Αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης Τιμής και Αγώνα Επαρχίας Κερύνειας, Τύμβος Μακεδονίτισσας – 21.7.2022

Οι εκτοπισμένοι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας πραγματοποίησαν αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Βουλευτές, οι Δήμαρχοι και Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων της Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, πολλοί Κοινοτάρχες της Επαρχίας Κερύνειας, Πρόεδροι και Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Προσφυγικών Σωματείων, Οργανώσεων και Νεολαίων της Επαρχίας Κερύνειας και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε με το άναμμα φλόγας στη μνήμη των Πεσόντων της τουρκικής εισβολής, από τους Προέδρους των Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και τα Συστήματα Ναυτοπροσκόπων Επαρχίας Κερύνειας αφού προηγήθηκε πορεία από το μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου Κερύνειας.  Στην πορεία συμμετείχαν οι εκτοπισμένοι Δήμοι, Κοινότητες, τα Συμβούλια Νεολαίας, τα Προσφυγικά Σωματεία και οι Οργανώσεις της κατεχόμενης από τους τούρκους εισβολείς Επαρχίας Κερύνειας.

Στην συνέχεια έγινε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, εις μνήμη των πεσόντων κατά την εισβολή, των αγνοουμένων και όσων έφυγαν από τη ζωή με τον πόθο της επιστροφής. Ακολούθησε ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών από τον Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα και ομιλία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία διάβασε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Μετά τις ομιλίες έγινε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Κερύνειας κ. Θεόδωρο Λαφαζάνη.  Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους και αμέσως μετά παραδόθηκε από τους διοργανωτές στον Υπουργό κ. Καδή, ο οποίος θα το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κυρία Αννίτα Δημητρίου.  Η Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Υπουργό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο της Βουλής, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας, Εκπροσώπους Κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων, Νεολαίων και από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνιζε η κ. Ελένη Κολιού.

Παραθέτουμε το Ψήφισμα που εγκρίθηκε:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι της Πόλης και Επαρχίας Κερύνειας, σε αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε σήμερα Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 στον ιερό χώρο του Τύμβου στη Μακεδονίτισσα, για τη μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής του 1974, την κατάληψη και συνεχιζόμενη κατοχή της Πόλης και Επαρχίας Κερύνειας, εγκρίναμε το πιο κάτω ψήφισμα το οποίο και σας γνωστοποιούμε:

Καταδικάζουμε τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη και τη συνεχιζόμενη για 48 χρόνια κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Επαρχίας μας, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και το βίαιο εκτοπισμό μας από τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Οι προκλήσεις και οι πολύπλευροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει, ο Κυπριακός λαός δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Όσα χρόνια και αν περάσουν θα αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή, θα επαγρυπνούμε και θα Διεκδικούμε με κάθε τρόπο και μέσο την απελευθέρωση, μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία:

  • Να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, και το

Ευρωπαϊκό Κεκτημένο

  • Να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους
  • Να εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους
  • Να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων
  • Να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της Κύπρου

Καλούμε τις μεγάλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία Να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα, Να τερματίσει την εντεινόμενη προκλητική και επεμβατική της πολιτική και τις απαιτήσεις της για αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Καταδικάζουμε το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε αφορμή υλοποίησης των από πολλού προγραμματισμένων άνομων σχεδίων της Τουρκίας.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωές που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της Ελευθερίας και τις Δικαιoσύνης.

Υποκλινόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας για το δράμα που περνούν για μισό αιώνα και απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της τύχης τους.

Μνημονεύουμε όσους απεβίωσαν στην προσφυγιά με ανεκπλήρωτo τον πόθο της επιστροφής στη γη μας.

Καλούμε τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με όλες ανεξαίρετα τις Πολιτικές Δυνάμεις του τόπου, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, να σταθούν αλληλέγγυοι στις δίκαιες διεκδικήσεις των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων και να διεκδικήσουν τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.