Τιμητική Διάκριση στον Δήμο και τον Δήμαρχο Καραβά από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) – 24.9.2021

Σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα τιμήθηκε ο Δήμος Καραβά για την Ετήσια Έκδοσή του «Καραβιώτικα Δρώμενα» και προσωπικά ο Δήμαρχος Καραβά για την πολυσχιδή του δράση στον κοινωνικό, επιστημονικό και φιλανθρωπικό τομέα.

Η εκδήλωση έγινε στο «Σπίτι της Κύπρου» στις  24 Σεπτεμβρίου, 2021.και σε αυτήν επιδόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις Ευποιίας του ΕΠΟΚ, τα βραβεία για τους διαγωνισμούς «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», καθώς τα βραβεία του 11ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΕΠΟΚ.

Την εκδήλωση τίμησαν  τους  ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Νίκος Χατζηστεφάνου και η Δήμαρχος Ακανθούς, κ Ελένη Χατζημιχαήλ. Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η κ. Αδελαΐδα Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του ΕΠΟΚ στη Λεμεσό και η κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, αριστεύσασα στον διαγωνισμό «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα».  Παραβρέθηκαν επίσης η κ. Σμάρω Νότου, εκπρόσωπος του ΕΠΟΚ στην Αλεξανδρούπολη και η κ. Μελίνα Τριανταφυλλίδου, εκπρόσωπος του ΕΠΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να αναφερθεί πως μέλη και φίλοι του ΕΠΟΚ ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Καλαμάτα, το Άργος, τη Θεσσαλονίκη, το Αίγιο, την Κύπρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας για να παραστούν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μουσικό σόλο στο πιάνο του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βενετσιάνου που πλημμύρισε την αίθουσα με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος χαιρέτισε στη συνέχεια την εκδήλωση και εξήρε το άοκνο και ακαταπόνητο πνεύμα του ΕΠΟΚ και τη διάθεση του Προέδρου του κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη να παράγει πολιτισμό και να δημιουργεί συνθήκες που διατηρούν τη γέφυρα Ελλάδας και Κύπρου σταθερή και ακλόνητη, ακόμα σε καιρούς εγκλεισμού.

Ο Δήμαρχος Καραβά παρέλαβε το Αριστείο που απονεμήθηκε στον Δήμο Καραβά για την ετήσια έκδοση «Καραβιώτικα Δρώμενα», ως το περιοδικό της χρονιάς «και ως αναγνώριση για την πολύτιμη συμβολή του στον αγώνα για επιστροφή και την προαγωγή των αξιών του Καραβά».

Ο Νίκος Χατζηστεφάνου τιμήθηκε στη συνέχεια από τον ΕΠΟΚ με το βραβείο Ευποιίας «δια την πολυσχιδή του δράση στον κοινωνικό τομέα, στον επιστημονικό και φιλανθρωπικό, μέσω των οποίων προήγαγε την κοινωνία, την επιστήμη και τις ανθρωποπλασικές  αξίες της ζωής».

Σε σύντομη αντιφώνησή του ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον ΕΠΟΚ και τον Πρόεδρό του κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη  για τις τιμητικές διακρίσεις, τόσο για τον Δήμο Καραβά, όσο και για το πρόσωπό του.  Ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του στον Δήμο  και την Συντακτική Επιτροπή της Ετήσιας Έκδοσης και υπογράμμισε την αγωνιστική προσπάθεια τόσο του Δήμου Καραβά, όσο και όλων των κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου, για επιστροφή στα σπίτια και τη γη μας σε συνθήκες Ελευθερίας. Σε ανάμνηση της εκδήλωσης προσέφερε στον Πρόεδρο του ΕΠΟΚ ακριβές αντίγραφο του σταυρού από το περιδέραιο του Θησαυρού της Λάμπουσας που βρέθηκε στον Καραβά και κοσμεί το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια  ανακοίνωσε μαζί με τον κ.  Ζαχαριάδη την αδελφοποίηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών με τον Όμιλο του ΕΠΟΚ.

Την απονομή για τα βραβεία «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα» έκανε η κ. Κατερίνα Βασιλείου Λιβέρη, εγγονή της Νίνας Ιεροδιακόνου Κυριάκου, η οικογένεια της οποίας αθλοθέτησε και το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού.

Ο κ. Λευτέρης Μουφτόγλου, εκπρόσωπος του ΕΠΟΚ στον Βόλο, ο οποίος επίσης βραβεύτηκε με το βραβείο Ευποιίας από τον ΕΠΟΚ για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία, προσέφερε στον ΕΠΟΚ και τον Πρόεδρό του το λάβαρο του Ομίλου, το οποίο και κόσμησε όλη την εκδήλωση.

Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βενετσάνος με τη χορωδία του Gbenets καθώς και ο τραγουδιστής Χρήστος Αγγελόπουλος πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση και χάρισαν ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση απονομής βραβείων και των τριών διαγωνισμών έγινε με απόλυτη τάξη και σεβασμό στο υγειονομικό πρωτόκολλο για την προστασία από τον covid-19 και όλοι οι παρευρισκόμενοι τήρησαν τα μέτρα με αξιοσημείωτη υπομονή και σύνεση.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά παγκοσμίως μέσω του Δίαυλος.net.

Ήταν μια άκρως συγκινητική εκδήλωση μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα και δόθηκε η υπόσχεση να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή και να ανταμώσουμε όλοι ξανά σε καιρούς πιο ελεύθερους και πιο ασφαλείς.