Βιωματικό εργαστήρι με παιδιά από το Γυμνάσιο Σταυρού – 3.3.16

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ


με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Σταυρού Στροβόλου


Ένα διαφορετικό τρόπο επέλεξαν μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Σταυρού Στροβόλου, μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που γίνονται στα σχολεία μας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την κατεχόμενη γη μας.


Δύο τάξεις του Γυμνασίου μαζί με πέντε συνοδούς/καθηγητές επισκέφτηκαν την Πέμπτη 3 Μαρτίου, το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, αφού προηγήθηκε σχετική συνάντηση και προεργασία με το Δήμαρχο Καραβά για ετοιμασία προγράμματος με βιωματικό εργαστήριο για τον Καραβά.


Οι μαθητές με πολλή ενδιαφέρον και ξεχωριστή ικανοποίηση, παρακολούθησαν ένα δίωρο πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε παρουσίαση «αφιέρωμα» για τον Καραβά με ιστορικές πληροφορίες από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, ιστορικά στοιχεία για το Γρηγόρη Αυξεντίου και πληροφορίες για το μυστικό του γάμο που έγινε στη Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά από τη Δημοτική Σύμβουλο Καραβά κα Μάρω Χατζηστεφάνου και  παρουσίαση με θέμα «τα έθιμα του γάμου στον Καραβά» που έγινε από τη φιλόλογο ερευνήτρια, μέλος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, κα Πίτσα Πρωτοπαπά.


Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση αφιέρωμα στις λαϊκές τέχνες του Καραβά  με ειδική αναφορά στην υφαντική και ξυλογλυπτική. Για την υφαντική και το παραδοσιακό είδος δαντέλας του Καραβά «φερβολιτές» μίλησαν η δασκάλα του Καραβά Βασιλική Χριστοδουλίδου και η εκπαιδεύτρια επιμορφωτικών μαθημάτων, Καραβιώτισσα Καλλισθένη Κοσιάρη Λουκά. Για το θέμα της ξυλογλυπτικής, πληροφορίες και άλλα στοιχεία έδωσε η κα Βιολέτα Στυλιανού.


Όλα τα παιδιά και οι καθηγητές που τα συνόδευσαν έμειναν κατενθουσιασμένοι και συγκινημένοι ταυτόχρονα για τα όσα άκουσαν και είδαν από τη ξενάγηση που έγινε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.


Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκε φρέσκα Καραβιώτικη λεμονάδα. Επίσης δόθηκαν αναμνηστικά ενθυμήματα και πληροφοριακό υλικό για τον Καραβά.


Με το δικό τους τρόπο τα παιδιά ευχαρίστησαν το Δήμαρχο και το Δημοτικά Συμβούλιο Καραβά για τη ξενάγηση και τις πληροφορίες που άκουσαν και είδαν. Παρουσίασαν δε ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια.


Η καθηγήτρια του σχολείου κα Ιωάννα Μάρκου μετάφερε τις ευχαριστίες της εκ μέρους όλων για το πολύ ποιοτικό και περιεκτικό σε πληροφορίες πρόγραμμα που παρακολούθησαν τα παιδιά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψή ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να έχουν συνέχεια.
Αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήρι