Παρουσίαση δύο εκδόσεων του Δήμου Καραβά – 4.3.2020

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 4 Μαρτίου, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο η εκδήλωση παρουσίασης των δύο νέων εκδόσεων του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών: του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1974» και του 12ου τεύχους «Καραβιώτικα Δρώμενα».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και περιελάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκο Χατζηστεφάνου και προβολή αποσπάσματος ταινίας με αφηγητή τον Χαράλαμπο Δαμασκηνό  που γυρίστηκε από τον Χρίστο Αγιομαμίτη.

Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου «Ματωμένες Μνήμες 1974: Αμμόχωστος, Φρέναρος, Ξυλοτύμπου», του Καραβιώτη πρώην Υπαστυνόμου Χαράλαμπου Δαμασκηνού – Έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, από τον Γιώργο Καζαμία, Αν. Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολόγιας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Ματωμένες μνήμες 1974 – Το ημερολόγιό μου», ο μακαριστός Καραβιώτης Χαράλαμπος Δαμασκηνός δίνει την αυθεντική εικόνα των τραγικών γεγονότων και καταστάσεων που βίωσε ο κόσμος της Κύπρου τις αποφράδες εκείνες ημέρες του πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής. Καταφέρνει να ζωντανέψει τις μνήμες που μάτωσαν και ματώνουν την καρδιά του κάθε Κύπριου, και αναδεικνύεται όχι απλός συγγραφέας, αλλά ιστορικός της εποχής του. Γιατί το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά η ιστορική μαρτυρία των γεγονότων, όπως τα έζησε ένας αυτόπτης μάρτυρας στην περιοχή της Αμμοχώστου και την αφήνει τεκμήριο στις επόμενες γενιές.

Στη συνέχεια του προγράμματος ακούστηκε το τραγούδι «Ύμνος του Καραβά» του Δημήτρη Κοζάκου-Μάριου Χαραλαμπίδη συνοδευόμενο από προβολή φωτογραφιών του Καραβά και της κατεχόμενης γης μας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του 12ου τεύχους «Καραβιώτικα Δρώμενα» – Ετήσια έκδοση του Δήμου Καραβά, από την Χρυστάλλα Χατζηλούκα Χαραλάμπους, φιλόλογο.

Τα «Καραβιώτικα Δρώμενα» περιγράφουν τη δράση του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην προσφυγιά τη χρονιά που πέρασε. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν. Με ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα καλύπτουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά απένειμε αναμνηστικά σε όλους τους συντελεστές των εκδόσεων και της εκδήλωσης.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Χρυσάνθη Επιφανίου, Δημοτική Σύμβουλος Καραβά.