Κηδεία Νεόφυτου Νεοφύτου – 7.10.14

Επικήδειος Νεόφυτου Νεοφύτου

Εκκλησία Αγίων Πάντων, Μακεδονίτισσα

7 Οκτωβρίου 2014

Στο στίβο της ζωής είναι κάποιες στιγμές που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα και το μεγάλο πόνο όταν αναπάντεχα βρισκόμαστε απέναντι από μεγάλες ανατροπές που συγκλονίζουν και σε καθηλώνουν. Δυστυχώς δεν ήταν ψέμα η τραγική είδηση που σαν μια φουρτουνιασμένη τραμουντάνα με μεγάλα κύματα πλημύρισε του νου τα παρακλάδια.

Ο αξιαγάπητος φίλος, ο εκλεκτός συνδημότης μας Νεόφυτος Νεοφύτου έφυγε από τη ζωή. Μια διαδρομή 63 χρόνων με πολύτιμες ψηφίδες δημιουργίας και εξαίρετης προσφοράς. Μια διαδρομή γεμάτη διακρίσεις, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην κοινωνική δράση.

Γεννήθηκε το 1951 στην λεμονανθούσα κωμόπολη του Καραβά. Γονείς του ο Χριστόδουλος Νεοφύτου και η Παναγιώτα Κουτσοκούμνη. Από το οικογενειακό περιβάλλον κέρδισε αρχές και αξίες, κέρδισε το φιλότιμο, τη θέληση και τη θετική διάθεση να γίνει ένα καταξιωμένο μέλος της κοινωνίας μας. Και τα κατάφερε! Κάθε σταθμός της ζωής του και μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας, ένα νέο σκαλοπάτι επιτυχίας.

Σε όλα τα μαθητικά χρόνια, πρώτος μεταξύ των αρίστων, από το Δημοτικό σχολείο Καραβά μέχρι το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Αθλητής στίβου με εξαίρετες διακρίσεις και περγαμηνές. Και ήταν πραγματικά μεγάλη η περηφάνια και η συγκίνηση όταν μικροί στις γειτονιές του Καραβά, το 1972, ακούγαμε από το ραδιόφωνο «Ο αθλητής του Γ.Σ. Πράξανδρος από τον Καραβά, Νεόφυτος Νεοφύτου, πρώτος παγκύπρια σε αγώνες στίβου στα 800 μέτρα!»

Στο αθλητικό σωματείο της ΑΕΚ Καραβά, η συμμετοχή του στην ποδοσφαιρική ομάδα ήταν πειθαρχημένη και υποδειγματική, πάντα με ένα εξαίρετο αθλητικό πνεύμα συνεργασίας με τους συμπαίκτες και απόλυτο σεβασμό στους αντιπάλους του.

Στην Εθνική Φρουρά, αξιωματικός στην 190ΜΠΒ, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου, εξύψωνε με κάθε ευκαιρία το Εθνικό φρόνημα και αναδείκνυε τα πλούσια χαρίσματα και τις αρετές του χαρακτήρα του.

Φοιτά στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξαίρετες επιδόσεις και στη συνέχεια ειδικεύεται στην παθολογία/καρδιολογία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στην Αγγλία.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης απέκτησε με τη λατρευτή του σύζυγο Γεωργία τρία παιδιά, το Γιάννη, τον Παναγιώτη και το Χρίστο.

Η προσφορά του στο λειτούργημα του γιατρού στο τμήμα πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υποδειγματική γεμάτη αγάπη, στοργή και εκτίμηση για όλους.

Πάντα με χαμόγελο και με ένα γαλήνιο βλέμμα που σου έδινε μια αισιόδοξη προοπτική και δύναμη για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής.

Υποδειγματική από κάθε άποψη η σύνδεση και η αγάπη του για όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Ήξερε να μοιράζεται μαζί τους όλες τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Πρόσφατες στιγμές χαράς ήταν το πρώτο του εγγόνι που φέρει το όνομά του, το πρώτο παιδί του γιου του Παναγιώτη και της νύφης του Ευρυδίκης. Και πολλές άλλες χαρές ήταν στον ορίζοντα να ακολουθήσουν.

Δυστυχώς όμως η ζωή επεφύλασσε μια άλλη μεγάλη ανατροπή που μας πάγωσε και μας άφησε όλους άφωνους. Μπορεί να βρίσκουμε λέξεις παρηγοριάς σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όμως η καρδιά μας είναι εντελώς άδεια. Έφυγες αξέχαστέ μας Νεόφυτε και άφησες πίσω σου ένα μεγάλο κενό. Αφήνεις όμως και μια μεγάλη περηφάνια για το καλό όνομα που δημιούργησες μέσα από τη δική σου διαδρομή και την προσφορά σου προς το συνάνθρωπο.

Η λατρεμένη σου σύζυγος Γεωργία, τα παιδιά σου Γιάννης, Παναγιώτης , Χρίστος, η νύφη σου Ευρυδίκη, η αξιοσέβαστη μητέρα σου Παναγιώτα, τα αδέλφια σου Μάρω, Σοφοκλής, Έλλη, Ανδρέας, Γιάννης, Κούλα και Ορθόδοξος, τα πεθερικά σου Χρίστος και Γιανούλα, οι οικογένειες τους, οι λοιποί συγγενείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σε αποχαιρετούμε με το δακρύβρεχτο μαντίλι της αγάπης και της εκτίμησης μας να σε συντροφεύει στο αιώνιο σου ταξίδι.

Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή σου και να δίνει παρηγοριά σε όλους που σε αγάπησαν και έχουν εκτιμήσει τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου και την προσφορά σου.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά αποχαιρετούμε ένα ακόμη άξιο τέκνο της κωμόπολής μας, μια προσωπικότητα με φωτεινή ακτινοβολία και πλούσιο έργο.

Σου χρωστάμε ένα στεφάνι με λεμονανθούς από το περιβόλι σου στον Καραβά και αυτό υποσχόμαστε να σου το φέρουμε μόλις το φως της ελευθερίας του τόπου μας απλώσει τις αχτίδες του στον καταπράσινο κάμπο της αξέχαστης μας κωμόπολης

Αιωνία σου η μνήμη.
Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά