Συμμετοχή στη Διεθνή Μέρα Μουσείων – 18.5.13


Συμμετοχή Δήμου Καραβά στη Διεθνή Μέρα Μουσείων


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Πλατεία Αρχιεπισκοπής, Λευκωσία


 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 η εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο που στεγάζεται το Μουσείο στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία και περιελάμβανε ξεναγήσεις στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι (15ου αι.), θεματικές ξεναγήσεις, εκθέσεις με έργα παιδιών, Κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια, Κυπριακά παραμύθια, θέατρα σκιών, καθώς και εργαστήρια για κατασκευή φιγούρας σκιών, χειροτεχνία, αγγειοπλαστική, βασικές τεχνικές με σμιλί κ.α.


Ο Δήμος Καραβά συμμετείχε στην εκδήλωση με δικό του περίπτερο, στο οποίο παρουσίασε το παραδοσιακό κέντημα του Καραβά «φερβολιτές» με πολύ αξιόλογα εκθέματα. Κεντήτριες από τον Καραβά συμμετείχαν στην εκδήλωση και παρουσίασαν την τέχνη κατασκευής του παραδοσιακού Καραβιώτικου κεντήματος στους επισκέπτες. Ο «φερβολιτές» είναι ένα είδος κεντήματος το οποίο συνδέεται με την κωμόπολη του Καραβά, αφού τον συναντούσε κανείς σχεδόν αποκλειστικά στην κωμόπολη και έχει ένα ιδιόμορφο τρόπο κατασκευής.


   

Το περίπτερο του Δήμου Καραβά με τα εκθέματα «φερβολιτέ»


Οι κεντήτριες του Δήμου Καραβά παρουσιάζουν την τέχνη κατασκευής του Φερβολιτέ


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά συνεχάρη το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου για το πολύ αξιόλογο έργο που επιτελεί και ταυτόχρονα τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο πολιτισμός και οι αξίες του στην κοινωνία του κάθε λαού. Η επιστροφή στις ρίζες μας και στη λαϊκή μας παράδοση, ενισχύει και δίνει πολύτιμα εφόδια γνώσης και περηφάνιας για να μπορούμε να δημιουργούμε και να προσφέρουμε πάνω σε στέρεες βάσεις.


Ο Δήμος Καραβά μέσα από τη δική του αποστολή ενισχύει πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τη λαϊκή μας παράδοση, καθώς επίσης μέσα από εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες προβάλλει τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και συμβάλλει μέσα στα πλαίσια μιας στοχευμένης δραστηριοποίησης στη διατήρηση άσβεστης της φλόγας της επιστροφής στην αξέχαστη κωμόπολη.


Το περίπτερο του Δήμου Καραβά με τα εκθέματα «φερβολιτέ» επισκέφτηκαν πέραν των 500 ατόμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όλοι έχουν εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τα όσα ενημερώθηκαν από τα στελέχη και τις κεντήτριες που πλαισίωναν το περίπτερο του Δήμου.   


   

Οι κεντήτριες του Δήμου Καραβά παρουσιάζουν την τέχνη κατασκευής του Φερβολιτέ


Αναμνηστική φωτογραφία με το Δήμαρχο Καραβά, τον πρώην Υπουργό Εμπορίου κ. Πασχαλίδη και τη σύζυγό του, τον πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «ο Καραβάς», μέλη του Δ.Σ. και τις κεντήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση