Παρουσίαση Βιβλίου Σάββα Κοσιάρη – 9 Μαϊου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΟΣΙΑΡΗ


ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ…ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ 1960 – 1974


ΟΙΚΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ, ΔΕΥΤΕΡΑ – 9 ΜΑΪΟΥ 2011


Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, σε μια ξεχωριστή και λιτή τελετή στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Κοσιάρη με τίτλο «Φλόγα που καίει…Στιγμές του Αθλητισμού στην Κερύνεια 1960-1974». Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη και βοήθεια των Αθλητικών Σωματείων της Επαρχίας Κερύνειας, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας και ΑΕΚ Καραβά – Λάμπουσα.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Καραβά, κ. Μαρία Ιωάννου και κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, ο πρύτανης του πανεπιστήμιου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας, παράγοντες του Κυπριακού Αθλητισμού, Κερυνειώτες και πολλοί φίλοι της Επαρχίας Κερύνειας. Η παρουσία του Κερυνειώτη καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη, έδωσε επίσης τα δικά της μηνύματα συμπαράστασης στο έργο που επιτελούν οι άνθρωποι της Κερύνειας για προβολή της κατεχόμενης επαρχίας τους.


   

 Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του κ. Σάββα Κοσιάρη


Ο καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης απευθύνει το δικό του χαιρετισμό


Η παρουσίαση της εκδήλωσης άνηκε αποκλειστικά στο συγγραφέα του βιβλίου κ. Σάββα Κοσιάρη, ο οποίος με το δικό του ξεχωριστό τρόπο έδωσε την ευκαιρία σε όλους να ταξιδέψουν και να ξαναζωντανέψουν παλιές όμορφες στιγμές του αθλητισμού στην Επαρχία Κερύνειας. Την εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ κ. Κώστας Παπακώστας. Και οι δύο ομιλητές μετέφεραν τη συγκίνηση και την περηφάνια τους για τα όσα η Επαρχία Κερύνειας προσέφερε και προσφέρει στα αθλητικά δρώμενα της Κύπρου.


Το βιβλίο του Σάββα Κοσιάρη είναι μια πολύτιμη εγκυκλοπαίδεια γνώσεων, ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο καταγράφει στιγμές του αθλητισμού στην επαρχία Κερύνεια κατά την χρονική περίοδο 1960 -1974, δηλαδή από την Κυπριακή ανεξαρτησία μέχρι και την προσφυγιά. Ζωντανεύει αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες που λάμβαναν χώρα στην Επαρχία Κερύνειας, περιγράφει, παραθέτει πίνακες και στατιστικά στοιχεία για όλα τα αθλήματα και αγωνίσματα της περιόδου και αναβιώνει τη μνήμη όλων των αθλητών και πρωταθλητών που διάπρεψαν στον αθλητισμό σε μια ελεύθερη τότε επαρχία Κερύνειας. Οι φωτογραφίες που διανθίζουν το βιβλίο, αναμφισβήτητα συγκινούν. Αθλητές, ομάδες και άλλοι παράγοντες του αθλητισμού παίρνουν ξανά ζωή, ξυπνούν μνήμες και υπενθυμίζουν σε όλους το χρέος και την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κατεχόμενη Κερύνεια η οποία περιμένει καρτερικά την ώρα εκείνη που θα ζωντανέψουν και πάλι οι ένδοξες στιγμές του αθλητισμού σε κάθε γωνιά της.


Μέσα από το αξιόλογο αυτό βιβλίο, ο συγγραφέας αναζωπυρώνει τη φλόγα της ελπίδας που βρίσκεται στις καρδιές όλων. Η φλόγα καίει ακόμα και εμείς οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά έτσι ώστε να παραμείνει αναμμένη μέχρι την Άγια εκείνη ώρα της επιστροφής σε μια Κερύνεια ελεύθερη.


Ο Σάββας Κοσιάρης γεννήθηκε στο χωριό Λιβερά της Επαρχίας Κερύνειας το 1958 και έζησε στον Καραβά μέχρι την τραγική μέρα της Εισβολής. Φοίτησε στην Α’ Αστική Σχολή Καραβά, στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου και ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σειρά σεμιναρίων για τη Δημοτική Γλώσσα. Η έντονη συμμετοχή του στην αθλητική, κοινωνική και ζωή της Κύπρου φαίνεται μέσα από την συνεισφορά του στον τομέα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοσιάρης, διετέλεσε παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών στο ΡΙΚ από το 1989 μέχρι το 2009, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και αντιπρόεδρός του από το 2009. Από το 1976 συνεργάζεται δημοσιογραφικά με εφημερίδες και περιοδικά και σήμερα συνεργάζεται με το συγκρότημα «ΔΙΑΣ». Έχει επίσης γράψει κείμενα για το κυπριακό πρόβλημα και βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη για την προσφορά του στα κοινά της Κύπρου. Το 1982 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τόσα Χρόνια» και αργότερα τη βιογραφία του αθλητή Ανδρέα Στυλιανού με τίτλο «Η πιο μεγάλη μορφή».


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά και τις διακρίσεις που πέτυχαν πριν το 1974 στο αθλητικό τομέα, άτομα και οργανώσεις. Μεταξύ άλλων τιμήθηκαν τα σωματεία ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, ΑΕΚ Καραβά, ο ΑΠΟΛ Λαπήθου και ο Γυμναστικός Σύλλογος Πράξανδρος. Τιμήθηκαν επίσης ο Ερμής Χριστοδούλου για την πολύτιμη προσφορά του στα αθλητικά δρώμενα της πόλης της Κερύνειας, ο Μίκης Σιακαλλής για τις διακρίσεις του, ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου για τη συνεισφορά του στα αθλητικά δρώμενα της Επαρχίας Κερύνειας, ο Ανδρέας Ελευθερίου και ο αθλητής του στίβου Ουράνιος Κωνσταντίνου από τη Βασίλεια.


   

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου επιδίδει αναμνηστικό ενθύμιο στον κ. Σάββα Κοσιάρη


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης απονέμει τιμητική πλακέτα στον κ. Ερμή Χριστοδούλου


Αναμνηστικές πλακέτες, δόθηκαν επίσης στο χορηγό της έκδοσης κ. Παντελή Κωνσταντίνου καθώς και στον Κερυνείωτη καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη ο οποίος προλόγισε την έκδοση και απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.


Ο Δήμαρχος Καραβά με τη σειρά του απένειμε αναμνηστικά ενθύμια στον συγγραφέα κ. Σάββα Κοσιάρη για το πολύ αξιόλογο συγγραφικό του έργο και στον καλλιτέχνη Μιχάλη Χατζηγιάννη για τη στήριξη και προβολή που προσφέρει στο έργο των κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας.


   

Η συγγραφέας κ. Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά απονέμει τιμητική πλακέτα στον κ. Ανδρέα Χατζηβασιλείου


Αναμνηστική φωτογραφία. Από αριστερά ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΑΕΚ Καραβά – Λάμπουσα και χορηγός της έκδοσης κ. Παντελής Κωνσταντίνου, ο καλλιτέχνης Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου ΠΑΕΕΚ Κερύνειας κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης και ο συγγραφέας του βιβλίου «Φλόγα που καίει…» κ. Σάββας Κοσιάρης