Εκδήλωση καταδίκης κατάληψης Καραβά και Λαπήθου – 6.8.2022

Τα προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», με τη στήριξη των εκτοπισμένων Δήμων Καραβά και Λαπήθου, πιστοί στην υπόσχεση για Αγώνα μέχρι την Επιστροφή και εξακρίβωση της τύχης όλων των Αγνοουμένων μας, πραγματοποίησαν και φέτος εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά από τους τούρκους εισβολείς την 6ην Αυγούστου 1974.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, παρά το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μπροστά στο μνημείο της ηρωίδας της Λαπήθου Ευφροσύνης Προεστού, η οποία υπέστη τα πάνδεινα από τους τούρκους εισβολείς για να αποκαλύψει που έκρυψε τους 12 στρατιώτες τους οποίους έσωσε τη ζωή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους του μέρους του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, ο πατήρ Παναγιώτης Χριστοδούλου, εκ μέρους του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γραμματέας του ΔΗΣΥ Κερύνειας, Πέτρος Πέτρου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Κερύνειας, Χρίστος Χριστόφιας, εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην Βουλευτής Κερύνειας, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, Σοφοκλής Φυττής, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας, Μάριος Κύρου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης η Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ο πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.  Παρόντες επίσης ήσαν η Δήμαρχος Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου-Κωμοδίκη, ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Η Λάπηθος» Δημήτρης Μηνά, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ο Καραβάς», Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας Σάββας Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μύρτου Ανδρέας Αθανασίου, άλλοι Προέδροι Σωματείων και Οργανώσεων.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, οι Σχολικές Εφορείες και οι Νεολαίες των Δήμων Καραβά και Λαπήθου.

Η εκδήλωση άρχισε με άφιξη της φλόγας από το Στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας», από δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου.  Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη όσων έπεσαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση της Λαπήθου και του Καραβά, από τον πατέρα Παναγιώτη Χριστοδούλου, ο οποίος και ανάγνωσε τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Πρόεδροι των Προσφυγικών Σωματείων «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς», Δημήτρης Μηνά και Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, αντίστοιχα, και εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας, Σάββας Παυλίδης. Κύριος Ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Λαπήθου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας.

Συγκλονιστική ήταν η προβολή σε μεγάλη οθόνη αποσπάσματος της εκπομπής «Αιχμές», (Omega TV), με μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή των τούρκων, μεταξύ αυτών της ιατρού Ελένης Ηρακλέους και της μαίας Μαρούλας Ιωάννου, οι οποίες τις πρώτες μέρες της εισβολής αποτέλεσαν το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Λαπήθου.

Η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, Έλενα Μανέτζου, ανέγνωσε ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Πρεσβεία της Ελλάδος και στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος» Χριστιάνα Κυπριανίδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ευφροσύνης Προεστού, από τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την απελευθέρωση του Καραβά, της Λαπήθου και όλης της κατεχόμενης γης μας.