Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χατζηστεφάνου “Αρχαίου Ελληνικού Λόγου Ανάλεκτα” – 18.1.2023

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Καραβιώτη Κώστα Χατζηστεφάνου, Πανεπιστημιακού καθηγητή, συγγραφέα και επιστήμονα, με τίτλο «Αρχαίου Ελληνικού Λόγου Ανάλεκτα».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καραβά.  Διοργανωτές της ήσαν η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ταμασού, εκπρόσωποι κομμάτων,  ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ελλάδος, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Αντρέας Αποστόλου, οι δήμαρχοι Κερύνειας και Αθηαίνου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, o πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Δημοσθένους, πρώην βουλευτές και δήμαρχοι, ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Έπαρχος Λάρνακας κ. Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, Κοινοτάρχες, Πρόεδροι και Μέλη των Οργανωμένων συνόλων του Καραβά, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου και πλήθος κόσμου.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά, Νίκος Χατζηστεφάνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, συγχάρηκε τους διοργανωτές και ευχαρίστησε την σύζυγό και όλη την οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου για την έκδοση του βιβλίου.

Ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους της Προέδρου του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή, τον οποίο διάβασε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Γεώργιος Αρέστη.  Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Το βιβλίο παρουσίασε η Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαίρη Κουτσελίνη, με μια πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία.  Στην συνέχεια της εκδήλωσης η ταλαντούχα εγγονή του αείμνηστου συγγραφέα, Βερόνικα Χατζηστεφάνου, η οποία έκανε τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, ανέπτυξε το σκεπτικό για τον τρόπο δημιουργίας του.  Το εξώφυλλο απεικονίζει κιονόκρανο που συμβολίζει το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, το οποίο υπηρέτησε με πίστη και με πάθος ο πολυαγαπημένος της παππούς. Η κόρη του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου, Κλέα Παπαέλληνα, διάβασε μήνυμα που έστειλε ο εγγονός του Αντρέας Παπαέλληνας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την  Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας», υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του Μαέστρου Ιάκου Δημητρίου, σόλο τραγούδι η Τασούλα Βορκά και στο πιάνο ο Πλωτίνος Δημητρίου. Ερμήνευσαν με άψογο τρόπο, την «Ωδή στον Καραϊσκάκη», του Διονύση Σαββόπουλου, σε εναρμόνιση Νίκου Βήχα και τα τραγούδια «Οι Γερανοί», του Γιάννη Ρίτσου, σε χορωδιακή επεξεργασία Νέλλης Λουκαΐδου, και «Σάλπιγγα», του Διονύσιου Σολωμού.

Στην συνέχεια ο Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, γιος του συγγραφέα και Έπαρχος Λάρνακας, ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας τους διοργανωτές και όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά Δρ Νίκος Χατζηστεφάνου επέδωσε αναμνηστικά ενθυμήματα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, στον Υπουργό Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Πρόδρομο Προδρόμου και την ομιλήτρια κ. Μαίρη Κουτσελίνη.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η εκλεκτή Δημοσιογράφος, Έλενα Σταύρου.