Κηδεία Τάκη Τσιουρούτη – 21.12.17

Κηδεία Τάκη Τσιουρούτη

Εκκλησία Αγίας Παρασκευής, Εργάτες

21 Δεκεμβρίου 2017

Ακόμα ένας συνοδοιπόρος του Καραβά εγκαταλείπει τα εγκόσμια και ο προβληματισμός γίνεται μεγαλύτερος.

Με αισθήματα συντριβής και απέραντο πόνο ψυχής και θλίψης, αλλά και βαρύ το χρέος που μας φέρνει εδώ αυτήν την ώρα, στον ιερό τούτο χώρο του Ναού Αγίας Παρασκευής, συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς Καραβιώτες, δια να αποτίσουμε τον ελάχιστον φόρο τιμής και να αποχαιρετίσουμε στο μεγάλο και μακρινό ταξίδι ένα άνθρωπο χαρισματικό, τίμιο, ενάρετο, φιλότεχνο, φιλήσυχο και πολύ αγαπητό σε όλους μας, τον Τάκη Τσιουρούτη από την ηρωική Πάνω Γειτονιά του Καραβά.

Ο αγαπητός μας Τάκης γεννήθηκε στον θαλασσοφίλητο Καραβά στις 21 Φεβρουαρίου του 1947. Σε ένα επίγειο παράδεισο, σε ένα μαγευτικό τοπίο, που σε κάνει πολλές φορές να διερωτηθείς αν ζεις στην πραγματικότητα ή στο όνειρο. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη γραφική Πάνο Γειτονιά του Καραβά, όπου σε τέτοιο μεθυστικό χαρμάνι σμίγουν οι μυρωδιές από το θυμάρι του Πενταδακτύλου, τους λεμονανθούς και την αύρα του λίβα και του Ζεφύρου.

Γονείς του ο Στυλλής Τσιουρούτης και η Αντριανή Ζηγκούρη. Κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά το 1965 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στις παρυφές του Πενταδακτύλου ως καταδρομέας.

Τον Δεκέμβρη του 1968 παντρεύεται τη Σωτηρούλλα Τσιουρούτη, το γένος Σιακόλα.

Ήταν τότε αγαπημένε μου γείτονα Τάκη, που με την εργατικότητα σου δημιουργούσες μαζί με τους άλλους Καραβιώτες το μέλλον σας. Ήταν τότε που μεγάλωνες με αφοσίωση μια όμορφη οικογένεια, έχοντας δίπλα σου μια πιστή και αφοσιωμένη σύζυγο. Αποκτήσατε τρία υπέροχα παιδιά, τον Γιαννάκη, τον Βασίλη και τη Στέλλα.

Ήταν τότε που ζωντάνευσες τον ακούραστο εργάτη, τον πραγματικό και πολύτιμο φίλο, τον άνθρωπο που αντιμετώπιζε άφοβα και παλληκαρήσια τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής. Τον άνθρωπο τον καλόκαρδο και πρόσχαρο. Μου είναι αδύνατο να ξεχάσω τα ωραία σου αστεία και τα χαμόγελα σου αγαπητέ μου Τάκη.

Ο θάνατος του αγαπημένου σου αδελφού Παύλου σε κατέρρευσε. Από έκτοτε άρχισαν τα σοβαρά σου προβλήματα υγείας.

Δεν θα το ξεχάσω ποτέ όταν στην κηδεία του αγαπημένου μας Παύλου μου είπες ότι ο επόμενος θα είσαι εσύ.

Αγαπημένε μας Τάκη,

Η ζωή σου έδωσε όμως τη χαρά και την ευτυχία να σεις μαζί με τη σύζυγό σου τα τρία σου παιδιά να προκόβουν. Χάρηκες τα παιδιά, τα δέκα εγγόνια και το ένα δισέγγονό σου και φεύγεις με την ικανοποίηση ότι έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου και πως αυτοί με την σειρά τους στάθηκαν κοντά σου, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, με τρόπο αντάξιο της ανατροφής που τους έδωσες.

Μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά μας σε αποχαιρετούμε και μας αποχαιρετάς με το πικρό παράπονο του κάθε ξεριζωμένου Καραβιώτη, ότι σου στέρησαν την στερνή αναπνοή της μυρωδιάς της καταπράσινης ανθισμένης λεμονιάς, πως ο Θεός δεν σε αξίωσε να επιστρέψεις στη γη των προγόνων σου.

Αγαπημένε μας Τάκη φεύγεις τώρα για τον παράδεισο. Θα συναντήσεις όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τους γονείς σου, τον αδελφό σου Παύλο και όλους τους Καραβιώτες φίλους σου.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Τάκη και ας είναι ελαφρύ το χώμα τις προσφυγιάς που θα σε σκεπάζει.

Αιωνία σου η μνήμη.

Νίκος Παπαπέτρου
Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά