Στον απόηχο της παρουσίασης του κατεχόμενου Δήμου Καραβά στην Αθήνα – 3.11.19

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο οίκημα της Κυπριακής Εστίας στην Πλάκα, η εκδήλωση παρουσίασης του κατεχόμενου Δήμου Καραβά στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και είχε τίτλο «Αφιέρωμα στον κατεχόμενο Δήμο Καραβά Κύπρου, τον Πρωτομάρτυρα της εισβολής του 1974».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Λεωνίδα Μασσοστασή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γιώργος Συλλούρη, τους Δήμαρχους ή εκπροσώπους των αδελφοποιημένων με τον Καραβά Δήμων Ελλάδος Αμυνταίου, Κυθήρων και Λειψών κ.κ. Άνθιμο Μπιτάκη, Ευστράτιο Χαρχαλάκη και Φώτη Μάγγο και τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Ακολούθησε παρουσίαση του λευκώματος «Ο Καραβάς» από την κ. Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά, φιλόλογο – ερευνήτρια και προβολή ταινίας για τον Καραβά σε σκηνοθεσία Χαράλαμπου Μελαχρινού και αφήγηση Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κυπριακούς και ελληνικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα Νεολαίας του Δήμου Καραβά.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

«Απερίγραπτη είναι η συγκίνηση μου απόψε, γιατί ως Δήμαρχος ενός από τους μικρούς αριθμητικά Δήμους της Κύπρου, βρίσκομαι εδώ, στην Αθήνα, την πόλη που γέννησε την Δημοκρατία, το κέντρο του Ελληνισμού, την πρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Βρίσκομαι εδώ, με δέος στον χώρο, τον τόπο, την ιστορία και τον μύθο, για να παρουσιάσω μαζί με τους πιο εκλεκτούς συνδημότες μου τον μικρό, αλλά ιστορικό Δήμο του Καραβά της Κύπρου.

Ήταν για μας απαράβατη υπόσχεση να φέρουμε λίγο από το άρωμα του Καραβά στην Αθήνα και να παρουσιάσουμε εδώ τον Δήμο, που έμελλε να είναι ο πρώτος μάρτυρας της εισβολής των Τούρκων 1974. Το πολύπαθο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού, που έκτοτε στενάζει σκλαβωμένο σε χέρια βάναυσων κατακτητών. Απόψε το όραμα αυτό γίνεται πράξη κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, με τον Παρθενώνα πάνω του, δημιούργημα του κλασσικού Ελληνισμού και απαράμιλλο κόσμημα του παγκόσμιου πολιτισμού».

Στην αποστολή του Δήμου Καραβά συμμετείχαν, εκτός από τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά Κώστας Κωνσταντίνου, Μάριος Μούγης, Αλέξανδρος Ποστεκκής και Σωτήρα Ποταμίτου, τα μέλη των οργανωμένων συνόλων του Καραβά Τηλέμαχος Κληρίδης, Ανδρέας Πατέρας, Πίτσα Πρωτοπαπά και Ανδρέας Χαραλάμπους, καθώς και το παιδικό και νεανικό χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας Δήμου Καραβά.