Τελετή ανακήρυξης Δημάρχου – 23.11.11 – Ομιλία


Ομιλία Δημάρχου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου


Ανακήρυξη Δημάρχου Καραβά για τη θητεία 2012-2016


Γραφεία Έπαρχου Κερύνειας – 23 Νοεμβρίου 2011Στη διαδρομή του κάθε ανθρώπου υπάρχουν διάφορα στάδια και σταθμοί της ζωής που αφήνουν τη σφραγίδα τους, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφουν μεγάλες ανατροπές και σε πολλές άλλες προδιαγράφουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προσανατολισμού, στόχων και επιδιώξεων.


Βιώνουμε για 37 χρόνια την κατοχή της πατρίδας μας, μια ανοιχτή πληγή στο χρόνο που περνά. Μεγαλώσαμε σε ένα παραδεισένιο τόπο με μια πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά. Νιώθαμε το μυστήριο του αρχαίου τόπου στην περιοχή της Λάμπουσας και το άρωμα των λεμονανθών έδινε μια ξεχωριστή ευωδία και ηρεμία ψυχής σε ένα περιβάλλον όπου η κοινωνία του Καραβά είχε μια ξεχωριστή σύνδεση αλληλοστήριξης με μεγάλες προοπτικές ευημερίας και προόδου.


 Όλα ανατράπηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Ο πόνος βαρύς με την αδικία για τη διαίρεση και την κατοχή να βουίζει εφιαλτικά στου νου τα παρακλάδια. Η πλειοψηφία των προσφύγων μας που είχαν βιώματα και μνήμες από την κατεχόμενη γη μας, έχουν ήδη εγκαταλείψει τα εγκόσμια  και έφυγαν από τη ζωή με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη.


Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε αυτό το κενό με τη νέα γενιά στην οποία πρέπει να δώσουμε εφόδια πίστης στο δίκαιο, ελπίδας, εγρήγορσης και ποιοτικής προσφοράς για το μέλλον της πατρίδας. Και δεν είναι τόσο εύκολη η αποστολή μας.


Υπάρχουν όμως αντοχές, υπάρχουν δυνάμεις για να συνεχίσουμε τη δύσβατη πορεία μας μέχρι το τέλος. Ερμηνεύω τη σημερινή μέρα σαν μια νέα αφετηρία η οποία αντλεί δυνάμεις από τη μεγάλη σημασιολογία της ανακήρυξής μου ως Δημάρχου για την κατεχόμενη κωμόπολη του Καραβά. Μπορεί να μας λείπει ο Καραβάς, οι εκκλησίες του, οι παραλίες, τα περιβόλια, οι γειτονιές μας. Όμως οι κάτοικοί του εξακολουθούν να αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία του, τις παραδόσεις μας, αναδιπλώνουν αξίες φιλοπατρίας και ιδανικά ελευθερίας και αξιοπρέπειας.


Ερμηνεύω την ανάληψη των καθηκόντων μου από την τιμητική θέση του Δημάρχου Καραβά για τρίτη συνεχή θητεία, ως μια έκφραση εκτίμησης για την προσφορά μου και δεσμεύομαι ότι θα συνδέσω την αποστολή μου με μια συλλογική δράση η οποία θα έχει όλες τις παραμέτρους της αλληλοστήριξης και συνεργασίας με τα σωματεία και τους οργανωμένους φορείς του Καραβά. Για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την πολυσήμαντη προσφορά μας με ξεκάθαρο στόχο να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τουρκική κατοχή και να διασφαλιστούν μέσα από μια συμφωνημένη λύση όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα μας συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής στα σπίτια και στις περιουσίες μας.


Στη διάρκεια της δεκαετούς προσφοράς μου από τη θέση του Δημάρχου Καραβά έχουν υλοποιηθεί αρκετές αξιόλογες πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν τη σφραγίδα μιας συλλογικής δουλειάς με τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς επίσης και με τα Σωματεία της κωμόπολής μας.


Επιγραμματικά αναφέρω τη δραστηριοποίηση της νεολαίας του Καραβά μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά, την πλούσια καταγραφή ιστορικών πληροφοριών για τον Καραβά μέσα από εκδόσεις, τη δημιουργία του Ταμείου Ευημερίας Καραβιωτών, τη δημιουργία Ταμείου Υποτροφιών του Δήμου Καραβά, την αναβάθμιση και αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οικήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, τη σύνδεση με τα οργανωμένα σύνολα αποδήμων μας, την ποιοτική αναβάθμιση πολλών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μας, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη στήριξη ατόμων της τρίτης ηλικίας, τη συνεργασία με πολλούς φορείς της επαρχίας μας, τη σημαντική συνεισφορά του Δήμου Καραβά σε δραστηριότητες της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου, τη συμμετοχή μας σε αποστολές στο εξωτερικό για θέματα διαφώτισης, την ενίσχυση των δεσμών μας με αδελφοποιημένους Δήμους και πολλά άλλα.


Αυτή η επίπονη προσπάθεια σωστού προγραμματισμού και δράσης βρίσκεται στις μέρες μας αντιμέτωπη με δύσκολα προβλήματα και συμπληγάδες. Όλοι παρακολουθούμε με απογοήτευση την άκαμπτη στάση της Τουρκικής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών. Στο διεθνή πολιτικό σκηνικό, βασικοί παράμετροι της οικονομικής κρίσης επηρεάζουν Κύπρο και Ελλάδα με απρόβλεπτες διαστάσεις. Είναι δε επιτακτική η ανάγκη, πολιτεία και λαός, να δώσουμε μια στοχευμένη κατεύθυνση με ενιαία προσέγγιση για να μπορεί ο Ελληνισμός στο σύνολό του να ξεπεράσει αυτά τα πολύ δύσκολα εμπόδια.


Σε αυτή τη συγκυρία των καιρών, η αποστολή των κατεχόμενων Δήμων πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, η κατοχή της πατρίδας μας, ο αγώνας μας για ελευθερία και δικαίωση πρέπει να αναδεικνύονται και να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα προτεραιότητας και δράσης.


Έχω πλήρη επίγνωση της αποστολής μου και είμαι σε θέση να αξιολογήσω τη μεγάλη ευθύνη που έχω να εργαστώ συλλογικά και δημιουργικά με τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που θα εκλεγούν στις 18 Δεκεμβρίου καθώς και για τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς της κωμόπολής Καραβά. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κρατάμε τη φλόγα της επιστροφής αναμμένη μέχρι που να γαληνέψουν οι θάλασσες, να ηρεμήσουν οι φουρτούνες και οι θύελλες και το καράβι της ελπίδας και της προσμονής στο οποίο βρισκόμαστε για 37 χρόνια να μας οδηγήσει στο απάνεμο λιμάνι της πατρίδας, στα αγαπημένα χώματα του Καραβά μας.


Αυτό το ταξίδι αφορά όλους μας και νιώθω τη μεγάλη ανάγκη να εκφράσω από καρδιάς τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και μου προσέφεραν στήριξη για να είμαι και την επόμενη πενταετία ο τιμονιέρης αυτού του Καραβιού.


Ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα τα οποία με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν στο πρόσωπό μου τη στήριξη τους για τη θέση του Δημάρχου Καραβά, το Δημοκρατικό Συναγερμό, το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών Καραβά για την εκτίμηση και την αγάπη τους, τους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των Σωματείων του Καραβά για τη συνεργασία μας σε πολλά θέματα που αναδείξαμε μέσα από τη δεκαετή προσφορά στη θέση του Δημάρχου, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών, το Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ – Λάμπουσα, τη Σχολική Εφορεία Καραβά, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά, το 143ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καραβά και τα Σωματεία Αποδήμων μας.


Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους ιερείς της κωμόπολης μας πάτερ Μιχάλη Πηγασίου και πάτερ Σάββα Παπαϊακώβου οι οποίοι με πρότειναν και στήριξαν την υποψηφιότητα μου για τη νέα μου θητεία. Το θέμα των συλημένων εκκλησιών μας και της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είναι ένα θέμα για το οποίο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα και θα γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις προβολής του.


Ευχαριστώ τους Δημάρχους Κερύνειας και Λαπήθου, Μαρία Ιωάννου και Άθω Ελευθερίου για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε την τελευταία πενταετία σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και σε θέματα προβολής της ιστορίας και τον παραδόσεών μας, το προσωπικό του Δήμου Καραβά, την Έμιλυ και τη Μαρία για την αφοσιωμένη εργασία που προσφέρουν στο έργο του Δήμου μας και στα μέλη της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για την αναβαθμισμένη συνεργασία τη πενταετία που πέρασε.


Ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη και τον Έπαρχο Κερύνειας κ. Ανδρέα Ασσιώτη, για τη συμπαράσταση, τη βοήθεια και τη στήριξή τους στο έργο του κατεχόμενου Δήμου μας.


Ευχαριστίες με ανάμεικτα αισθήματα αγάπης και ξεχωριστής εκτίμησης στη σύζυγό μου Στάλω για την πολύ μεγάλη συμπαράσταση της, στα 4 παιδιά μου, στους γονείς μου και στα 5 αδέλφια μου και σε όλους όσους με διάφορους τρόπους εκφράζουν τη στήριξή και την εκτίμησή τους για το πολύπλευρο έργο του Δήμου μας.


Ευχαριστώ επίσης όλους εσάς για τη μεγάλη τιμή που προσδίδετε με την παρουσία σας στη σημερινή σεμνή τελετή ανακήρυξής μου σε Δήμαρχο Καραβά για την επόμενη πενταετία, μια επιπρόσθετη ένδειξη συστράτευσης όλων μας στον κοινό αγώνα για να πετύχουμε τους στόχους μας.


Πριν κλείσω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συναίνεση που υπήρξε για τα μέλη της Σχολικής Εφορείας Καραβά όπου αποφεύχθηκε η διαδικασία εκλογής μεταξύ συνδυασμών. Συγχαίρω και τα 7 μέλη που ανακηρύσσονται σήμερα και είμαι σίγουρος ότι το έργο της Σχολικής Εφορείας Καραβά θα συνεχίσει να είναι παραγωγικό και δημιουργικό με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.


Πιστεύω επίσης, ότι και οι οκτώ Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις 18 Δεκεμβρίου θα εργαστούν με πνεύμα ενότητας και αλληλοστήριξης για να υλοποιήσουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Δήμου μας, ένα πρόγραμμα προσφοράς προς την πατρίδα, την επαρχία Κερύνειας και τον Καραβά μας.


Καλή δύναμη σε όλους με τις ευχές να ανατείλουν καλύτερες μέρες ελευθερίας, ευημερίας και προόδου για την Κύπρο και τον Ελληνισμό στο σύνολό του.Γιάννης Παπαϊωάννου


Δήμαρχος Καραβά