Κηδεία Σούλας Καραϊσκάκη Σπαθιά – 6.5.17

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΣΟΥΛΑΣ ΛΟΥΗ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ (ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΘΙΑ)

ΛΑΡΝΑΚΑ 6 ΜΑΙΟΥ , 2017

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα τη συγχωριανή μας Αναστασία Λούη Καραϊσκάκη τη Σούλα, το γένος Κώστα Σπαθιά.

Και ο Καραβάς σήμερα γίνεται φτωχότερος, μικρότερος, γιατί άλλη μια γνήσια Καραβιώτισσα φεύγει με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής στη γη του. Ολος ο Καραβάς πενθεί τον χαμό της καλόκαρδης Σούλας.

Η Σούλα, που είχε το όνομα της γιαγιάς της, γεννήθηκε στον Καραβά το 1947. Πατέρας της, ο γνωστός κρεοπώλης του Καραβά, ο πάντα γελαστός κι αυθόρμητος, Κώστας Σπαθιάς, και μητέρα της, η συμπαθέστατη Βασιλική, το γένος Ιακώβου. Ήταν το δεύτερο στη σειρά από τα έξι παιδιά που απέκτησαν ο Κώστας και η Βασιλική.

Τα αδέλφια της ήσαν ο Ανδρέας που ζει στη Λάρνακα, η Μάρω που ζει στην Μελβούρνη – είναι η Πρόεδρος του Σωματείου μας στην Αυστραλία από τον καιρό που ιδρύθηκε- ο Ιάκωβος που ζει στην Αμερική, ο Cley που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και η Ηρώ που ζει στην Αμερική. Είναι όλες και όλοι εδώ. Θα ήθελα να τους καλωσόριζα υπό άλλες συνθήκες, αλλά ή ζωή μας επιβάλλει τους δικούς της όρους και κανόνες.

Η αγαπητή μας Σούλα έζησε τα παιδικά και τα νεανικά της χρόνια στον όμορφο τόπο μας. Πήγε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και ύστερα φοίτησε στο Γυμνάσιο Λαπήθου για λίγα μόνο χρόνια: Η οικογένεια την ήθελε κοντά της, μια και ήταν η μεγάλη κόρη. Το 1972 παντρεύτηκε τον Λούη Καραΐσκου και έμειναν από τότε στη Λάρνακα, λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του συζύγου της, παρόλο ότι είχε το δικό της σπίτι στον Καραβά. Όμως, η Σούλα και ο Λούης κάθε Σαββατοκύριακο και γιορτή ήσαν στο σπίτι τους στον Καραβά. Δεν μπορούσαν να αποχωριστούν την μαγεία του Καραβά, ούτε να μείνουν για πολύ μακριά από τους γονείς και τα αδέλφια της Σούλας.

Μαζί απέκτησαν τον Κυριάκο και το Κωνσταντίνο. Είχαν όμως και την Ευτυχία, την κόρη τους, που ο Λούης απέκτησε από τον πρώτο του γάμο και η Σούλλα την αγαπούσε ιδιαίτερα. ΄Εχουν τέσσερα εγγονάκια. Το Σωτήρη και τη Λουΐζα (από την Ευτυχία και το Μιχάλη) και τον ΄Αγγελο και την Αναστασία (από τον Κυριάκο που ζει στην Αμερική). Ο Κωνσταντίνος είναι ακόμη ελεύθερος.

Στη Λάρνακα ο Λούης και η Σούλα είχαν το δικό τους Εστιατόριο και άλλες επιχειρήσεις. ΄Ηταν μια δεμένη, αγαπημένη, οικογένεια. Απρόσκλητα όμως, η επάρατη νόσος εδώ και πέντε χρόνια κτύπησε την πόρτα τους. Και από τότε η Σούλα, με δύναμη και βαθιά πίστη, πάλεψε ενάντια της. Η μάχη έληξε με τη Σούλα μας να εγκαταλείπει τα εγκόσμια.

Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά του Κώστα και της Βασιλικής που τους λάτρευε. Ελεύθερη πια θα μπορεί να πηγαίνει στον Καραβά που τόσο αγαπούσε. Να ανεβαίνει τα σκαλιά της γειτονιάς της, να μπαίνει στο πατρικό της, να σεργιανίζει στην γειτονιά της και ολόκληρο τον Καραβά από άκρη σε άκρη. Είναι ελεύθερη να αναπνέει τις μεθυστικές μυρωδιές της ολάνθιστης φύσης του τόπου μας.

Και εμείς παρακαλούμε, από εκεί που βρίσκεται να προσεύχεται κι’ αυτή να ελευθερωθεί ο τόπος μας, να ελευθερωθούν έτσι και οι ψυχές όλων μας, ζωντανών και πεθαμένων.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Αποχαιρετώ τη Σούλα με λίγα λουλούδια και την ευχή να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Αιωνία ας είναι η μνήμη της.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος