Κηδεία Πόλυς Πασχαλίδου – 17.6.17

Επικήδειος Πόλυς Πασχαλίδου
Κωνσταντίνου και Ελένης
17 Ιουνίου, 2017

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα μια ξεχωριστή δέσποινα του Καραβά.

Αποχαιρετούμε στο μεγάλο ταξίδι την Πόλυ Πασχαλίδου,

μια Κυρία, η οποία κόσμησε κυριολεκτικά τον Δήμο μας.

Στο άκουσμα του θανάτου της, πρόβαλε η γαλήνια και ευγενική της μορφή.

Και ο Καραβάς μας έγινε φτωχότερος, ο Δήμος μικρότερος, το κενό της μεγάλο.

Η Πόλυ Πασχαλίδου γεννήθηκε στον Καραβά το 1935.

Γονείς της ήσαν ο Νίκος Διγενής και η Χαριτίνη Τσιάκκα,

η ιστορική δασκάλα του Δήμου μας.

Μοναδική αδελφή της η Ντίνα, η αγαπημένη της Πόλυς.

Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και συνέχισε τη μόρφωσή της στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αριστούχα μαθήτρια, διακρίθηκε κατά τη φοίτησή της και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Μετά την αποφοίτησή της πήγε στην Ελλάδα, όπου άρχισε σπουδές στη Ελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, αλλά, όταν τέλειωσε το πρώτο έτος των σπουδών της, γνώρισε τον Πασχάλη Πασχαλίδη, τότε απόφοιτο του London School of Economics, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1955. Ο Πασχάλης ήταν τότε ο Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με θάρρος στάθηκε δίπλα από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και ιδεολόγο σύζυγό της μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες του απελευθερωτικού αγώνα. Στη ζωή της παρέμεινε πάντα ευγενική και ανθρώπινη, αγνοώντας αξιώματα και υπερβολές.

Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, την Κατερίνα και τη Νίκη. Και ενώ η μόνιμη κατοικία της οικογένειας ήταν πλέον η Λευκωσία, η Πόλυ δεν ξεχνούσε τον Καραβά. Οι επισκέψεις της οικογένειας ήταν συχνές και πυκνές.

Τα χρόνια κυλούσαν δημιουργικά ως την αποφράδα ημέρα του πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων. Και στους δύσκολους καιρούς που ακολούθησαν, η Πόλυ στήριξε αθόρυβα πολλούς συνανθρώπους και συγγενείς από τον Καραβά και το Πραστειό της Αμμοχώστου, από όπου καταγόταν ο σύζυγός της.

Υπήρξε μια λαμπερή προσωπικότητα. Πατριώτισσα, λάτρης της Κύπρου αλλά ιδιαίτερα, λάτρης της ιδιαίτερης της πατρίδας, του Καραβά, και ότι σχετίζεται με αυτόν.

Πολλές φορές επεδίωκε να μας συναντήσει και να μας εκφράσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις της, για την πορεία του Δήμου και του Σωματείου μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Κατερίνα και τον Ηλία, τη Νίκη και τον Μενέλαο, τα παιδιά τους και σε όλη την οικογένεια.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών στη μνήμη της. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας για τον Δήμο και αντικατοπτρίζει την αγάπη της Πόλυς για τα γράμματα και τον Πολιτισμό, ιδιαίτερα δε τη γενέτειρά της τον Καραβά. Όλες οι εισφορές θα χρησιμοποιηθούν από το Πολιτιστικό Ίδρυμα σε συνεννόηση με την οικογένεια για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που θα αφορά την κατεχόμενη γη μας και θα σταλεί σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου.

Σεβαστή μας Πόλυ,

Σε αποχαιρετούμε για το μεγάλο ταξίδι που πηγαίνεις. Φεύγεις με ανεκπλήρωτο το όνειρο να δεις την Κύπρο ελεύθερη και να μπορείς όπως παλιά να επισκέπτεσαι το σπίτι σου στον ελεύθερο Καραβά, εκεί που γεννήθηκες, που χάρηκες τα νεανικά σου χρόνια.

Καλό σου ταξίδι. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έρθει σύντομα η μέρα που θα μπορέσουμε να φέρουμε κυκλάμινα από τη Λάμπουσα και λεμονανθούς από τον Καραβά στον τάφο που θα σε φιλοξενεί.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αιωνία σου η Μνήμη.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά