Οδοιπορικό στην Επαρχία Κερύνειας, Αθήνα – 10.4.16

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ


Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) διοργάνωσαν την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, με τη συμμετοχή των τριών Δήμων της επαρχίας Κερύνειας, εκδήλωση με τίτλο «Οδοιπορικό στην επαρχία Κερύνειας».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα και σε αυτή παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δήμαρχοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου και μεγάλο πλήθος κόσμου.                                 


Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Γιώργο Συλλούρη, Πρόεδρο της Ε.Κ.Ε., το Λοΐζο Λοΐζο, Αναπληρωτή Προέδρου της Ο.Κ.Ο.Ε. και το Κυριάκο Κενεβέζο, Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κερύνειας κκ Χρυσόστομος και κοινό μήνυμα οι 3 βουλευτές της επαρχίας κ. Μάριος Μαυρίδης, Πάμπος Παπαγεωργίου και Σοφοκλής Φυττής.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης ομιλίες από τους εκπροσώπους των κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας. Πρώτοι ομιλητές ο κ. Γλαύκος Καριόλου – Δήμαρχος Κερύνειας και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Θεσσαλία Αμαξάρη Δήμου που μέσα από μια προβολή διαφανειών για την ΚΕΡΥΝΕΙΑ με τίτλο: Το Πρόγραμμα/Στρατηγική «ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΝΟΣΤΟΣ – Επαναρίζωμα ή μια Νέα Κωνσταντινούπολη;» αναφέρθηκαν στη συμβολή της Δημοτικής αρχής στο αγώνα για επιστροφή, μέσα από μια λύση που θα επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή – διαμονή των κατοίκων και θα αποτρέψει το ξερίζωμα.
Άποψη από την εκδήλωση


Ο αντιδήμαρχος Καραβά κ. Πανίκος
Μανώλη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Μέσα από ιστορικές αναφορές και προβολή της σύλησης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που υπέστη η επαρχία περιέγραψαν την κατάσταση ο κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας – Δήμαρχος Λαπήθου και η Αντιδήμαρχος κ. Σούλα Μούρετου και ο κ. Δημοσθένης Γιάγκου – Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων επαρχίας Κερύνειας. Ο κ. Πανίκος Μανώλη – Αντιδήμαρχος Καραβά έδωσε μια περιεκτική αναφορά με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για την κωμόπολη Καραβά καθώς επίσης αναφέρθηκε και στη δράση του κατεχόμενου Δήμου. Τόνισε με έμφαση τη σημασία που δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά στη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς μέσω της ίδρυσης του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μουσική ενότητα με τραγούδια για την Κύπρο και την Κερύνεια από τη Μεικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών και χορευτική ενότητα με το Χορευτικό Όμιλο της Ε.Κ.Ε. «Δεν Ξεχνώ».


 Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας από την επαρχία Κερύνειας.