ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – 4.4.2022

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και την Ένωση Κυπριών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε) πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση με τίτλο «Η Κύπρος και ο Καραβάς το 1821». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά με τους Δημοτικούς Συμβούλους Παναγιώτη Μανώλη, Σωτήρα Ποταμίτου, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, Αλέξανδρο Ποστεκκή και Μάριο Μούγη. Στην αποστολή του Δήμου συμμετείχαν επίσης η φιλόλογος – ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά και η Ελίνα Πρωτοπαπά, μαθήτρια Λυκείου. Ο Δήμαρχος Καραβά και η Δημοτική Σύμβουλος Χρυσάνθη Επιφανίου δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στην αποστολή λόγω νόσησής τους με κορωνοϊό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων, Κυθρέας – Πέτρος Καρεκλάς, Μόρφου – Βίκτωρ Χατζηαβραάμ, Λύσης – Ανδρέας Καουρής, Λευκονοίκου – Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, Ακανθούς – Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ, Λαπήθου – Νεοπτόλεμος Κότσαπας και η Αντιδήμαρχος Κερύνειας – Μαρία Κουρούγιαννη, οι οποίοι βρίσκονταν την ίδια περίοδο στην Αθήνα με αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, καθώς και αρκετοί Καραβιώτες και άλλοι Κύπριοι που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα.

Εκ μέρους του Σπιτιού της Κύπρου απεύθυνε καλωσόρισμα η Λειτουργός Μαρία Ραγιά και ακολούθησε ο πρόλογος της εκδήλωσης από τον Αλέξανδρο Ποστεκκή, Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά. Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Λεωνίδα Μασσοστασή, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το θέμα «Η συμβολή της Κύπρου και η ιδιαίτερη συνδρομή του Καραβά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», το οποίο ετοίμασε ο Δήμαρχος Καραβά Δρ. Νίκος Χατζηστεφάνου. Την ομιλία παρουσίασε εκ μέρους του Δημάρχου ο Παναγιώτης Μανώλη, Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά. Στη διάλεξη έγινε αναφορά στη ζωή και τη δράση του Αρχιεπίσκοπου Κυπριανού, ο οποίος ήταν πρώτος εξάδελφος με τον Λαυρέντιο Πρωτοσύγγελλο, πατέρα του Χατζηνικόλα, προκρίτου του Καραβά, που απαγχονίστηκε μαζί με άλλους εκκλησιαστικούς ηγέτες και πρόκριτους της Κύπρου. Αναφορά επίσης έγινε στην έλευση του Κωνσταντίνου Κανάρη στην Κύπρο και στον Καραβά, τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου του 1821, την ιδιαίτερη συνδρομή του Καραβά στην Ελληνική Επανάσταση και τους Κύπριους εθελοντές που πολέμησαν δίπλα στους μεγάλους οπλαρχηγούς της Επανάστασης.

Ακολούθησε παρουσίαση μαρτυρίας αυτόπτη μάρτυρα για τα γεγονότα του 1821 στον Καραβά, από την Φιλόλογο – Ερευνήτρια Καλλιόπη Χαραμαντά – Πρωτοπαπά. Διαβάστηκε, τέλος, απόσπασμα από το διήγημα «Ανάμεσα στην ιστορία και στον μύθο κρύβεται ένα παραμύθι» από τη συγγραφέα Ελίνα Πρωτοπαπά, μαθήτρια Λυκείου. Το διήγημα της Ελίνας Πρωτοπαπά πήρε το Πρώτο βραβείο παραμυθιού σε διαγωνισμό που προκήρυξαν ο ΕΠΟΚ και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο Αλέξανδρος Ποστεκκής, Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά, την προβολή των διαφανειών ο Μάριος Μούγης, Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Σοφία Βλάχου – Γαρπόζη, Λειτουργός του Σπιτιού της Κύπρου. Η Δημοτική Σύμβουλος Καραβά Χρυσάνθη Επιφανίου, που θα παρουσίαζε το πρόγραμμα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω νόσησής της με κορωνοϊό, όπως και ο Δήμαρχος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.