Παρουσίαση βιβλίου Ε. Παντελή – 20.11.15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Παρουσίαση βιβλίου Ευανθίας Α. Παντελή


«Θηλασμός Μάθηση και Αχνάρια Πρώιμων Σχέσεων»


Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/11/15 στο οίκημα του  Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Καραβιώτισσας Ευανθίας Α. Παντελή, Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τίτλο «Θηλασμός Μάθηση και Αχνάρια Πρώιμων Σχέσεων».


Στο βιβλίο αναπτύσσεται η σημασία της σχέσης της συμπεριφοράς και της στάσης ζωής του ατόμου με το κείμενο  που είναι ήδη γραμμένο μέσα του. Ένα κείμενο που περιλαμβάνει τις πρώιμες σχέσεις που αναπτύσσονται μέσω του θηλασμού τους πρώτους κρίσιμους μήνες της ζωής αλλά και τις πρώιμες σχέσεις των γονιών και άλλων ενηλίκων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά. Δηλαδή, αν το παιδί ζει σε δύσκολο περιβάλλον, αυτό δεν είναι άσχετο με τη μετέπειτα συμπεριφορά του και τη στάση του απέναντι στη ζωή.


Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται με πολλά παραδείγματα τόσο από τη ζωή και την προσωπική έρευνα της συγγραφέως όσο και από πλήθος βιβλιογραφικών πηγών. Η συγγραφέας επικεντρώνεται στη μάθηση και τη σχολική επιτυχία αναφέροντας ότι το παιδί επιβάλλεται να παίζει αρκετά για τακτοποίηση της ψυχικής του δομής και να συμμετέχει στη ζωή των ενηλίκων ώστε να βιώνει το φυσικό περιβάλλον και τη γνώση στο σύνολό της. Επισημαίνει ότι η υπεραπασχόληση των γονιών, η υπερπροστασία, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης και η στέρηση περιβαλλοντικών ερεθισμάτων εκδηλώνεται με ανωριμότητα ψυχοκινητική και ψυχοκοινωνική στα παιδιά.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, την κα Έλλη Ηλιάδου, Αν. Προϊστάμενη Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, καθώς επίσης παρουσιάσεις από τον κ. Αλέξανδρο Ταπάκη, συγγραφέα – Πρώην Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον κ. Μιχάλη Α. Πέτρου, κλινικό Ψυχολόγο, κοινωνικό ανθρωπολόγο – ψυχαναλυτή,  μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Καραβά.