Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της αποστολής UNESCO Ρουμανίας στον Δήμο Καραβά

Πενταμελής αντιπροσωπεία από την  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO Ρουμανίας επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 24  μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου 2019, για την ανανέωση του πρωτοκόλλου πολιτιστικής συνεργασίας με το Δήμο Καραβά.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή πρωτοκόλλου της εν λόγω συνεργασίας έγινε στη Ρουμανία τον Ιούνιο, 2019, στην ιστορική πόλη Suceava,  με πενταμελή  αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά, η οποία είχε επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Νίκο Χατζηστεφάνου. Στη Suceava έγινε επίσης έκθεση του Δήμου Καραβά με θέμα το παραδοσιακό κέντημα ‘φερβολιτές’  και μπήκαν οι βάσεις για πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας της αποστολής από τη Ρουμανία, ήταν πλούσιο και πολύπλευρο.  Την πρώτη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού, με ξενάγηση στη Ρουμανική και Ρωσική εκκλησία. Το γεύμα πρόσφερε ο Μητροπολίτης Ταμασσού, ο οποίος υποδέχτηκε στην Μητροπολιτική έδρα τη Ρουμανική αποστολή και τους εκπροσώπους του Δήμου Καραβά και είχε μαζί τους μια εγκάρδια συνομιλία. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο πολύ αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο Σοφοκλή Φυττή.  Το απόγευμα η πολιτιστική ομάδα της Ρουμανίας συναντήθηκε με την  ομάδα φερβολιτέ  στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών.

Τη δεύτερη μέρα, μετά από παράκληση των φιλοξενουμένων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον κατεχόμενο Καραβά. Ήταν μια ευκαιρία να ενημερωθούν οι φιλοξενούμενοι για τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και τα επακόλουθα. Η αντιπροσωπεία συγκλονισμένη, αφού ιδίοις όμμασι, είδε, άκουσε και ενημερώθηκε σφαιρικά με το δράμα και την τραγωδία του τόπου μας, ευχαρίστησε το Δήμο για την ιδιαίτερη και μοναδική αυτή εμπειρία και ευχήθηκε για μια δίκαιη και σύντομη επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος.

Η τρίτη μέρα άρχισε με επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ρουμανίας όπου η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας,  κυρία Daniella Sezonov-Tane, καλωσόρισε και φιλοξένησε πολύ θερμά τις δύο αντιπροσωπείες, Ρουμανίας και Κύπρου. Ακολούθησε επίσκεψη στη Λάρνακα και ξενάγηση στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στις Αλυκές και γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο της Λάρνακας. Το απόγευμα ετοιμάστηκαν οι εκθέσεις των δύο μερών, στο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, με εκθέματα που εντυπωσίασαν και απέσπασαν το θαυμασμό όσων είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Το ίδιο βράδυ ήταν η εκδήλωση της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και έγινε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου, από τον κ. Μενέλαο Μενελάου, επικεφαλής του Τμήματος Κυπριακού και Τουρκίας του Υπουργείου εκ μέρους του Έντιμου Υπουργού Εξωτερικών, την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Daniella Sezonov – Tane, την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ουνέσκο κ. Λουκία Λοίζου-Χατζηγαβριήλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO κ. Daniella Popescu.  Ακολούθησε η υπογραφή της ανανέωση του Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καραβά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων, Κέντρων και Συνδέσμων της UNESCO.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ενθυμημάτων και τραγούδια από τη σοπράνο Καίτη Οικονομίδου.  Να σημειώσουμε πως στην εκδήλωση ήταν προσκαλεσμένοι και παρευρέθηκαν, η Επιτετραμμένη της Ρουμανικής Πρεσβείας κ. Danneila Sezonov, ο Αν. ΄Επαρχος Κερύνειας κ. Αντώνης Οικονομίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Γιάννης Παπαϊωάννου και Παναγιώτης Τσέντας, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευά, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO κ. Λουκία Λοίζου Χατζηγαβριήλ,  τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά και  εκπρόσωποι  από όλα τα οργανωμένα σύνολα του Καραβά.  Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά στο γραφείο του, από τις δύο αντιπροσωπείες. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επαφή μεταξύ των  Μερών και τον ευχαρίστησαν για την στήριξη και βοήθεια του. Να σημειώσουμε πως η Δρ. Αντιγόνη Πολυνίκη, Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, προσφέρει και ιδιοτελώς τις υπηρεσίες της προς το Δήμο Καραβά, ως μέλος της Επιτροπής Φερβολιτέ. Η αντιπροσωπεία της Ρουμανίας είχε την χαρά να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά την Καραβιώτικη φιλοξενία, αφού η δασκάλα του Φερβολιτέ, μέλος της Επιτροπής Φερβολιτέ, κ. Καλλισθένη Κοσιάρη-Λουκά, πρόσφερε το γεύμα στο σπίτι της  στο Φικάρδου.  Το βράδυ η Ρουμανική Πρεσβεία, γιόρτασε την Εθνική Ημέρα Ρουμανίας και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις κεντημάτων της Ρουμανίας, αλλά και του Καραβά. Παρευρέθηκαν Υπουργοί, ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρέσβεις ή αντιπρόσωποι ξένων Πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο,  βουλευτές, αρκετοί αξιωματούχοι του κράτους και πολλοί Ρουμάνοι που ζουν στην Κύπρο. Στις ομιλίες τους, τόσο της Επιτετραμμένης της Ρουμανίας, όσο και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, έκαναν εκτενείς αναφορές στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Καραβά και UNESCO  Ρουμανίας, αλλά και τις εξαίρετες εκθέσεις που κοσμούσαν την αίθουσα της εκδήλωσης.

Η τελευταία μέρα πριν την  αναχώρηση της αντιπροσωπείας που έγινε αργά το βράδυ, αφιερώθηκε σε επισκέψεις σε μουσεία. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή Δρ. Γιάννη Ηλιάδη.

Η αντιπροσωπεία  αναχώρησε με τα πιο όμορφα συναισθήματα και εντυπώσεις για την Κύπρο, τον Καραβά, τις ομορφιές  του τόπου μας, τη φιλοξενία και ενισχύθηκαν οι δεσμοί φιλίας, αγάπης, εκτίμησης και στήριξης όπως  χαρακτηριστικά το επιβεβαίωσαν οι Ρουμάνοι  φίλοι μας.