Νέα έκδοση βιβλίου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών “Μια Ζωή περιπέτεια” του Παντελή Ιωάννου Μιχάλα – 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΑΒΙΩΤΩΝ

 «ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ»

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών ανακοινώνει την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου «Μια ζωή περιπέτεια» Ημερολόγιο – Βιογραφία [1915- 2002], του Παντελή Ιωάννου Μιχάλα.

Το βιβλίο αυτό είναι διήγηση της περιπετειώδους ζωής του συγγραφέα.  Μέσα από τις σελίδες του ο Παντελής Μιχάλας, αφανής  Μικρασιάτης πρόσφυγας, με τον λιτό και απλό τρόπο γραφής του περιγράφει τις περιπέτειες της πολυτάραχης ζωής του. Και γίνεται πραγματικά συναρπαστικό να παρακολουθεί ο αναγνώστης την ζωή του συγγραφέα να ξετυλίγεται με απέριττες περιγραφές, αυθεντικές και ζωντανές διηγήσεις και σκηνές πραγματικά συγκλονιστικές.  Εξιστορήσεις από μια ζωή που  βίωσε τον διωγμό, την προσφυγιά και τον κατατρεγμό, την βιοπάλη, τον πόλεμο και τον τραυματισμό, τα νοσοκομεία, την αναζήτηση άλλης πατρίδας.

Χωρίς να το επιδιώκει ο συγγραφέας, μέσα από τη διήγησή του βιβλίου «Μια ζωή περιπέτεια» αναβλύζουν γεγονότα από την ιστορία του ελληνισμού του προηγούμενου αιώνα. Αναδύεται η Μικρασιατική καταστροφή, τα βάσανα της προσφυγιάς, οι κακουχίες  του διωγμού, και ακόμα, ο πόλεμος του 1940 με τους Ιταλούς, η Βόρεια Ήπειρος, η φυγή στη Μέση Ανατολή, η κατοχή… Η Κύπρος, ο Καραβάς και οι άνθρωποί του τόφερε η μοίρα να έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στην πλοκή της  ιστορίας.

Η διήγηση του Παντελή Μιχάλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η περιγραφή της πολύπαθης ζωής του κάθε Έλληνα κατατρεγμένου των χρόνων εκείνων και όχι μόνο. Κάθε μαρτυρικού Παντελή, που κατάφερε μέσα από τη δική του Οδύσσεια να επιβιώσει, να δημιουργήσει και στο τέλος να επιτύχει αυτό που είχε τάξει σκοπό της ζωής του. Την  οικογενειακή χαρά και  ευτυχία σε μια ελεύθερη πατρίδα.

Η έκδοση αυτή δεν θα γινόταν δυνατή χωρίς τη συμβολή του τέως Δημάρχου Πανίκου Τσέντα. Ο Πανίκος Τσέντας όχι μόνο κατέβαλε τα έξοδα της έκδοσής της, αλλά την πρόσφερε στο Πολιτιστικό ίδρυμα Καραβιωτών  στη μνήμη του θείου του Παντελή και Δέσποινας Μιχάλα και των γονέων του Γιάννη και Κικής Τσέντα.

Όπως και όλες οι άλλες εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, έτσι και η έκδοση αυτή έγινε κατορθωτή με την ανιδιοτελή και  ενθουσιώδη προσφορά και τις άοκνες προσπάθειες της βραβευμένης φιλολόγου-ερευνήτριας και ενεργού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Καλλιόπης Χαρμαντά – Πρωτοπαπά.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ