Μίκης Σιακαλλής – Ο χορευτής των στίβων

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ


Ο χορευτής των στίβων


Το μαύρο μαντάτο έσκασε χθες βράδυ αιφνιδιαστικά και σοκαριστικά: Πέθανε ο Μίκης Σιακαλλής. Ο πρωταθλητής, ο ρέκορντμαν, ο γυμναστής, ο προπονητής, ο δάσκαλος των σπορ και του χορού. Ο Μίκης ήταν, αλλά δεν του φαινόταν, 66 χρόνων. Εύρωστος, δραστήριος, στιβαρός. Μια ζωή στα γήπεδα και στο χορό.


Το αθλητικό του τάλαντο το έδειξε εξ απαλών ονύχων. Μαθητής ακόμη, το 1963, αναδείχθηκε παγκυπριονίκης ανδρών στο ύψος, με τη φανέλα του συλλόγου (Πράξανδρος Κερύνειας) που φέρει το όνομα του Αχαιού ιδρυτή της γενέτειρας του Μίκη, της Λαπήθου. Πανελληνιονίκης στους σχολικούς αγώνες το 1964, ήταν και δύο φορές φιναλίστ στους Πανελλήνιους Ανδρών, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στον οποίον αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα. Στο παλμαρές του περιλαμβάνονται άλλοι δύο τίτλοι παγκυπριονίκη στο ύψος, μετάλλια στο μήκος, το παγκύπριο ρεκόρ στο ύψος (1.97μ. το 1971, παρέμεινε ακατάρριπτο για έξι χρόνια).


 


   

Απόφοιτοι του Ελληνικού Γυμνάσιου Λαπήθου το 1963.Ο Μίκης Σιακαλλής, πρώτη σειρά 3ος από αριστερά


 Απόφοιτοι του Ελληνικού Γυμνασίου Λαπήθου το 1972. ο Μίκης Σιακαλλής πρώτος από δεξιά.


Πολυσύνθετος αθλητής και σπόρτσμαν ο Μίκης, διετέλεσε καλαθοσφαιριστής στην ΠΑΕΚ και πετοσφαιριστής στον ΑΠΟ Λαπήθου. Ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής υπηρέτησε πιστά το σχολείο που τον ανέδειξε, το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Ανέδειξε παγκυπριονίκες μαθητές (και για λογαριασμό του Γ.Σ. Πράξανδρος, στον οποίον ήταν προπονητής), ενώ ήταν παράλληλα κόουτς πετόσφαιρας στον ΑΠΟ Λαπήθου και καλαθόσφαιρας στην ΑΕΚ Καραβά.


Μετά τον ξεριζωμό του, το ’74, από τη λατρεμένη του Λάπηθο, εγκατέλειψε εκών άκων τον αθλητισμό (μόλις στα 28 του) και αφιερώθηκε στην άλλη του μεγάλη αγάπη, τον χορό, δημιουργώντας την περίφημη «Σχολή Σιακαλλή» και, βεβαίως, το διάσημο και διεθνώς χορευτικό συγκρότημα «Οι Αδούλωτοι». Ώσπου χτες, ο χορευτής του πιο γνήσιου και του πιο μάγκικου ζεϊμπέκικου που μπορούσες να δεις, έσβησε αναπάντεχα -προδομένος από ένα ύπουλο ανεύρυσμα αορτής- μακριά από τη γη που τον γέννησε. Πάνω απ’ την οποίαν, όμως, μπορεί πλέον ελεύθερη να πετάξει η ψυχή του. Καλή πτήση, Μίκη.


   

 Ο Μίκης Σιακαλλής


 Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση/αφιέρωμα για τους εκπαιδευτικούς του ΕΓΛ που πραγματοποιήθηκε στις 10.10.11


Άρθρο του Δημοσιογράφου Πέτρου Χατζηχριστοδούλου στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 13 Οκτωβρίου 2012.


Φωτογραφίες από το Αρχείο του Δήμου.