεση φερβολιτέ Καραβά – Γαλλίας, μίλησε για τον φερβολιτέ του Καραβά και τη διαπίστωση ότι στον τομέα αυτό έχουμε την ίδια τέχνη, την  ίδια κληρονομιά και πολιτιστική παράδοση με τη Γαλλία. Με αυτή την ευκαιρία εξήγησε στους παρισταμένους την κατάσταση στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην εισβολή των Τούρκων το 1974, την κατοχή της γης μας και τη δράση του Δήμου Καραβά στην προσφυγιά. Αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους, ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Γαλλικό Σύνδεσμο Φερβολιτέ και ιδιαίτερα την κ. Lilas Jublot, Γραμματέα του Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ και όλους για την παρουσία τους. Η ομιλία του Δημάρχου μεταφραζόταν στα Γαλλικά από την κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan

Στη συνέχεια προβλήθηκε το σύντομο ντοκιμαντέρ  «Δρόμοι Παλιοί», το οποίο ετοίμασαν για τον Δήμο Καραβά οι κ. Χ. Χαραλάμπους και Χ. Μελαχρινός. Το σύντομο αυτό  φιλμάκι, άνκαι δεν  έχει λόγια παρά μόνο εικόνα και μουσική, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε ομιλία στα Γαλλικά από την κ. Αγγέλα Μίκαλλου-Jourdan με θέμα τον Φερβολιτέ του Καραβά. Μέσα από την ομιλία της η κ. Μίκαλλου-Jourdan ανέδειξε την κοινή καταγωγή και κοινή πολιτιστική κληρονομιά του φερβολιτέ του Καραβά και της Γαλλίας.

Τέλος, ο Δήμαρχος Καραβά έδωσε αναμνηστικά ενθυμήματα στους οργανωτές και τους επίσημους που τίμησαν μα την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης.

Την επόμενη μέρα, 29 Οκτωβρίου η κ. Αγγέλα Μίκαλλου Jourdan, Πολιτιστική Σύμβουλος, παρέδωσε δημοσίως στον Δήμαρχο Καραβά το έπαθλο που απέσπασε το δίγλωσσο  βιβλίο “Ο φερβολιτές του Καραβά “, έκδοση του Δήμου Καραβά μαζί με το δίπλωμά του.

Το βιβλίο του Δήμου Καραβά τιμήθηκε με το βραβείο Grand Prix de la Francophonie της APPEL  και του αποδόθηκε στην πόλη Bescarrosse της Γαλλίας τις προηγούμενες μέρες.

Η έκθεση φερβολιτέ διάρκεσε τις 28 και 29 Οκτωβρίου.  Και τις δύο ημέρες της διάρκειας της η γραφική εκκλησία ήταν διαρκώς  γεμάτη από επισκέπτες που θαύμαζαν την τέχνη της δαντέλλας φερβολιτέ, διαπίστωναν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Κύπρου – Γαλλίας και συνάμα ενημερώνονταν για το Κυπριακό πρόβλημα.  Η εκπρόσωποι του Καραβά ανέπτυξαν  φιλικές σχέσεις με τις Γαλλίδες και Γάλλους μέλη του  Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ και συζήτησαν μαζί τους κοινές μελλοντικές δραστηριότητες.

Ο Δήμος Καραβά θα συνεχίσει το πολύπλευρο έργο του, θα προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιάς και θα  διαφωτίζει για το εθνικό μας θέμα, μέχρι την επιστροφή και την δικαίωση.