Κηδεία Βασιλικής Σπαθιά – 29.11.12

Επικήδειος Βασιλικής Σπαθιά

Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα – 29.11.12

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι μια αξιαγάπητη, ενάρετη Καραβιώτισσα, τη Βασιλική Σπαθιά.

Η αγαπητή μας Βασιλική γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924 και ήταν το μοναχοπαίδι της Αναστασίας και του Ιάκωβου το γένος Καριολή και Χατζήγιακουμή από τον Καραβά.

Έζησε και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πάμπολλες φυσικές ομορφιές και μέσα από τις αρχές της οικογένειας διαμόρφωσε ένα χαρακτήρα με ξεχωριστές αρετές και προτερήματα.

Όλα τα στάδια της ζωής της ήταν γεμάτα από βιώματα άμεσα συνδεδεμένα με τις συνήθειες των κατοίκων, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις δυσκολίες αλλά και τη διάθεση για πρόοδο και ευημερία.

Παντρεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1943 τον Κώστα Σπαθιά το γένος Αλετράρη από τον Καραβά με τον οποίο απέκτησαν 6 παιδιά, τον Ανδρέα, τον Ιάκωβο, τη Μάρω, την Αναστασία, τον Κλεάνθη και την Ηρώ.

Μια ευτυχισμένη οικογένεια με όνειρα για τα ζωή με πολύ καλές προοπτικές για ευόδωση ευγενικών στόχων και επιδιώξεων.

Η εισβολή του 1974 εξανέμισε όλα τα όμορφα όνειρα και όλοι οι πρόσφυγες μαζί και η οικογένεια της αξέχαστης μας Βασιλικής βρεθήκαμε στις τέσσερεις γωνιές του ανέμου να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας σε ένα περιβάλλον χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό και στερεές βάσεις.

Τρία από τα παιδιά της οικογένειας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να αναζητήσουν νέα δεδομένα δημιουργίας, ο Ιάκωβος και η Ηρώ στην Αμερική και η Μάρω στην Αυστραλία.

Μαζί με τον πόνο της προσφυγιάς, μεγαλύτερη η θλίψη του αποχαιρετισμού μελών της οικογένειας. Σε όλα αυτά τα δύσκολα δεδομένα η αγαπητή μας Βασιλική έβρισκε πάντοτε τις ψυχικές δυνάμεις να συνεχίζει και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Με πίστη στο Θεό, με ενάρετο προσανατολισμό με γαλήνια προσέγγιση πάντοτε έδινε ελπίδα και χαμόγελο σε ένα περιβάλλον που χρειαζόταν αυτά τα πολύτιμα εφόδια.

Τη θυμόμαστε σε όλες τις συγκεντρώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας να δίνει συμβουλές σε εμάς τους νεώτερους, να μας επαινεί για το έργο μας, να μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε χωρίς ταλαντεύσεις την αποστολή μας.

Η σύνδεση της με την πατρική γη και τις παραδόσεις μας διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσφυγιά. Η ενασχόληση της με το παραδοσιακό κέντημα του Καραβά τον «φερβολιτέ» ήταν μια ασχολία που ξεκούραζε το μυαλό και έφερνε στη σκέψη εικόνες της πατρικής γης που έδιναν φως και χρώμα στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.

Χάνει το σύζυγό της ακριβώς πριν 16 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου 1996 όμως έχει δυνάμεις να συνεχίσει με αισιοδοξία και πίστη όλα τα στάδια της ζωής και να ελπίζει για καλύτερες μέρες.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος σκληρός και άκαρδος, παίρνει μαζί του μια αξιαγάπητη και εκλεκτή συνδημότισσα μας η οποία φώτιζε για πολλά χρόνια την κοινωνία του Καραβά με το γαλήνιο βλέμμα της, την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, τη σεμνότητα και μια ευγενική προσέγγιση ξεχωριστή. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα εγγόνια της και αυτή την περηφάνια την αναδείκνυε με πολύ διακριτικό τρόπο μέσα από τα σοφά λόγια και τις πράξεις της.

Πάντοτε κοντά στο συνάνθρωπο κέρδιζε τη μεγάλη εκτίμηση και αγάπη όλων όσων τη γνώριζαν.

Σε μια σημαδιακή μέρα ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Αντρέα στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία άμεσα συνδεδεμένη με τους βασικούς σταθμούς της ζωής της αξέχαστης μας Βασιλικής, την αποχαιρετούμε με την ελπίδα, σε μια άλλη ημερομηνία, ποιος ξέρει ίσως και στις 29 Νοεμβρίου, ενός χρόνου που θα έρθει σύντομα να γευτούμε τη μεγάλη χαρά της επιστροφής στην αγαπημένη μας κωμόπολη. Μια ευχή και ένας πόθος τον οποίο κρατούσε για αρκετά χρόνια φυλαγμένο σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς της η αξέχαστή μας Βασιλική. Και θα είναι η χαρά αυτή το καλύτερο μνημόσυνο που θα καταφέρουμε να προσφέρουμε σε όσους μας φεύγουν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τους λοιπούς συγγενείς εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή μας για τις εισφορές που γίνονται στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη της. Μια ενέργεια που συνδέεται και αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που αναδείκνυε μέσα από τις ενέργειές της η αξέχαστή μας Βασιλική για το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά