Έκθεση Δαντέλας Φερβολιτέ του Καραβά, Κυπριακή Εστία, Αθήνα – 23-24.9.2022

Ο Δήμος Καραβά, σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, πραγματοποίησε «Έκθεση Δαντέλας Φερβολιτέ του Καραβά» στις 23 – 24 Σεπτεμβρίου 2022, στην Κυπριακή εστία στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εκθέματα δαντέλας φερβολιτέ με παραδοσιακά και μοντέρνα μοτίβα, αλλά και κοσμήματα φτιαγμένα με την τέχνη του φερβολιτέ.  Η αίθουσα της Κυπριακής Εστίας διακοσμήθηκε όμορφα από τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καραβά, εντυπωσιάζοντας και πλημυρίζοντας τον χώρο με την κομψότητα που της έδινε το μοναδικό αυτό κέντημα του Καραβά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν ο Αν. Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Αδάμου, οι Προέδροι και μέλη των Δ.Σ. της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων κ. Όμηρος Παπασάββας και Γιώργος Συλλούρης αντίστοιχα.  Εκ μέρους του Δήμου Καραβά ο Δήμαρχος Νίκος Χατζηστεφάνου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρυσάνθη Επιφανίου, Σωτήρα Ποταμίτου, Αλέξανδρος Ποστεκκής και Μάριος Μούγης, η πρώην Αντιδήμαρχος Μάρω Χατζηστεφάνου, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Νεολαίας Δήμου Καραβά, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Λάμπουσα Αυστραλίας Ελευθερία Χατζηστεφάνου – Λαούτα, ο Κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς του Καραβά κ. Πανίκος Στυλιανού, οι εκπαιδεύτριες φερβολιτέ Νούλα Στυλιανού και Αντρούλα Τσιουρούτη, εκ μέρους του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» το μέλος Αντρούλα Κοζάκου, η ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά. Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και πάρα πολλοί Καραβιώτες και Λαπηθιώτες, Κύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι της Κύπρου και του Καραβά.  Μερικοί από αυτούς είχαν ταξιδεύσει από την Κύπρο για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, όπως ο κ. Αντώνης Πρωτοπαπάς και η κ. Μαρούλα Μουζουροπούλου και η κ. Ελένη Χαρμαντά που ήρθε από την Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρο Παπασάββα και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γιώργο Συλλούρη και τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά καλωσόρισε όλου όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος όπως επίσης τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια.  Μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βρισκόμαστε απόψε εδώ μια μικρή αντιπροσωπεία από τον Δήμο του Καραβά της Κύπρου, για να παρουσιάσουμε την δαντέλα φερβολιτέ.  Ένα κομμάτι της τέχνης που κληρονομήσαμε από τις μανάδες, τις γιαγιάδες, τις υπέροχες εκείνες γυναίκες του Καραβά, που το διαφύλαξαν και το ανέδειξαν όσο ζούσαν και δημιουργούσαν στον τόπο μας. Κι εμείς, 48 χρόνια πρόσφυγες, το κρατάμε ζωντανό, γιατί είναι η  άυλη κληρονομιά μας και δεν μπορεί κάνεις να μας την πάρει.

Δείγματα αυτής της κληρονομιάς εκθέτουμε απόψε εδώ, αγαπητές φίλες και φίλοι.  Κάθε κέντημα που εκθέτουμε εδώ, συμβολίζει για μας  ένα κομμάτι του τόπου μας. Γιατί ο φερβολιτές είναι άρρηκτα δεμένος με τον Καραβά. Είναι η τέχνη που ήξεραν όλες σχεδόν οι Καραβιώτισσες, το στολίδι κάθε σπιτιού, το πολιτιστικό σήμα κατατεθέν του Δήμου μας. Ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι μέρος από την ιστορία και τον πολιτισμό μας.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Αν. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Ιωάννης Αδάμου εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.

Ακολούθησε ομιλία «Η δαντέλα φερβολιτέ του Καραβά» από την φιλόλογο – ερευνήτρια κ. Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά.

Στην συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο Καραβά στους Ιωάννη Αδάμου, Όμηρο Παπασάββα, Γιώργο Συλλούρη, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιος και τον διαχρονικό φίλο της Κύπρου και του Δήμου Καραβά κ. Παντελή Σοφιανό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η Δημοτική Σύμβουλος Χρυσάνθη Επιφανίου.

Η έκθεση αυτή ήταν ακόμα μια προσπάθεια του Δήμου Καραβά να διατηρήσει ζωντανή και να προβάλει την ομορφιά της τέχνης του φερβολιτέ και μέσω αυτού και του Καραβά με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ημέρα που θα μπορέσουμε να τον δούμε ελεύθερο.