«100 Χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες», Πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου, Αθήνα – 25.9.2022

Ο Δήμος Καραβά συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Χαϊδαρίου και την Ένωση Κυπριών Ελλάδος εκδήλωση με τίτλο «100 Χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες», στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, στην πλατεία του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.  Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής και τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» της Μικράς Ασίας και του Πόντου, καθώς και στην αγωνιζόμενη για ελευθερία και δικαίωση της μαρτυρικής Κύπρου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελλάδας η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής ο Βουλευτής κ. Γιάννης Λοβέρδος, οι πρώην Υπουργοί κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, οι Βουλευτές κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και κ. Χαρά Καφαντάρη.

Παρόντες στην εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Καραβά ο Δήμαρχος Νίκος Χατζηστεφάνου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρυσάνθη Επιφανίου, Σωτήρα Ποταμίτου, Αλέξανδρος Ποστεκκής και Μάριος Μούγης, η πρώην Αντιδήμαρχος Μάρω Χατζηστεφάνου, τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Νεολαίας Δήμου Καραβά, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Λάμπουσα Αυστραλίας Ελευθερία Χατζηστεφάνου – Λαούτα, ο Κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς του Καραβά κ. Πανίκος Στυλιανού, οι εκπαιδεύτριες φερβολιτέ Νούλα Στυλιανού και Αντρούλα Τσιουρούτη, εκ μέρους του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» το μέλος Αντρούλα Κοζάκου, η ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά. Στην  εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης και πάρα πολλοί Καραβιώτες και Λαπηθιώτες, Κύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι της Κύπρου και του Καραβά.  Μερικοί από αυτούς είχαν ταξιδεύσει από την Κύπρο για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, όπως ο κ. Αντώνης Πρωτοπαπάς και η κ. Μαρούλα Μουζουροπούλου και η κ. Ελένη Χαρμαντά που ήρθε από την Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Βαγγέλης Ντηνιακός, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γιώργος Συλλούρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεοφωκαέων Χαϊδαρίου κ. Γιάννης Βελεντζάς, ο Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασάββας.  Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά, ο Σύνδεσμος Νεοφωκαέων Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Η ποντιακή Λύρα», το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, ο Όμιλος Εστίας Κρητών Χαϊδαρίου και ο Όμιλος «Λένια Αποστολίδου» Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος.  Στο τραγούδι ήταν ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά είχε μια άψογη παρουσία η οποία ενθουσίασε και συγκίνησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση με τους ωραίους παραδοσιακούς Κυπριακούς χορούς του.

Στην συνέχεια της εκδήλωση ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος απένειμαν αναμνηστική πλακέτα στον Δήμαρχο Καραβά, ο οποίος με την σειρά του ανταπέδωσε με αναμνηστικά ενθυμήματα που συμβόλιζαν την λεμονιά και τους λεμονανθούς του Καραβά.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την ευκαιρία που έδωσαν στον Δήμο Καραβά και στο χορευτικό Συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου, να ανταμώσουν σε ένα πατριωτικό συναπάντημα.  Ευχαρίστησε επίσης τον Επίτροπο Προεδρίας και τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους.  Συγχάρηκε τον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Απόστολο Σπηλιόπουλο και όλα τα χορευτικά συγκροτήματα για την συμμετοχή τους.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Ο Δήμος Καραβά είναι ο πρωτομάρτυρας της βάρβαρης Τούρκικης εισβολής του 1974. Στις γραφικές παραλίες του Δήμου μας ήταν που πάτησαν για πρώτη φορά οι εχθροί τα άγια χώματα της γης μας.

Από τότε λειτουργούμε στην προσφυγιά μέσα στην ίδια μας την πατρίδα.

Είμαστε όμως όρθιοι και μάχιμοι. Ενωμένοι κρατούμε τον Δήμο μας ζωντανό.

Και με αγωνιστικό πνεύμα τιμούμε απόψε τις επετείους  για τις αλησμόνητες πατρίδες, την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την αγωνιζόμενη Κύπρο μας.

Από τη δική μας την πλευρά υπογραμμίζω ότι με τα παιδιά μας θα κρατούμε την φλόγα της αγωνιστικότητας ζωντανή και θα είμαστε στις επάλξεις μέχρι να δούμε την Κύπρο και τα άλλα κομμάτια του Ελληνισμού Ελεύθερα, και απαλλαγμένα από τους Τούρκους κατακτητές.

Μέχρι που να γυρίσουμε στη γη μας σε συνθήκες Ελευθερίας, μονιμότητας και εθνικής αξιοπρέπειας.»