Εκδηλώσεις για τον κατεχόμενο Καραβά Κύπρου στα Κύθηρα – 9-10.7.2022

Σε πνεύμα κατάνυξης τελέσθηκε  για μια ακόμα χρονιά το καθιερωμένο μνημόσυνο των Καραβιωτών που σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα και την εισβολή των Τούρκων τον Ιούλιο του 1974, όσων πέθαναν με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής στον Καραβά, καθώς και τους εκτελεσθέντες στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός και οι Πρόκριτοι Καραβά και Λαπήθου.

Το μνημόσυνο έγινε την Κυριακή 10 Ιουλίου, 2022 στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους, στον Καραβά Κυθήρων χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφήμ. Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης και Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, με τη σύζυγο του, οι Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές, εκπρόσωποι του Στρατού, Ναυτικού,  Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των Κυπρίων τόσο κατά την τουρκική εισβολή, όσο και κατά το 1821. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ε. Χαρχαλάκης στην ομιλία του υπογράμμισε την συμπαράσταση του Ελληνισμού και ειδικά των Κυθήρων στην Κύπρο, όπως και  τις αδελφικές σχέσεις με τον Καραβά. Στην  ομιλία του  ο Δήμαρχος Καραβά  μνημόνευσε τους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους. Ευχαρίστησε τους αδελφούς Κυθηρίους οι οποίοι  εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταστήσει θεσμό το μνημόσυνο αυτό. Τέλος υπογράμμισε ότι, ακολουθώντας την προσταγή των ηρώων μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την ημέρα της επιστροφής στα ιερά μας χώματα.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων της Κοινότητας Καραβά Κυθήρων. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος κ. Ε. Χαρχαλάκης και η σύζυγός του Αγγελική παρέθεσαν γεύμα στο σπίτι τους στον Δήμαρχο Καραβά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος Καραβά έδωσε διάλεξη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ποταμού με θέμα «Η συμβολή της Κύπρου και η ιδιαίτερη συνδρομή του Καραβά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821». Η παράθεση ιστορικών  στοιχείων, μαζί με την προβολή διαφανειών σχετικά με την ιδιαίτερη συνδρομή των Καραβιωτών, όσο και ευρύτερα των Κυπρίων, εντυπωσίασε και συγκίνησε το ακροατήριο. Πριν από την ομιλία προβλήθηκε μικρού μήκους ταινία για τον Καραβά Κύπρου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών ενθυμημάτων, με την ευχή και την υπόσχεση πως οι δεσμοί θα παραμείνουν θερμοί, αδελφικοί και θα ενισχύουν τον αγώνα μας μέχρι την επιστροφή στον Καραβά που εδώ και 48 χρόνια παραμένει σκλαβωμένος.

Πέραν των προγραμματισμένων από τον Δήμο δραστηριοτήτων ο Δήμαρχος με τη σύζυγο του είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από τους αδελφικούς φίλους στα Κύθηρα. Στον Καραβά συνάντησαν τον Πατέρα Παναγιώτη Διακόπουλο και τη σύζυγο του Άννα, ο οποίος τους ξενάγησε στον ιερό ναό Παναγίας της Δέσποινας. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι η πρεσβυτέρα ΄Αννα γνωρίζει την τέχνη κατασκευής φερβολιτέ με μακουκούδι, με ένα ιδιαίτερο τρόπο.  Φιλοξενήθηκαν επίσης από τους καλούς φίλους Βάσω και Μίμη Αναστασοπούλου στο γραφικό τους σπίτι στην Πλατιά ΄Αμμο.  Με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καραβά, Παναγιώτη Σουρρή, είχαν μίλησαν και αντάλλαξαν  σκέψεις για μελλοντικές κοινές δραστηριότητες. Επίσης συναντήθηκαν με την Σταυρούλλα και Δέσποινα Παμπούνη, τον Αντώνη  και Ελένη Αντωνοπούλου, την Ελένη Τζωρτζοπούλου, τη Φιλιώ Ιωάννου, τη Γεωργία και γνωρίστηκαν με τον Αντιδήμαρχο   Χαράλαμπο Σούγιαννη. Στον Ποταμό είχαν ιδιαίτερη εγκάρδια φιλοξενία  από τον πρώην Αντιδήμαρχο Μιχάλη Πρωτοψάλτη και τη σύζυγο του Τούλα.

Μόνιμοι συνοδοί τους ήσαν ο Γιώργος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Καραβά, με τη σύζυγο του Κική και ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ζαντιώτης, οι οποίοι τους συνόδευαν σε όλες σχεδόν  τις μετακινήσεις τους στο νησί σε μια θερμή φιλοξενία. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στον ξακουστό φάρο του Καραβά, την οποία διευθέτησε ο Γ. Τσάκος. Στο ιστορικό αυτό κτίριο, τον Φάρο Μουδάρι, τους υποδέχτηκαν ένστολοι οι φαροφύλακες οι οποίοι πρόσφεραν στον Δήμαρχο τιμητικά, τα εμβλήματα του φάρου. Οι συναντήσεις αυτές αναθέρμαναν τους ήδη δυνατούς δεσμούς οι οποίοι αναπτύχθηκαν με τους αδελφούς Κυθήριους. Η φιλοξενία, η αγάπη και η αδελφοσύνη έδωσαν και πάλι την ισχυρή παρουσία τους.

Τόσο κατά την μετάβαση στα Κύθηρα, όσο και κατά την επιστροφή, σταθμεύοντας στην Αθήνα, οργανώθηκε συνάντηση με φίλους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, Λεωνίδα Μασσοστασή και Απόστολο Σπηλιόπουλο και τις συζύγους τους. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκε η επικείμενη εκδήλωση του Δήμου Καραβά το Σεπτέμβριο, καθώς και ο προγραμματισμός της επίσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά στην Αθήνα.