Παγκύπριος Διαγωνισμός Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Παγκύπριος Εικαστικός και Φωτογραφικός Διαγωνισμός


«Τόποι, Πρόσωπα, Μνήμες από την Κατεχόμενη Κύπρο»


 


Προς όλους τους νέους με καταγωγή τον Καραβά 


Εκ μέρους του Δημάρχου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για το διαγωνισμό (φωτογραφικό και εικαστικό) που προκήρυξε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων με θέμα «Τόποι, πρόσωπα, μνήμες από την κατεχόμενη Κύπρο». Είναι θερμή παράκληση του Δημάρχου μας και όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά όπως νέοι με καταγωγή τον Καραβά, συμμετέχουν στο διαγωνισμό.


Μερικά θέματα που μπορείτε να προβάλετε και αν συμμετάσχετε είναι:


1.      Ένα τοπίο από την κατεχόμενη Κύπρο ή τον Καραβά


2.      Κατεδαφισμένη εκκλησία ή αρχαιολογικός χώρος από την κατεχόμενη Κύπρο ή τον Καραβά


3.      Πρόσωπα, παππούδες από τον Καραβά με κάποια μικρή ιστορία για το θέμα


4.      Ένα εγκαταλελειμμένο τοπίο από την πράσινη γραμμή


5.      Κάποια εκδήλωση που έτυχε να παρακολουθήσετε και είχε κάποιο συμβολισμό


Για το θέμα ο Δήμαρχος προσωπικά μπορεί να βοηθήσει και με άλλες ιδέες. Θα είναι χαρά του όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί του, τηλ. 99620251, email:  [email protected], [email protected].


Σημείωση: Η υποβολή των συμμετοχών για τους διαγωνισμούς λήγει στις 11 Οκτωβρίου 2013.


 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ


 


Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων προκηρύσσει τους εξής διαγωνισμούς:


1.     Φωτογραφικός Διαγωνισμός


2.    Εικαστικός Διαγωνισμόςμε το ίδιο θέμα: «Τόποι, Πρόσωπα, Μνήμες από την Κατεχόμενη Κύπρο».


Στόχος της Επιτροπής είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους που γεννήθηκαν μετά την εισβολή του 1974 να προβάλουν με δημιουργικό τρόπο τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους για την κατεχόμενη γη μας και τον προσφυγικό κόσμο. Τα είκοσι καλύτερα έργα από κάθε διαγωνισμό θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στις 15 Νοεμβρίου, 2013, στην Πύλη Αμμοχώστου.Κριτήρια: 1. Στους δύο διαγωνισμούς μπορούν να υποβάλουν έργα Κύπριοι νέοι που διαμένουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ηλικίας 15 με 35 χρόνων. 
 2.  Κάθε έργο (πίνακας ή φωτογραφία) πρέπει να συνοδεύεται από μια σύντομη ιστορία, αφήγηση, περιγραφή, απόφθεγμα ή ποίημα μέγιστης έκτασης 150 λέξεων. Το κείμενο δεν είναι ανάγκη να περιγράφει το έργο αλλά να συνδέεται με αυτό.
 3. Οι φωτογραφίες πρέπει να δοθούν σε ψηφιακή μορφή, σε ψηφιακό δίσκο (CD). Κάθε φωτογραφία να είναι σε ψηφιακό αρχείο jpg σε ανάλυση 300dpi, με τη μεγαλύτερη πλευρά τουλάχιστο 2400 pixels.  Το χρωματικό προφίλ να είναι sRGB. Το όνομα κάθε αρχείου πρέπει να είναι ο τίτλος της φωτογραφίας. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση και το μέγεθος όχι μικρότερο των 2ΜΒ.
 4. Για τον εικαστικό διαγωνισμό οι μέγιστες διαστάσεις που μπορούν να έχουν τα έργα είναι 100cm x 100cm.
 5. Ο φωτογράφος ή ο ζωγράφος πρέπει να είναι ο πνευματικός δημιουργός των έργων που θα υποβάλει και θα φέρει την ευθύνη για πρόσωπα που εικονίζονται.
 6. Δεν είναι απαραίτητο τα έργα των δύο διαγωνισμών να απεικονίζουν τοπία της κατεχόμενης Κύπρου όπως είναι σήμερα, φτάνει το περιεχόμενο τους να έχει άμεση σχέση με το θέμα των διαγωνισμών.
 7. Οι πίνακες να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο ή τυλιγμένοι σε χαρτί περιτυλίγματος. Στο πίσω μέρος του έργου να αναγράφονται ο τίτλος του έργου και η υπογραφή του διαγωνιζόμενου.
 8. Τα συνοδευτικά κείμενα των φωτογραφιών και των έργων να παραδοθούν σε κλειστό φάκελο ταυτόχρονα με τα έργα και σε αυτά να αναγράφονται ο τίτλος του αρχείου (για τις φωτογραφίες), ο τίτλος του έργου και η υπογραφή του διαγωνιζόμενου.
 9. Όλες οι φωτογραφίες και όλα τα έργα να παραδοθούν μαζί με τα συνοδευτικά τους κείμενα και τα δελτία συμμετοχής στα Γραφεία της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στη διεύθυνση: Ρηγαίνης 78, 1010 Λευκωσία (8.30πμ -3.00 μμ) ή να αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου στην ταχυδρομική θυρίδα 22033, 1516, Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευθούν τα δελτία συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης Δήμων, www.ucm.org.cy
 10. Θα δοθούν 1ο, 2ο και 3ο βραβείο, καθώς και τρεις έπαινοι σε κάθε διαγωνισμό (τιμητικές πλακέτες και διπλώματα). Το πρώτο βραβείο ανέρχεται στα €300, το δεύτερο στα €200 και το τρίτο στα €100. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής. Η κρίση θα γίνει από κατάλληλα καταρτισμένες επιτροπές που θα αποτελούνται από επαγγελματίες και καταξιωμένα άτομα στον τομέα τους. Κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης τα προσωπικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου δεν θα αποκαλύπτονται, για σκοπούς διαφάνειας.
 11. Όλα τα έργα του εικαστικού διαγωνισμού μετά το τέλος του διαγωνισμού θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, η Επιτροπή θα διατηρήσει σε ψηφιακή μορφή όλα τα έργα-συμμετοχές και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό συμφωνούν ότι τα έργα τους θα αξιοποιηθούν από την Επιτροπή εάν το κρίνει σκόπιμο σε μελλοντικές της εκδηλώσεις ή εκδόσεις.
 12.  Τελευταία ημέρα υποβολής των έργων είναι η Παρσκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, ώρα 3.00 μμ.
 13. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις: Τηλ. 22 445242 ή   email: [email protected]

Για την αίτηση συμμετοχής πιέστε εδώ.