Κυκλοφορία βιβλίου του Καραβιώτη Κυριάκου Νικολάου “The Peripatetic, Chasing the Molecules of Nature”

Η αυτοβιογραφία του διακεκριμένου, παγκόσμια γνωστού επιστήμονα, του Καραβιώτη Κυριάκου Νικολάου, συμπυκνωμένη σε 350 σελίδες, κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο “The Peripatetic, Chasing the Molecules of Nature”.
Ένα βιβλίο που, διαβάζοντας το από την αρχή μέχρι το τέλος, σε κρατά προσηλωμένο, συγκινημένο, περήφανο, με αισθήματα θαυμασμού που καταλήγουν στην ευχή και την προσευχή να καταξιωθεί ο Κυριάκος Νικολάου (γνωστός στις επιστημονικές ομάδες ως KC) με ένα βραβείο Νόμπελ. Το αξίζει!
Ο σεμνός, ταπεινός, έξυπνος και εργατικός Κυριάκος Νικολάου τιμά σήμερα τον Καραβά, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Υφήλιο για τα επιστημονικά του επιτεύγματα.
Η αυτοβιογραφία του ξεκινά από τον Καραβά, την οικογένεια του, τα μαθητικά χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά και μια τάξη στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Εκείνο που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη είναι οι τόσο δυνατές και αξεθώριαστες μνήμες του. Οι λεπτομερείς περιγραφές των διάφορων γεγονότων με τους δασκάλους του, όπου θυμάται τα ονόματα όλων, τους συμμαθητές, τους γείτονες του. Και συνεχίζει με τις εξίσου δυνατές αναμνήσεις από την μετοίκηση του στην Λευκωσία, στο σπίτι του θείου του (αδελφού του πατέρα του) και τη φοίτηση του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στην δευτέρα τάξη. Σχολικές περιγραφές με καθηγητές του, που έμελλαν να σηματοδοτήσουν τα όνειρα του, να στοχοθετήσουν και να θεμελιώσουν τις υψηλές του επιδιώξεις. Ακόμα και οι πρώτες αρνητικές, απογοητευτικές συμπεριφορές καθηγητών μετατράπηκαν σε πείσμα, δύναμη, εργατικότητα. Η δύσκολη ζωή στην Λευκωσία, με πολύ διάβασμα, παράλληλα με την βιοποριστική εργασία του στο ζαχαροπλαστείο του θείου του, δεν ήταν εμπόδιο για τον Κυριάκο να φτάσει εκεί που ήθελε.
Φεύγει από Κύπρο για σπουδές στο Λονδίνο. Παίρνει το πτυχίο του στη Χημεία, B.Sc., το 1969 (Honors degree, First Class) στο Πανεπιστήμιο Bedford College London (τώρα Royal Holloway College London). Παίρνει στη συνέχεια το Διδακτορικό του το 1972 , στο Πανεπιστήμιο University College London.
Γνωρίζει στο Λονδίνο την εκλεκτή της καρδιάς του τη Γεωργία και μεταναστεύουν μαζί στην Αμερική. Εκεί τα άλματα του μεγάλα και εντυπωσιακά. Πρώτιστα να αναφερθεί πως με τη Γεωργία δημιουργούν μια όμορφη οικογένεια με 4 παιδιά. Τη Colette, Alexis, Christopher and Paul.
Εργάζεται ως βοηθός καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας όπου και προάγεται σε πέντε χρόνια σε Καθηγητή, αφού εν τω μεταξύ παίρνει το μεταδιδακτορικό στη Χημεία στα πανεπιστήμια Κολούμπια, Χάρβαρντ και Cambridge. Διορίζεται καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και σθγχρόνως Ιδρυτής και Διευθυντής στο Τμήμα Χημείας του Scripps Research Institute.
Οι διορισμοί του σε θέσεις ψηλές, τιμητικές και εκλεκτές υπήρξαν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, όπου μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές του, έφεραν στο φως επιστημονικές ανακαλύψεις και έδωσαν ελπίδα, ζωή, σε ανθρώπους. Μια τέτοια ανακάλυψη είναι η χημική σύνθεση του Taxol, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ολόκληρο τον κόσμο. Έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια ανά την υφήλιο.
Η πολύ-πολύ σύντομη αναφορά μου στο βιβλίο του Κυριακού Νικολάου καταλήγει με το συγκινητικό του επίλογο που υπογραμμίζει:
«Δεν μπορούσε η αυτοβιογραφία μου να τελειώσει χωρίς την αναφορά μου στο βιβλίο του Καραβά. Που με τις φωτογραφίες, τα κείμενα και τις περιγραφές του με ταξιδεύει στον παράδεισο μας τον Καραβά, όπου γεννήθηκα και έζησα τα όμορφα παιδικά μου χρόνια. Οι σελίδες αυτές φέρνουν δάκρυα στα μάτια μου που τρέχουν στις χειρόγραφες σελίδες του βιβλίου μου, και που θα συνεχίσουν να πέφτουν όταν τις ξαναεπισκεφθώ στο μέλλον».
Το βιβλίο του Κυριάκου γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, μπορείτε να το προμηθευτείτε από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο AMAZON.
Είναι το βιβλίο που θα πρέπει να κοσμεί κάθε ελληνική και κυπριακή βιβλιοθήκη. Είναι το βιβλίο που κάνει περήφανο τον κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον εμάς τους Κύπριους συντοπίτες του.
Διαβάστε το για να μπορέσετε να κατανοήσετε το μεγαλείο της ζωής του.