Τιμητική Διάκριση για τον Καραβιώτη Κυριάκο Νικολάου – 2.6.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΚΑΡΑΒΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


 


Το Ίδρυμα Wolf του Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα τη βράβευση επιστημόνων στους τομείς της Χημείας, Ιατρικής, Φυσικής, Γεωργίας και Τεχνών, οι οποίοι έχουν διακριθεί με το έργο τους και την επιστημονική τους προσφορά. Η αναγνώριση και βράβευση της συνεισφοράς τους θα πραγματοποιηθεί κατά την ετήσια απονομή των Βραβείων Wolf η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Ιουνίου του 2016 στην Ιερουσαλήμ στην παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin και του Υπουργού Παιδείας της χώρας κ. Naftali Bennett . Ανάμεσα στους τιμώμενους της βραδιάς θα είναι και ο Καραβιώτης Επιστήμονας, Κυριάκος Κ. Νικολάου ο οποίος θα βραβευτεί  στον τομέα της Χημείας, μαζί με τον Αμερικανό επιστήμονα Stuart Schreiber. Το βραβείο θα συνοδεύεται με χρηματικό ποσό ύψους 50,000 δολαρίων. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου.


Σημειώνεται ότι, στη μεγάλη πλειοψηφία, οι επιστήμονες που τιμούνται με το βραβείο Νόμπελ έχουν στον κατάλογο των διακρίσεων τους και το βραβείο Wolf του επιστημονικού οργανισμού του Ισραήλ.


Ο Δρ. Κυριάκος Κ. Νικολάου γεννήθηκε στον κατεχόμενο Καραβά και είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο RICE στο Χιούστον του Τέξας. Διετέλεσε καθηγητής Χημείας και διευθυντής του Χημικού Τμήματος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγο καθώς και καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και της Καλιφόρνιας και Χημικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Skaggs.  Στο πλούσιο επιστημονικό του έργο συγκαταλέγονται, 700 επιστημονικές μελέτες, 3 βιβλία και περίπου 50 κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες. Έχει επίσης λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ενώ κατατάσσεται από τα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανάμεσα στους 10 κορυφαίους χημικούς παγκοσμίως. Στις 18 Οκτωβρίου 2010, η Κυπριακή πολιτεία του απένειμε το βραβείο Επιστημών κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου. Επίσης τον Οκτώβριο του 2014, ο Κυριάκος Νικολάου τιμήθηκε με το βραβείο Νέμιτσας από το «Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσας».


Για το Δήμο Καραβά η βράβευση του Καραβιώτη επιστήμονα Κυριάκου Νικολάου αποτελεί ακόμη ένα ξεχωριστό σταθμό περηφάνιας από τον οποίο ο Καραβάς διευρύνει τον κατάλογό του με καταξιωμένες προσωπικότητες, οι οποίες αποτελούν πρότυπα προσφοράς και επιστημονικής έρευνας για όλους τους νέους της πατρίδας μας.


 


Επιτροπή Τύπου και Διαφώτισης


Δήμου Καραβά