Ο Καραβάς τιμώμενος Δήμος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων – 18.5.19

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε ο Δήμος Καραβά στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019. Ο Δήμος Καραβά ήταν ο τιμώμενος Δήμος στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, στην πλατεία Αρχιεπισκοπής.

Ο Δήμος Καραβά παρουσίασε μια πλούσια έκθεση κειμηλίων και εικόνων από τον Καραβά που βρέθηκαν σε Μουσεία, όπως επίσης και κεντήματα και δαντέλες «φερβολιτέ». Ο «φερβολιτές» είναι είδος κεντήματος, το οποίο στην Κύπρο συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Το 2016 ο «φερβολιτές» εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου και έκτοτε ο Δήμος Καραβά αναπτύσσει διάφορες πρωτοβουλίες για προώθηση και προβολή του.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ για τον φερβολιτέ, παραγωγής Δήμου Καραβά σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη, επίδειξη κατασκευής φερβολιτέ από κεντήτριες του Δήμου Καραβά, ενώ το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά παρουσίασε ενότητα με Κυπριακούς Παραδοσιακούς χορούς.

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την εταιρία Κυπριακών Σπουδών, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τους Διευθυντές των μουσείων για την παραχώρηση του εκθεσιακού χώρου και την επιτυχημένη διοργάνωση, όπως επίσης τις κεντήτριες φερβολιτέ Καλλισθένη Λουκά και Σωτηρούλα Τσιουρούτη και τις Πίτσα Χαρμαντά και Μάρω Χατζηστεφάνου που βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης. Ευχαρίστησε επίσης το παιδικό χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας και όλους όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία της έκθεσης. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι «..θα διατηρούμε τις παραδόσεις μας μέχρι που να μπορέσουμε να τις πάρουμε πίσω στη γη μας σε συνθήκες ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας».