Εκδήλωση “Διακόσια και ένα χρόνια από το 1821 – 9.6.2022

Αφιέρωμα στον πρόκριτο του Καραβά Χατζηνικόλα Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλλου

και τους απογόνους τους

 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, με μεγάλη επιτυχία, η καθιερωμένη εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών,  με τη στήριξη του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς».

Η εκδήλωση, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου, αναβλήθηκε λόγω των μέτρων της πανδημίας, και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.  Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Διακόσια και ένα χρόνια από το 1821» και ήταν αφιερωμένη στον πρόκριτο του Καραβά, Χατζηνικόλα Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλλου και τους απογόνους του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, η Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος κ. Έλενα Καράγιωργα, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ και του Αρχηγείου Αστυνομίας, εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Πρόεδροι Σωματείων και πλήθος κόσμου.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος λόγω του πένθους για τον αδόκητο θάνατο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην εκδήλωση, όπως και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι.  Εις μνήμη της εκλιπούσας Υπουργού μας τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στην αρχή του προγράμματος.

Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Γραμματέα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, κ. Ανδρέα Χαραλάμπους και χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέα Λουκά, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη.  Στην συνέχεια, έγινε απαγγελία του ποιήματος «Το τραούδιν του Χατζηνικόλα» από τον Φιλόλογο κ. Χριστόφορο Τσαγγαρίδη και ακολούθησε ομιλία με θέμα «Ο Χατζηνικόλας Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλλου και οι απόγονοι του» από την κ. Καλλιόπη Χαρμαντά Πρωτοπαπά, Φιλόλογο – Ερευνήτρια.  Η νεαρή συγγραφέας Ελίνα Πρωτοπαπά, μαθήτρια Λυκείου ανάγνωσε απόσπασμα από το βραβευμένο παραμύθι που έγραψε με τίτλο «Ανάμεσα στην ιστορία και στον μύθο κρύβεται ένα παραμύθι».

Στη συνέχεια η κ. Αναστασία Σταύρου, ερασιτέχνης αγιογράφος, παρέδωσε στον Δήμαρχο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών αντίγραφο εικόνας της Παναγίας της Αχειροποιήτου που αγιογράφησε.  Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών σε απογόνους του Χατζηνικόλα Λαυρεντίου Πρωτοσυγγέλλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας» που ερμήνευσε τα τραγούδια «Ωδη στον Καραϊσκάκη», «Οι Γερανοί», «Τραγούδι της Κυράς Φροσύνης» και «Σάλπιγγα».  Την Χορωδία διεύθυνε ο Μαέστρος Ιάκος Δημητρίου, συνόδευε στο πιάνο ο Πλωτίνος Μικρομάτης και σολίστ ο διεθνούς φήμης βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και  η σοπράνο Τασούλα Βορκά.   Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά Κυριάκος Χατζηνικολάου.

Υπόσχεση του Δήμου Καραβά παραμένει η διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που συντηρούν την μνήμη και ενισχύουν το αγωνιστικό αίσθημα, μέχρι την ημέρα της δικαίωσης και απελευθέρωσης της κατεχόμενης γης μας.