Κηδεία Ρίτας Καραβία Κυριακίδου

Επικήδειος Ρίτας Καραβία Κυριακίδου

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκωσία,

24 Μαρτίου 2015

Πέρασαν ακριβώς 2 χρόνια όταν στις 26 Μαρτίου 2013 αποχαιρετίσαμε σε αυτή την εκκλησία τον αείμνηστο εκπαιδευτικό και πολύτιμο συνεργάτη του Δήμου και του Σωματείου μας Γεώργιο Κυριακίδη, τον αγαπητό σύζυγο της Ριτας Καραβία.

Σήμερα με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι ακόμα μια εκλεκτή συνδημότισσά μας την αγαπημένη μας Ρίτα, η οποία έφυγε από τη ζωή με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στην αξέχαστη κωμόπολή μας.

41 σχεδόν χρόνια πικρής προσφυγιάς. Σε μια διαδρομή στο πέρασμα του χρόνου που ο καθένας από εμάς είχε τη δική του σφραγίδα δημιουργίας και προσφοράς στο στίβο της ζωής.

Για την αείμνηστη μας Ρίτα Καραβία σεμνή και ταπεινή θα είναι η αναφορά μου. Θα μοιραστώ μαζί σας λίγα μόνο από τα χαρίσματα και τις αρετές του χαρακτήρα της.

Γεννήθηκε το 1931 στον Καραβά. Γονείς της ο Γιάννης Καραβίας και η Ελένη Γέρου. Το 1951 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Κυριακίδη από το Μπελαπάις με τον οποίο δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια και απέκτησε τρία παιδιά, τη Μερόπη, τη Μαρία και την Ελένη. Αφοσιωμένη σύζυγος, μητέρα, πάντοτε κοινωνική και ανοιχτόκαρδη.

Δραστήρια στα κοινά του Καραβά, υπήρξε μέλος για σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο της γυναικείας οργάνωσης ΟΧΕΝ Καραβά πριν το 1974 και μέλος του Συνδέσμου Γονέων του Ελληνικού Γυμνασίου Λαπήθου.

Υπήρξε μια χαρισματική φυσιογνωμία στην κοινωνία του Καραβά που με την ξεχωριστή της προσέγγιση και τις κοινωνικές της αναζητήσεις κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των δημοτών μας.

Στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς υπήρξε συμπαραστάτης στο σύζυγό της και στην οικογένειά της. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το ενδιαφέρον της για τους συγχωριανούς και φίλους ήταν πηγαίο και έντονο και με διάφορους τρόπους εξέφραζε αυτή τη στήριξή της προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Καταναλωτών, μια έπαλξη με ποικιλόμορφη δράση και προσφορά.

Η αγάπη της για τις λαϊκές τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου μας εκφραζόταν με διαφόρους τρόπους. Μια αγάπη που ξεκίνησε από τα όμορφα χρόνια στον Καραβά. Σε πολλές περιπτώσεις η προσφορά της ήταν σημαντική στην ανάδειξη και προβολή του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεών μας.

Στα χρόνια της προσφυγιάς ασχολήθηκε με τη σχεδίαση και ζωγραφική σε ύφασμα αναδεικνύοντας μια διαφορετική αποτύπωση καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στις εκδηλώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας πάντα η αξέχαστη μας Ρίτα είχε να πει ένα καλό λόγο για τις προσπάθειες μας και έδινε συμβουλές για να εμπλουτιστεί η αποστολή μας με διάφορες άλλες δραστηριότητες με επίκεντρο τους ανθρώπους και την προσφορά των Καραβιωτών.

Όσες φορές την επισκέφτηκα στο σπίτι της, έβλεπα στο πρόσωπό της μια ξεχωριστή χαρά και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, με τις κουβέντες και συζητήσεις μας να περιστρέφονται γύρω από ιστορίες και αναμνήσεις από τον Καραβά.

Αξιολάτρευτή και αγαπημένη μας Ρίτα, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση ότι τη δική σου διαδρομή στο στίβο της ζωής θα τη συνεχίσουμε μέχρι το τέλος.

Σε αυτή τη διαδρομή θα αντλούμε δύναμη από τις αρχές και τις αξίες που μας έδωσες με τα έργα, την προσφορά και τις συμβουλές σου.

Εκφράζω την ικανοποίηση εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές στη μνήμη της για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών μια αξιέπαινη ενέργεια που συνδέεται άμεσα με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα στήριξης της αξέχαστής μας Ρίτας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά