Δεύτερη Διεθνής Έκθεση Φερβολιτέ – 14.12.22

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της Δεύτερης Διεθνούς Έκθεσης φερβολιτέ με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καραβά. Τα εγκαίνια της φάσης αυτής πραγματοποιήθηκαν  την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00μμ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο και η έκθεση παρέμεινε ανοικτή για το κοινό μέχρι την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά τα υπέροχα δημιουργήματα των τεχνιτριών από τις τρεις αυτές χώρες.

Η Δεύτερη αυτή έκθεση του κεντήματος φερβολιτέ είχε την ιδιαιτερότητα να  πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις για πρακτικούς λόγους. Η πρώτη φάση έγινε στις 25 Νοεμβρίου και πάλι στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και σε αυτήν εκτέθηκαν δαντέλες φερβολιτέ από διάφορα μέρη της Ιταλίας και του Καραβά. Στη φάση εκείνη παρευρέθηκε η λογοτέχνης Αλεξάνδρα Ζαμπά, Προέδρος του Συνδέσμου Ιταλίας «Νήμα», η οποία μίλησε για τις ιταλικές δαντέλες φερβολιτέ.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων της Δεύτερης φάσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου, χαιρετισμό του  Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, τον οποίο μετέφερε η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καραβά Ανδρούλα Χατζηδαμιανού Ασσιώτου και μήνυμα από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ», τον οποίο μετέφερε η Ευτυχία Ιωάννου, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Dante Alighieri.

Στο σύντομο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Καραβά ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Με μεγάλη χαρά οργανώνουμε αυτή την έκθεση. Είναι και αυτή η διοργάνωση μέσα στις επιδιώξεις του Δήμου Καραβά για τη διατήρηση, προώθηση και προβολή του κεντήματος του Καραβά, του φερβολιτέ. Όπως και στην Πρώτη Διεθνή Έκθεση Φερβολιτέ, που έγινε πέρσι στις 25 Οκτωβρίου, έτσι και φέτος συμμετέχουν  τρεις Ευρωπαϊκές χώρες: η Ιταλία, η Γαλλία και η  Κύπρος. […]

Εκθέτουμε αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα φερβολιτέ μαζί με τα κομψοτεχνήματα από την Ιταλία και την Κύπρο. Η ομοιότητα είναι εκπληκτική! Παρόμοια σχέδια, παραπλήσια μοτίβα, όμοια τεχνική! Δικαιώνεται στην πράξη η προσπάθεια του Δήμου Καραβά να αναδείξουμε την κοινή κληρονομιά της τέχνης του φερβολιτέ με τη Γαλλία και την Ιταλία.  Μια κληρονομιά που μας συνδέει σήμερα, και μας ενώνει, τόσο ιστορικά όσο και πολιτιστικά εδώ και αιώνες.

Επιδίωξή μας  είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φερβολιτέ, στο οποίο να συμμετέχουν Σύνδεσμοι και Οργανώσεις από διάφορες χώρες που ασχολούνται με την κατασκευή του φερβολιτέ. Μέσω του Δικτύου αυτού αποβλέπουμε να προβάλουμε διεθνώς την πολιτιστική μας κληρονομιά – την κοινή μας κληρονομιά – και να ενδυναμώσουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις με τις χώρες που συνεργαζόμαστε. Απώτερος σκοπός μας  πάντα είναι η προώθηση του Εθνικού μας θέματος».

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εγκαίνια της Δεύτερης Διεθνούς Έκθεσης Φερβολιτέ και ανέπτυξε το όραμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Συνεχάρη τον Δήμο Καραβά για τον ζήλο με τον οποίο εργάζεται και το πολύτιμο έργο που επιτελεί για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στο έργο του Δήμου με το ίδιο ενδιαφέρον.

Ακολούθησε προβολή του τραγουδιού «Ύμνος του Καραβά» σε στίχους και μουσική Λεωνίδα Πιτσιλλίδη και σύντομες ομιλίες-παρουσιάσεις για τον φερβολιτέ στην Κύπρο και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα η Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά, φιλόλογος-ερευνήτρια αναφέρθηκε στη δαντέλα φερβολιτέ στην Κύπρο, η συγγραφέας Pascale Provost στη δαντέλα φριβολιτέ στη Γαλλία και η Aγγέλα Μίκαλλου-Jourdan, πολιτιστική σύμβουλος στη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών στο Παρίσι μίλησε για το πρώτο ταξίδι του φερβολιτέ του Καραβά στη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνέχεια η συγγραφέας Pascale Provost ανακήρυξε τον Δήμο Καραβά ως επίτιμο μέλος του Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Καραβιώτης Χρίστος Κελογρηγόρης, ο οποίος διαμένει στη Γαλλία, παρουσίασε τα βιογραφικά των τριών ομιλητριών, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με επιτυχία η Χριστιάνα Ηλία Χατζηστεφάνου. Την επιμέλεια του ήχου και των προβολών είχε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Αλέξανδρος Ποστεκκής.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενή χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο Δήμος Καραβά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ Γιάννη Τουμαζή, για τον χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση, τις διακεκριμένες ομιλήτριες Pascale Provost, Αγγέλα Μίκαλλου Jourdan, Πίτσα Χαρμαντά – Πρωτοπαπά, Αλεξάνδρα Ζαμπά, και Ευτυχία Ιωάννου, καθώς και στους  Χριστιάνα Ηλία – Χατζηστεφάνου, Χρίστο Κελογρηγόρη, Αλέξανδρο Ποστεκκή και το προσωπικό του Δήμου Καραβά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στις Καραβιώτισσες Σωτήρα Ποταμίτου, Ανδρούλα Κοζάκου, Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά, Μαρούλα Μανώλη Γεωργιάδου, Λουκία Κληρίδου,  Μάρω Χατζηστεφάνου, και Σοφία Χούλη που εργάστηκαν και φρόντισαν για κάθε λεπτομέρεια της έκθεσης, καθώς επίσης και σε όλες τις Καραβιώτισσες τεχνίτριες που συμμετείχαν με έργα τους  στην έκθεση.