Παράδοση των προσωπικών αντικειμένων του ήρωα στρατιώτη Μιχάλη Μιχαήλ Λεάντρου στη Μαθηκολώνη – 22.10.2021

Την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, σε μια σεμνή τελετή στο πάρκο Μαθηκολώνης, η οικογένεια του Καραβιώτη ήρωα της Τουρκικής εισβολής Μιχάλη Μιχαήλ Λέαντρου, παρέδωσε στο Δήμο Καραβά την τιμημένη στολή που φορούσε ο ήρωας, όταν δολοφονήθηκε από τους Αττίλες, στις 16 Αυγούστου 1974.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαπέτρου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά Πανίκος Μανώλη, Σωτήρα Ποταμίτου , Μάριος Μούγης, οι Κοινοτάρχες των ενοριών Έξω Γειτονιά και Άγιος Ανδρέας του Καραβά Παναγιώτης Στυλιανού και Ανδρέας Ποταμίτης.  Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθηκολώνης Χριστάκης Χριστοδούλου, ο Ανδρέας Πατέρας εκ μέρους του Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ», ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΑΕΚ Καραβά Δαμιανός Χατζηδαμιανού, αρκετοί Καραβιώτες και μέλη της οικογένειας του ήρωα.

Εκ μέρους της οικογένειας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο αδελφότεκνος του ήρωα Μιχάλης Μιχαήλ – γιός του Άγγελου Λέαντρου Μιχαήλ που απευθύνθηκε προς τον Δήμαρχο λέγοντας «Κύριε Δήμαρχε, σας παραδίδουμε τα προσωπικά αντικείμενα του Μιχαλάκη μας (χιτώνιο, παντελόνι, κάλτσες και άρβυλα) με την παράκληση να διαφυλαχθούν από το Δήμο Καραβά , για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του ήρωα μας».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, συγκινημένος ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια του ήρωα για τη χειρονομία της αυτή και δεσμεύτηκε ότι «αυτά τα τιμημένα αντικείμενα θα εκτίθενται στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο μέχρι να ξημερώσει εκείνη η άγια μέρα της επιστροφής μας στη γενέτειρα μας τον Καραβά» και πρόσθεσε:  «Άγγιξα πριν λίγο με δέος την στολή που φορούσε ο Μιχαλάκης την ώρα που έδινε την ζωή του θυσία στον βωμό της Ελευθερίας της Κύπρου.  Με συγκλονισμό ψυχής παραλαμβάνω εκ μέρους του Δήμου Καραβά αυτά τα τιμημένα ρούχα…  Η αγνή ψυχή του μας κοιτάζει από ψηλά υπερήφανη και γενναία μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του.  Ας δώσουμε ξανά την υπόσχεση ότι θα δικαιώσουμε τη θυσία του Μιχάλη με αγώνα και πείσμα και όραμα, μέχρι να γυρίσουμε στον Καραβά μας Ελεύθεροι.  Και ας αναφωνήσουμε μαζί το ΗΡΩΑΣ και ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

Ακολούθησε σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθηκολώνης Χριστάκη Χριστοδούλου.

Η τελετή άρχισε με τρισάγιο από τον ιερέα της Μαθηκολώνης και έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο δημοτικός σύμβουλος Καραβά Παναγιώτης Μανώλη.

Ο Μιχαλάκης Μιχαήλ γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1955 και γονείς του είναι ο Λέαντρος Μιχαήλ Πάντελας και η Κούλλα Χαμπή Τυρίμου. Αδέλφια του ο Πάμπος, ο Άγγελος, η Μαρία Γεωργίου Ερωτοκρίτου και η Αναστασία Σωτήρη Μούγη.

Τον Ιούλιο του 1974 ο Μιχαλάκης υπηρετούσε στο 251 Τ.Π. που είχε έδρα την Γλυκιώτισσα. Στην α΄ φάση της εισβολής υπερασπίστηκε με το τάγμα του τις ακτές της Κερύνειας. Η β΄ φάση της εισβολής βρίσκει το τάγμα του ανασυγκροτημένο στην περιοχή της Μιας Μηλιάς όπου δόθηκαν μερικές από τις πιο φονικές μάχες του πολέμου.  Έκτοτε η τύχη του αγνοείτο.

Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό Τζιάος το 2011 και μετά την ταυτοποίηση τους παραδόθηκαν, όπως και η στολή που φορούσε, στην οικογένεια. Η κηδεία του έγινε με τις πρέπουσες τιμές στις 7 Μαΐου 2011.

Προς τιμή του έχει ανεγερθεί μνημείο στο πάρκο του χωριού Μαθηκολώνη της Λεμεσού του οποίου τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Η φωτογράφιση της εκδήλωσης έγινε από τον καλό φίλο του Καραβά Ανδρέα Χριστοφόρου.