Συνάντηση απόδημων Καραβιωτών – 26.8.19

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, ημερίδα για τους απόδημους Καραβιώτες. Η συνάντηση είχε σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και των Σωματείων των απόδημων Καραβιωτών ΗΠΑ, Αγγλίας και Αυστραλίας, την εξεύρεση τρόπων στήριξης των απόδημων Καραβιωτών και τον συντονισμό των ενεργειών και των δραστηριοτήτων των αποδήμων με τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά στην Κύπρο. Η η

μερίδα διοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά και τελούσε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και χαιρετισμό από τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου. Ακολούθησε περιγραφή του ιστορικού και των δραστηριοτήτων των Σωματείων των αποδήμων από τους εκπροσώπους τους. Συγκεκριμένα, για το Σωματείο «Λάμπουσα» Νέας Υόρκης, μίλησε ο κ. Κώστας Παπαπέτρου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, για τον Σύνδεσμο Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Λονδίνου, ο κ. Χριστάκης Καριολής, Αντιπρόεδρος, για τον Σύλλογο Καραβά «Λάμπουσα» Αυστραλίας, η κ. Ελευθερία Χατζηστεφάνου – Λαούτα, Πρόεδρος, για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής – Παράρτημα Κύπρου, ο κ. Πέτρος Πετρίδης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και για το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», ο κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος. Το πρόγραμμα διανθίστηκε με τραγούδι «Ύμνος του Καραβά» με παράλληλη προβολή διαφανειών και με παρουσίαση του σύντομου φιλμ για τον Καραβά υπό τους ήχους του τραγουδιού «Δρόμοι Παλιοί».

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Σωματεία των Καραβιωτών στο εξωτερικό. Αναφέρθηκαν πολλά και διάφορα προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα όμως αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα προσέλκυσης των νέων στα Διοικητικά Συμβούλια, καθώς και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες

των Σωμάτων. Ακούστηκαν ιδέες και εισηγήσεις από τους παρευρισκομένους για επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Ο Δήμαρχος Καραβά μετέφερε εισήγησή του για Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής με αποστολή, την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν στα οργανωμένα σωματεία των Καραβιωτών, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων τους και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τον Δήμαρχο (Συντονιστή), τον τέως Δήμαρχο, τους Πρόεδρους ή εκπρόσωπους των Σωματείων «Λάμπουσα» Αμερικής, Σύνδεσμο Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Αγγλίας, «Λάμπουσα» Αυστραλίας, «Παγκύπριο» παράρτημα Κύπρου και «Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς». Στην Επιτροπή θα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι από τα οργανωμένα Συμβούλια Νεολαίας του Δήμου Καραβά και των Σωματείων των Αποδήμων.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες στην Κύπρο με στόχο την εκτενέστερη ανάλυση των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση και την τροχιοδρόμηση των εργασιών που τις ανατέθηκαν.

Την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης ανέλαβε ο  Δημοτικός Σύμβουλος Μάριος Μούγης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρατέθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών το καθιερωμένο δείπνο προς τιμή όλων των αποδήμων Καραβιωτών που βρίσκονταν στην Κύπρο την περίοδο αυτή.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ