Τελετή Λήξης Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας – 5.5.14


Τελετή Λήξης Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας


Δεύτερα 5 Μαΐου 2014


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η τελετή λήξης του 2ου κύκλου διαλέξεων του ελεύθερου πανεπιστημίου κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας.


Κατά την Τελετή Λήξης ο Λέκτορας του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Χρίστος Κυριάκου ανέπτυξε το θέμα «Ηθική, κατασκευή ή αυθύπαρκτη;» κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, οι οποίοι αναζητούσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν μετά το πέρας της διάλεξής του.


Ένα βασικό φιλοσοφικό πρόβλημα συμπυκνώνεται στο ερώτημα κατά πόσο η ηθική είναι ανθρώπινη κατασκευή και, άρα, εξαρτώμενη από την ανθρώπινη νόηση ή είναι κατά κάποιο τρόπο αυθύπαρκτη και, άρα, ανεξάρτητη από την ανθρώπινη νόηση. 


Για να μπορέσει κάποιος διαισθητικά να συλλάβει την έννοια, πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο είναι (ηθικά) ορθό να μην παραβιάζουμε τις υποσχέσεις μας επειδή αυτό προτάσσει ο συμβατικός ηθικός κώδικας της κοινωνίας μας ή επειδή απλά αυτό είναι το (ηθικά) ορθό, ανεξάρτητα από την συμβατικό ηθικό κώδικα της κοινωνίας στην οποία τυγχάνει να βρισκόμαστε, τόνισε ο κ. Κυριάκου.  Αν κλίνετε προς την πρώτη επιλογή, πρόσθεσε, τότε έχετε διαισθήσεις που προδίδουν συμπάθεια προς την θέση της κατασκευής και είσαστε, όπως λένε οι φιλόσοφοι, ηθικοί αντιρεαλιστές. Αν κλίνετε προς την δεύτερη επιλογή, τότε έχετε διαισθήσεις που προδίδουν συμπάθεια προς την θέση της αυθυπαρξίας και είσαστε, όπως λένε οι φιλόσοφοι, ηθικοί ρεαλιστές, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κυριάκου.


   

 Στιγμιότυπο από τη διάλεξη


 Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής


Μετά το πέρας της διάλεξης την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Δημήτρης Πορτίδης, έγινε η απονομή των διπλωμάτων συμμετοχής για όλους όσοι έλαβαν μέρος σε όλες τις διαλέξεις του 2ου χρόνου του θεσμού.


Για τον δεύτερο κύκλο διαλέξεων πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 διαλέξεις με θέματα της επικαιρότητας και ομιλητές, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Ο τρίτος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2014 με μια νέα θεματολογία που θα αποφασιστεί από τους συνδιοργανωτές.