Κηδεία Ουρανίας Φιλίππου – 30.8.13

Επικήδειος Ουρανίας Φιλίππου

30 Αυγούστου 2013 – εκκλησία Αγίου Νικολάου, Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας εκλεκτής Καραβιώτισσας, της Ουρανίας Σάββα Φιλίππου. Η αγαπημένη μας Ουρανία μεγάλωσε και έζησε 46 χρόνια χαράς στον αξέχαστο Καραβά μας. Εκεί είδε το πρώτο φως του ήλιου, εκεί πήρε τα πρώτα γράμματα, εκεί πήρε τα εφόδια για το στίβο της ζωής από τους γονείς της, εκεί παντρεύτηκε, εκεί μεγάλωσε τα έξι παιδιά της.

Υπομονετική με γαλήνια προσέγγιση, με εργατικότητα, πίστη στο Θεό, διατηρούσε πάντοτε μια θετική διάθεση να δημιουργεί και να προσφέρει. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Καραβά, οι λεμονιές, τα τρεχούμενα νερά, η καλοσύνη και η ευγένεια των κατοίκων έδιναν όλα μαζί ένα ιδανικό περιβάλλον να χαίρεται όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Δυστυχώς η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα. Βρεθήκαμε κυνηγημένοι να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Η οικογένεια της αγαπητής μας Ουρανίας πέρασε από πολλά στάδια δοκιμασίας. Πάντοτε η έγνοια της για την αποκατάσταση των παιδιών της και δεν ήταν εύκολες πάντοτε οι αποφάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η αγαπητή μας Ουρανία διέμενε στον προσφυγικό συνοικισμό Λινόπετρας. Πάντοτε η σκέψη της τριγυρνούσε στις όμορφες εικόνες από τη ζωή του Καραβά μας. Ένιωθε όμως και μια βαθιά θλίψη για αυτή τη δοκιμασία του ξεριζωμού που συνεχίζεται για 39 χρόνια. Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για ελεύθερη επιστροφή στον Καραβά μας.

Τα κεντήματα που έφτιαξε η ίδια και τα δώρισε με πολλή αγάπη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών θα μας θυμίζουν αυτό το χρέος της προβολής των παραδόσεών μας και ό,τι σχετίζεται με την ιστορία μας. Δεσμευόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας που μας φεύγουν στην προσφυγιά ότι θα έχουμε καλά φυλαγμένες σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας όλες τις συμβουλές και όλα εκείνα που μας μετέφεραν με πολλή περηφάνια μέσα από τις αφηγήσεις, θα είναι όλα ακριβές ψηφίδες ζωής που θα μας εμπνέουν και θα μας καθοδηγούν στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Στα παιδιά, στα εγγόνια, στους συγγενείς μεταφέρω εκ μέρους του Δήμου Καραβά τα θερμά μου συλλυπητήρια και είμαι σίγουρος ότι εκεί που βρίσκεται σε σκηνές αγγέλων, θα μεσιτεύει και θα προσεύχεται για να έχουμε δυνάμεις και πίστη να ξεπερνούμε τα οποιαδήποτε προβλήματα της ζωής.

Αιωνία της η μνήμη!

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος