Ο Καραβάς τιμά το λεμόνι – 25.1.15

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ


«ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑ, ΕΛΑ ΑΝΘΙΣΕ ΞΑΝΑ…» 


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τρίκκης» στη Λευκωσία, η εκδήλωση-συνεστίαση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» με τίτλο «Ο Καραβάς τιμά το λεμόνι».


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε σύντομους χαιρετισμούς και ομιλίες με λεπτομέρειες και πληροφορίες για την λεμονοκαλλιέργεια και την εμπορία των λεμονιών πριν το 1974. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Κώστας Πατέρας, καθώς επίσης και η διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας κα Ανδρούλλα Γεωργίου, η οποία ανάγνωσε το χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Για το θέμα της λεμονοκαλλιέργειας στον Καραβά μίλησε ο πρώην πρόεδρος του προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Τηλέμαχος Κληρίδης.


Στη συνέχεια, τιμήθηκαν άτομα που είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και εμπορίας των λεμονιών στον Καραβά, όπως υπαλλήλους της ΣΕΛΕΚ και Καραβιώτες εμπόρους λεμονιών. Οι έμποροι λεμονιών που τιμήθηκαν είναι οι Νίκος Σιακόλας, Γιώργος Κανιός και Δημήτρης Ασπρής, καθώς και οι αείμνηστοι Γεώργιος Χατζηγρηγορίου, Ανδρέας Γιάλλουρος, Τάκης Ιορδάνου, Κυριάκος Κληρίδης, Κώστας Κύρκος, Κώστας Λοϊζίδης, Νικόλας Μοτίτης, Χριστόδουλος Νεοφύτου, Ευριπίδης Πελεκάνος και Σταύρος Τσιακκούρης,. Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και τιμήθηκαν όλα τα μέλη του προσωπικού που στελέχωναν τη Συνεργατική Εταιρεία Λεμονοπαραγωγών Επαρχίας Κερύνειας (ΣΕΛΕΚ) πριν το 1974. Δόθηκαν σε όλους τιμητικές πλακέτες καθώς η ΣΕΛΕΚ ήταν ο βασικός φορέας ανάπτυξης της λεμονοκαλλιέργειας και εμπορίας των λεμονιών στην επαρχία Κερύνειας και στον Καραβά. Τιμήθηκαν οι Μιχαλης Πατσάλης Νίκος Ελληνόπουλος, Ματθαίος Κωνσταντίνου, Κωστάκης Λοΐζου, Ανδρέας Ποταμίτης, Νίκος Προεστός, Πόπη Φιλίππου, Κώστας Χατζηζωρζής, Φραγκέσκος Χατζηφραγκέσκου και Ελένη Κοσιάρη Ψωμά. Αντιφώνηση εκ μέρους των τιμώμενων έκανε ο κ. Μιχάλης Πατσάλης.


Στην εκδήλωση τιμήθηκε μετά θάνατον μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Καραβά ο Σωτήρης Κονομής, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», με μια σημαντική προσφορά στις δραστηριότητες του Δήμου και του Σωματείου. Ξεχωριστή και σημαντική υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου Σωτήρη Κονομή στην προβολή της λεμονοκαλλιέργειας στον Καραβά με άρθρα του και άλλες δημοσιεύσεις. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του Μαρίνα.


   

 Από την παιδική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση


Απονομές σε εμπόρους λεμονιών του Καραβά ή εκπροσώπους τους


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά. Επίσης ο κ. Νίκος Τούμπας με καταγωγή από το Τσέρι απάγγειλε ένα δικό του ποίημα με  τίτλο «Στου Καραβά τα χώματα» το αφιέρωσε σ’ όλους τους Καραβιώτες και έδωσε ένα ξεχωριστό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για τα 40 χρόνια προσφυγιάς.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τρεις βουλευτές της επαρχίας Κερύνειας, οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Λαπήθου, οι κοινοτάρχες της κωμόπολης Καραβά και των περιχώρων, ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «Η Λάπηθος», καθώς και πολλοί Καραβιώτες, φίλοι του Καραβά και κάτοικοι των περιχώρων. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους 4 κοινοτάρχες των περιχώρων Καραβά σε ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης για τη σημαντική αποστολή που επιτελούν στη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων κατοίκων των χωριών Παλιόσοφος, Ελιάς, Φτερύχων και Μότιδων καθώς και για τη στήριξη που προσφέρουν στον κοινό αγώνα για επιστροφή στους αξέχαστους τόπους μας, στα χωριά και τις πόλεις μας.


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε με ένα ξεχωριστό, ποιοτικό και συγκινητικό ταυτόχρονα τρόπο από τον Καραβιώτη Σάββα Κοσιάρη.


Της εκδήλωσης προηγήθηκε η καθιερωμένη Παιδική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά με Καραβιώτικη καταγωγή, η οποία περιελάμβανε προβολή διαφανειών με φωτογραφίες και κείμενα για τον Καραβά και άλλες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα επιμελήθηκαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Έλενα Δημοσθένους και Βασιλική Παναγή.


Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την λεμονοκαλλιέργεια στον Καραβά πριν το 1974.


Αθρόα από κάθε άποψη ήταν η προσέλευση των Καραβιωτών στην εκδήλωση δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι Καραβιώτες βρίσκονται κοντά στις δραστηριότητες του Δήμου και του προσφυγικού Σωματείου τους, ενισχύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους φορείς του Καραβά για ανάδειξη ιστορικών πληροφοριών για την κατεχόμενη κωμόπολη του Καραβά, τη μετάδοση πληροφοριών και εφοδίων στη νέα γενιά και την ενδυνάμωση της πίστης και της αισιοδοξίας ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και ότι η πατρίδα μας σύντομα θα απαλλαγεί από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.


   

 Απονομές στα μέλη της ΣΕΛΕΚ


Συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος νεολαίας του Δήμου Καραβά στην εκδήλωση