Κηδεία Ματθαίου Σιακόλα – 22.8.15

Επικήδειος Ματθαίος Σιακόλας
Εκκλησία Αγίου Νικολάου Έγκωμης-Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Είναι με βαθειά θλίψη που αποχαιρετούμε ένα εκλεκτό τέκνο της κωμόπολης Καραβά, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που άφησε ένα εξαίρετο και δημιουργικό έργο στην κωμόπολη μας και στη κοινωνια, τον Ματθαίο Σιακόλα.

Ο Ματθαίος Σιακόλας γεννήθηκε στον Καραβά το 1922. Γονείς του ο Κυπρής Σιακόλας και η Ελενη Χατζησταυρινου Πιντομενου.Ηταν ο 4 ος στη σειρα από τα 8 παιδια της οικογενειας.Αδέλφια του η Αναστασια, Κατινα ,Μαριτσα, Αντρεας, Νικος, Αθηνουλλα και Χρυσουλλα.

Από τα παιδικά του χρόνια ξεχώριζε για την επιμέλεια του, για τους ευγενείς στόχους και τη θέληση να προχωρήσει με επιτυχία σε όλα τα στάδια της ζωής. Άριστος μαθητής με κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και με θετική διάθεση να προσφέρει ενεργά στα κοινά. Οι επαγγελματικές του γνώσεις στον τομέα της αρχιτεκτονικής και τον οικοδομών τον βοήθησαν να αναδείξει το φιλοπρόοδο χαρακτήρα του αλλά και την θετική του προσέγγιση για ένα ποιοτικό και ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Οι επαγγελματικές του αναζητήσεις είχαν ένα πλατύ ορίζοντα ασχολιών και πάντοτε τα κατάφερνε να διαπρέπει και σε αρκετές περιπτώσεις η προσφορά του να έχει μια πλατειά απήχηση εκτίμησης και αναγνώρισης στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Στο κοινωνικό τομέα στις τάξεις της αριστεράς με την ευφράδεια που τον διέκρινε και την πολύ καλή χρήση της Ελληνικής γλώσσας έδωσε το δικό του στίγμα προσφοράς σε πάρα πολλούς τομείς.

Στα πολιτιστικά δρώμενα της κωμόπολης μας επίσης η προσφορά του υπήρξε  ανεκτίμητη. Δραστήριο μέλος του αθλητικού σωματίου Άρης και άλλων κοινωνικών φορέων του Καραβά. Ήταν ο εμπνευστής της διοργάνωσης του διαγωνισμού ‘’ο χορός του λεμονιού’’, μια πρωτοποριακή πολιτιστική πρωτοβουλία που ξεκίνησε με δική του ενθάρρυνση το 1950 στον Καραβά και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Αγαπούσε με πάθος τον Καραβά και τους ανθρώπους του. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, ευτύχησε να δει μαζί με την σύζυγο του Λούλλα Πελεκάνου από την Λάπηθο, αποκατεστημένα τα τρία παιδία του, Κύπρο Νίκο και Αθηνά.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του τους συγγενείς και τους φίλους διατηρούσε μια ξεχωριστή επικοινωνία και όλοι είχαν να πουν τα καλυτέρα λόγια για τον τρόπο που εξέφραζε την αγάπη και την εκτίμηση.

Σε πολλές συγκεντρώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας έδινε το παρόν του και σε αρκετές περιπτώσεις μας έδινε συμβουλές και παραδείγματα ζωής για να αντλούμε δυνάμεις και να συνεχίζουμε με αισιοδοξία την αποστολή μας.

Εκφράζω εκ μέρους όλων των μελλών του δημοτικού συμβουλίου Καραβά τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στα μέλη της οικογένειας του αξέχαστου Ματθαίου Σιακόλα, με μια περηφάνια ξεχωριστή γιατί η προσφορά του έχει προσθέσει μοναδικές ψηφίδες δημιουργίας οι οποίες θα μας καθοδηγούν στα δύσκολα χρόνια που περνούμε και θα παραμένουν ανεξίτηλες και φωτεινές στο πέρασμα του χρόνου.

Πυξίδα ζωής η προσφορά σου αγαπημένε μας και αξέχαστε Ματθαίο Σιακόλα.

Αιωνία σου η μνήμη.

Γ. Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβα.