Τελετή Λήξης 4ου Κύκλου Διαλέξεων ΕΠΚΔΕΚ – 4.4.16

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ


ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 4ου ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Συμπληρώθηκε φέτος ο τέταρτος κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας που έλαβε χώρα στο προσωρινό Δημαρχείο Κερύνειας κοντά στο Λήδρα Πάλας.


 


Εισηγήτρια της τελευταίας διάλεξης ήταν η Φιλόλογος – Ερευνήτρια Καλλιόπη Πρωτοπαπά, η οποία ανέπτυξε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας Κερύνειας.  Η κ. Πρωτοπαπά αναφέρθηκε στις Μητροπόλεις, τα αντικείμενα και τους τάφους της πρώιμης εποχής του χαλκού.  Στο χωριό Καζάφανι έχει εντοπιστεί ο πλουσιότερος τάφος, ο οποίος περιείχε Κυπριακά, Μυκηναϊκά και εισηγμένα από την Ανατολή.  Αυτό έχει εκπλήξει ευχάριστα τους επιστήμονες. Ευρήματα γεωμετρικής εποχής εντοπίσθηκαν στη Λάπηθο και τον Καραβά. Η κ. Πρωτοπαπά αναφέρθηκε επίσης στις Εκκλησίες της Κατεχόμενης Κερύνειας και σε άλλα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπως η Εκκλησία του Αντιφωνητή στην Καλογραία και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Κερύνειας.  Ανάλυση έγινε επίσης για τα Σχολεία, τα Γυμνάσια και τις Ιδιωτικές Σχολές των τριών κατεχόμενων Δήμων.  Η παρουσίαση συνοδευόταν από πληθώρα φωτογραφιών.


 


Ο θεσμός έχει φιλοξενήσει δεκάδες ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και προσκεκλημένους των τριών Κατεχόμενων Δήμων, οι οποίοι ανέλυσαν και συζήτησαν με τους Κερυνειώτες θέματα που τους ενδιαφέρουν.  Θέματα οικονομίας, κυπριακού και νεολαίας, απασχόλησαν επίσης τις διαλέξεις του 4ου κύκλου.


 


Παρόντες στην τελευταία διάλεξη ήταν ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο Δήμαρχος Καραβά Γιαννάκης Παπαϊωάννου και ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας, οι οποίοι απένειμαν στους φίλους του Ελεύθερου Πανεπιστημίου πιστοποιητικά παρακολούθησης για το έτος 2015-2016.


 


Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης των διαλέξεων